Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ"
Να γιατί είναι απάτη!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ

"Συνένοχους και συμμέτοχους" στις αντεργατικές επιδιώξεις της θέλει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" που αρχίζει σήμερα, τονίζεται στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑΚ,η οποία έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πανηγυρική φιέστα στις 14.5.97, ημέρα έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου", αρχίζει και επίσημα την παραπέρα νομιμοποίηση και επιβολή της άρσης των κοινωνικών εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος", που η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι βιομήχανοι εφεύραν για να περάσουν τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, είναι στην ουσία "διάλογος" προκατασκευασμένος και απάτη. Και αυτό γιατί:

Τα μέτρα που η κυβέρνηση έρχεται, υποτίθεται, να συζητήσει, ήδη με την πολιτική της έχει δώσει το πράσινο φως και εφαρμόζονται στη ζωή από τους βιομηχάνους, που καθημερινά κατακρεουργούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων με τα ελαστικά ωράρια, τις παραβιάσεις στο χρόνο απασχόλησης, την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, με τον περιορισμό της κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

Η κυβέρνηση με τα 19 σημεία του "κοινωνικού διαλόγου", που έδωσε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει ανοιχτά τις προθέσεις της για νομιμοποίηση της άρσης των εργασιακών κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων και μέσα από τον"κοινωνικό διάλογο" του συμβιβασμού, προσπαθεί να κάνει τους εργαζόμενους συμμέτοχους και συνένοχους στις αντεργατικές της επιδιώξεις.

Για τις εξελίξεις αυτές τεράστιες ευθύνες έχουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΓΣΕΕ, που όλα αυτά τα χρόνια από την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", έκρυβαν με επιμέλεια αυτήν την πραγματικότητα από τους εργαζόμενους, δεν οργάνωσαν την αντίστασή τους στην επερχόμενη λαίλαπα, αλλά καθησύχαζαν και έσπερναν αυταπάτες στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, στηρίζοντας στην ουσία αυτή την πολιτική, προωθούσαν το "διάλογο", διαπραγματευόμενοι στην ουσία το ρυθμό της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων.

Η σταθερή, συνεπής και αταλάντευτη στάση της ΕΣΑΚ ενάντια στη συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", η κατακραυγή της εργατικής τάξης μέσα από τις μαζικές ενωτικές και αγωνιστικές, πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε όλη τη χώρα αποτέλεσαν μια σαφή καταδίκη αυτών των πολιτικών και έδωσαν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Οτι οι εργαζόμενοι δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να ξεπουλήσει και να καταπατήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΝ) υποχρεώθηκαν να διαφοροποιήσουν τη στάση τους στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, τάχθηκαν κατά της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στον "κοινωνικό διάλογο" και μόνο η παράταξη της ΠΑΣΚΕ ψήφισε υπέρ.

Η ΠΑΣΚΕ, και με αυτή της την απόφαση, αναλαμβάνει τεράστιες και ιστορικές ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους της χώρας μας. Δεν έχει το δικαίωμα να νομιμοποιήσει και να στηρίξει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ενωτικά και αγωνιστικά να αντιπαλέψουν στην πράξη τα μέτρα που προωθούνται και πλήττουν το 8ωρο, τη μονιμότητα στη δουλιά, τις συλλογικές συμβάσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Να παλέψουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, την ανεργία που φουντώνει.

Να αναλάβουν τα συνδικάτα πρωτοβουλίες για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και τους αντιλαϊκούς στόχους της, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου".

Να πυκνώσουν και να δυναμώσουν οι διαμαρτυρίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη για την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

Να καταγγείλουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" την αντιλαϊκή λαίλαπα.

Να δυναμώσουν την ενότητά τους, τον κοινό αγώνα και το μέτωπο με τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, που και αυτοί πλήττονται από την επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο αγώνας αυτός θα είναι αποτελεσματικός και θα αποκρούσει τις αντεργατικές πολιτικές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ