Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Τάραξε τα νερά ο "διάλογος"!

Διαφοροποιημένες οι ανακοινώσεις του "επίσημου" ΣΥΝ και της συνδικαλιστικής του παράταξης. Παρεμβάσεις υπέρ της συμμετοχής στο διάλογο από Μ. Δαμανάκη - Δ. Χατζησωκράτη

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό του Συνασπισμού η υπόθεση του "κοινωνικού διαλόγου", ενόψει της σχετικής "φιέστας" που διοργανώνει σήμερα η κυβέρνηση. Αφορμή η απόφαση της συνδικαλιστικής παράταξης του κόμματος, "Αυτόνομη Παρέμβαση", που αποφάσισε να μην εκπροσωπηθεί στη σχετική εκδήλωση. Την απόφαση της "Αυτόνομης Παρέμβασης" ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΝ με σαφείς διαφοροποιήσεις, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν επαφές με τους συνδικαλιστές. Παράλληλα δεν έλειψαν και οι δημόσιες αντιδράσεις στελεχών του Συνασπισμού...

Οι συνδικαλιστές και το κόμμα...

Συγκεκριμένα, η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ, η "Αυτόνομη Παρέμβαση", αποφάσισε χτες να μη συμμετάσχει στη σημερινή "πανηγυρική συνεδρίαση" για τον "κοινωνικό διάλογο", σημειώνοντας παράλληλα όμως σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως "η απόφαση μη εκπροσώπησης της Α. Π. στην αντιπροσωπεία που θα λάβει μέρος στην πανηγυρική συνεδρίαση, δεν προδικάζει τη μη συμμετοχή μας στον κοινωνικό διάλογο". Η Α. Π. εκτιμά ότι στην παρούσα φάση "η ΓΣΕΕ σύρεται σε έναν άνευ όρων διάλογο", ενώ "επιχειρεί την τελευταία στιγμή να αρθρώσει μία θέση". Τέλος η Α. Π. κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας "συνδικαλιστικών και ουσιαστικών όρων" διεξαγωγής του διαλόγου.

Σε ανακοίνωση όμως που εξέδωσε αργότερα το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, τονίζει πως "ο Συνασπισμός θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του κοινωνικού, αλλά και του πολιτικού διαλόγου με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την προτεινόμενη ατζέντα όσο και για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων". Παράλληλα σημειώνεται ότι ο ΣΥΝ θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 26 Μάη, με θέμα την Κοινωνική και Οικονομική Πολιτική.

Ερμηνεία της κίνησης των συνδικαλιστών του ΣΥΝ έκανε χτες ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας πως "δεν πρόκειται για επιφυλάξεις", αλλά "για προτάσεις και άσκηση πίεσης, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικός, ουσιαστικός και φερέγγυος ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος".

Οι... "εκσυγχρονιστές"

Παράλληλα χτες, παρέμβαση στην όλη ιστορία δεν παρέλειψαν να κάνουν γνωστά στελέχη του ΣΥΝ για τις "εκσυγχρονιστικές" απόψεις τους, τασσόμενοι υπέρ της άμεσης προώθησης του "κοινωνικού διαλόγου".

Η Μαρία Δαμανάκη, σχολιάζοντας τη στάση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΝ, τόνισε πως "θέλω να ελπίζω ότι η στάση του Συνασπισμού δεν είναι απορριπτική στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι πρέπει να δώσουμε μάχη για να υπάρξουν προϋποθέσεις, ώστε ο διάλογος να είναι αξιόπιστος, αποτελεσματικός και να μην κατοχυρώνει εκ των προτέρων ειλημμένες αποφάσεις. Πιστεύω ότι η Αριστερά και το εργατικό κίνημα πάντα κέρδισαν από το διάλογο. Ποτέ δεν κέρδισαν όντας έξω από αυτές τις διαδικασίες. Κατανοώ το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν αυτονομία ή μια σχετική αυτονομία, αλλά νομίζω ότι πολιτική θέση του ΣΥΝ και για αυτήν ομιλώ πρέπει να είναι σαφής. Ο ΣΥΝ δεν πρέπει να απορρίψει τη συμμετοχή του στο διάλογο. Πρέπει να θέσει τις προϋποθέσεις, να παλέψει, αλλά να συμμετάσχει".

Δήλωση έγινε και από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη που σημείωσε ότι "ο ΣΥΝ, ως πολιτικός σχηματισμός, θέλει να προχωρήσει η διαδικασία, παρά το γεγονός ότι εξαιρούνται κρίσιμα ζητήματα".

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ