Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανυποχώρητος ο Σημίτης

Η πανηγυριώτικη φιέστα που συνοδεύει τη σημερινή έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" δε στάθηκε εύκολο να αποκρύψει τα "νέφη" που δημιουργεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος η περιλάλητη διαδικασία. Η στάση αρκετών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ στην προχτεσινή συζήτηση στη ΓΣΕΕ, που καταχωρούνται στους ανήκοντες στο "κλίμα Τσοχατζόπουλου", σε συνδυασμό με τις γνωστές θέσεις στελεχών του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να επενδύουν τις "διαφωνίες" τους με αναφορές σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, προβληματίζει τον Κ. Σημίτη και τους συνεργάτες του.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, εκτός του πεδίου των Ελληνοτουρκικών, η "μειοψηφία", όπως βαφτίζουν τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση", φαίνεται να κινείται στην επιδίωξη συγκρότησης λόγου και για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι "αντιπολιτευτικές" φωνές κάθε άλλο παρά κινούνται "εκτός των ορίων" και περισσότερο δηλώνουν τις πιέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ στους κοινωνικούς χώρους και όχι την πρόθεση κάποιων να υπερασπίσουν τις λαϊκές κατακτήσεις...Αλλωστε, το θέμα των επιλογών του κεφαλαίου είναι "πολύ λεπτό", ώστε να αξιοποιηθεί για "αντιπολιτευτικούς" λόγους μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ερωτώμενοι, δε, συνεργάτες του πρωθυπουργού από τον "Ρ",αν θεωρούν πως υπάρχει βάση συγκρότησης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" με αφορμή τον "κοινωνικό διάλογο", υποστήριζαν ότι "μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει άλλη πρόταση" και πως "όσοι θέλουν να εμφανίζουν το αντίθετο για προσωπικούς λόγους, δεν έχουν να πουν τίποτα επί της ουσίας". Ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι μόλις πριν λίγες μέρες "στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ουδείς διανοήθηκε να θέσει σε αμφισβήτηση τις επιλογές του Κ. Σημίτη" για τον "κοινωνικό διάλογο". Παράλληλα, με δηκτικό τρόπο, υπενθύμιζαν στους συναδέλφους τους πως "ο Α. Παπανδρέου ήταν πρόεδρος όταν το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε το Μάαστριχτ"..., χαρακτηρίζοντας τις "παραφωνίες" ως "γκρίνιες που θα συνεχιστούν για άλλους λόγους".

Σε ό,τι έχει σχέση με κάποιες "παραχωρήσεις" προς ΝΔ και ΣΥΝ, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά προχτές στη ΓΣΕΕ, έλεγαν ότι στο αίτημά τους για να τεθεί "χρονοδιάγραμμα" στον "κοινωνικό διάλογο" θα ανταποκριθεί η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού. Οσο για τη διεύρυνση της "ατζέντας" των υπό εξέταση θεμάτων, υποστήριζαν ότι "κανείς δεν τους απαγορεύει να θέσουν τα ζητήματα που θέλουν προσερχόμενοι στο τραπέζι".

Ως ένδειξη δε, της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην υλοποίηση των αποφάσεών της, τόνισαν ότι αύριο Πέμπτη συνεδριάζουν από κοινού κυβερνητικά και κομματικά στελέχη (Παπαντωνίου, Παπανδρέου, Σκανδαλίδης κλπ.) ώστε να εξετάσουν "το πώς θα ανοίξουν το θέμα για το ασφαλιστικό"...

Τέλος, ερωτώμενος χτες ο Δ. Ρέππας για τον "οικογενειακό χαρακτήρα" που τείνει να πάρει ο "κοινωνικός διάλογος" έσπευσε να κατηγορήσει για "μάχη οπισθοφυλακής" όσους αρνούνται να συμμετάσχουν στην κυβερνητική απάτη.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ