Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ψευδής εικόνα η ύφεση

Οι συχνές ελληνοτουρκικές επαφές σε πολιτικό επίπεδο δημιουργούν εικόνα ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βοηθώντας στην εξέλιξη των διαδικασιών επιδιαιτησίας, που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Φυσικά, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος, μετά από μια ακόμη συνάντησή του με την ομόλογό του από την Τουρκία, είναι προτιμότερο να "συναντώνται Πάγκαλος και Τσιλέρ, παρά τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροπλάνα στο Αιγαίο". Ομως, θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς, πως παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Θ. Πάγκαλου και της Τανσού Τσιλέρ, αλλά και του Γ. Παπανδρέου με τον Ο. Οϊμέν, τα ελληνικά και τα τουρκικά αεροπλάνα, εξακολουθούν να συναντώνται στο Αιγαίο, δημιουργώντας εύλογες απορίες και ερωτηματικά για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες πολλαπλασιάζονται.

Οι τελευταίες ελληνοτουρκικές επαφές σε πολιτικό επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των χωρών - μελών της ΔΕΕ, όπου οι Ελληνες και οι Τούρκοι υπουργοί βρήκαν χρόνο για κατ' ιδίαν συναντήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν, καθώς την προσεχή βδομάδα, με αφορμή τη συμμετοχή του σε επιστημονική ημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ο. Οϊμέν θα συναντηθεί για μια ακόμη φορά με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενώ στις αρχές Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση Πάγκαλου - Τσιλέρ.

Οι ελληνοτουρκικές επαφές σε πολιτικό επίπεδο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, επισφραγίζουν τις διαδικασίες προσέγγισης που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον και υποβοηθούν στην προώθηση των συζητήσεων μέσα από τις επιτροπές των εμπειρογνωμόνων.

Η συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στη δημιουργία μιας εικόνας ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως παρατηρούν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, βοηθά στην εκτόνωση των έντονων πιέσεων που δέχεται η Αθήνα από το διεθνή παράγοντα για διευθέτηση των προβλημάτων με την Αγκυρα. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη διπλωματία της χώρας, καθώς η εικόνα της ύφεσης είναι ψευδής και το διπλωματικό πλαίσιο στο οποίο αναζητούνται "λύσεις" στα Ελληνοτουρκικά, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλήνων διπλωματών, αφορά στον ρόλο που διαδραματίζουν οι "διαμεσολαβητές" οι οποίοι επιχειρούν τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος εξ ονόματος της Συμμαχίας και της Ουάσιγκτον επιχειρεί να επιβάλει τις γνωστές και πάγιες απόψεις της αμερικανικής διπλωματίας για ρυθμίσεις στο Αιγαίο οι οποίες υπονομεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι προτάσεις για την εγκατάσταση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως για παράδειγμα η δημιουργία αεροδιαδρόμων μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο ή ο αφοπλισμός των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών που εξελίσσονται στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Σε εξέλιξη βρίσκεται, πρέπει να σημειωθεί, και η επιχείρηση περιγραφής, καταγραφής και τελικά παραπομπής σε ειδικό διαιτητικό όργανο μιας σειράς ελληνοτουρκικών προβλημάτων, μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών των επιτροπών εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

Η ΝΔ

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε πως "η κυβέρνηση ολισθαίνει σε ένα διάλογο, χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ημερήσια διάταξη και χωρίς στόχους, χρησιμοποιώντας την προσφιλή της μέθοδο των τεχνητών διαρροώνθέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για νέες υποχωρήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ