Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κύμα αντίστασης στο διάλογο - "μαϊμού"

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κινητοποιούνται σήμερα, ενώ μετά τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ και τους έντονους τριγμούς στο εσωτερικό όλων των παρατάξεων, πλην ΕΣΑΚ, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ προσέρχεται αύριο μόνη της στη φιέστα. Αλλιώς... η ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζόμενοι και συνταξιούχοι "υποδέχονται" σήμερα τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη,που αρχίζει... πανηγυρικά με φιέστα στο Γενικό Λογιστήριο, στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,ενώ εντείνονται οι τριγμοί στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών παρατάξεων, πλην της ΕΣΑΚ, η οποία εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι σ' αυτή τη στημένη απάτη. Στην έναρξη, από την πλευρά της ΓΣΕΕ θα βρίσκονται μόνο οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης,αφού οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και "Αυτόνομη Παρέμβαση" δήλωσαν - κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που εντείνεται - την αποχή τους από την έναρξή του, θέτοντας "προϋποθέσεις" για τη συμμετοχή τους σ' αυτόν στη συνέχεια.

Συγκέντρωση και πικετοφορία στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί, πραγματοποιούν σήμερα οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑ και ΕΛΤΑ ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο",απαιτώντας την κατάργηση των τριών αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο πραγματοποιούν, σήμερα επίσης, στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας και οι Ιατρικοί Επισκέπτες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το απόγευμα.Μαζί με τους συνταξιούχους του κλάδου πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο ΤΙΤΑΝΙΑ και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92.

Με θέμα την αγωνιστική αντιμετώπιση των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών με το όχημα του "κοινωνικού διαλόγου", τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά πραγματοποιούν σύσκεψη σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,στην οποία καλούν όλα τα εργατικά σωματεία της πόλης.

"Στημένο" θεωρεί τον "κοινωνικό διάλογο" το Σωματείο Εργαζομένων "ΚΑΖΗΣ",όπως τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

"Η κυβέρνηση πιστή στις εντολές της ΕΕ, του Μάαστριχτ και των πολυεθνικών και έχοντας σαν σύμμαχό της την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θέλει να σύρει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στο διάλογο - απάτη για να τους αφαιρέσει κεκτημένα δεκαετιών", τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας οικοδόμων, εργαζομένων και συνταξιούχων του Νομού Ηλείας,που έγινε στις 12 Μάη.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Το σκηνικό της προχτεσινής συνεδρίασης, της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επαναλήφθηκε χτες στη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,με θέμα τον "κοινωνικό διάλογο".Η ΠΑΣΚΕ εκφράστηκε "υπέρ", ενώ η ΔΑΚΕ και η "Αυτονομία - Ανανέωση" κράτησαν τις αποστάσεις τους από την πρώτη τουλάχιστον φάση του, εστιάζοντας τις αντιρρήσεις τους στις προϋποθέσεις διεξαγωγής του...

Απόφαση δεν πάρθηκε, αφού η κάθε παράταξη ψήφισε τη δική της πρόταση και η ΠΑΣΚΕ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο όργανο. Η ΕΣΑΚ πρότεινε την καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη και πρότεινε αγωνιστικό πρόγραμμα για 24ωρη απεργία στο τέλος Ιούνη ενάντια στο "διάλογο" και για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θίγονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης ενημέρωση των εργαζομένων στα πλαίσια της προετοιμασίας της κινητοποίησης και νέα καμπάνια ενημέρωσης από το Σεπτέμβρη.

"Συνεμορφώθη" μερικώς η ΑΔΕΔΥ

Τη συμμετοχή της στη φιέστα, αλλά και στην παραπέρα πορεία του "κοινωνικού διαλόγου", επαναβεβαίωσε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τις ψήφους των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.Η τελευταία διαφοροποιήθηκε από τη στάση που κράτησαν τα στελέχη της στη ΓΣΕΕ. Η Αυτόνομη Παρέμβαση δήλωσε την αποχή της από την έναρξη του "διαλόγου" ζητώντας - όπως και στη ΓΣΕΕ - παραπέρα... εγγυήσεις για τη διεξαγωγή του, χωρίς όμως να απορρίπτει την όλη διαδικασία.

"Προπέτασμα καπνού" για να υλοποιηθούν προειλημμένες αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων, χαρακτήρισε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα τον "κοινωνικό διάλογο". Η πρότασή της, που απορρίφθηκε, περιλάμβανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών έξω από το Γενικό Λογιστήριο σήμερα και στάση εργασίας. Επίσης κήρυξη 24ωρης απεργίας το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη ενάντια στην παρωδία του "διαλόγου" και για τη λύση των προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, ενημερωτική καμπάνια το δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος, απεργιακές κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ