ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χωρίς επίδομα οι εννιά στους δέκα άνεργοι

Μόλις το 1,5% των μακροχρόνια ανέργων παίρνει το σχετικό βοήθημα

Από κινητοποίηση με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων
Από κινητοποίηση με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων
Αποκλεισμένοι από το επίδομα του ΟΑΕΔ είναι 9 στους 10 ανέργους (ποσοστό 90%) ή μόλις 1 στους 10 το λαμβάνει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δημοσιεύτηκαν χτες στον Τύπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λιγότερο από το 10% των ανέργων ή 102.026 άτομα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 360 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%. Το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποκλεισμένοι από το επίδομα είναι 1.172.817 εγγεγραμμένοι άνεργοι, λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η νομοθεσία (αριθμός ενσήμων κλπ.).

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση και με στόχο να ανακυκλώσει τη φτώχεια, στην οποία καταδικάζονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να εμφανίσει σαν «μάννα εξ ουρανού» για τους ανέργους το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που «εγγυάται» επιβίωση με 13,1 ευρώ την ημέρα και ανοίγει το δρόμο για συνολικότερη επίθεση στους μισθούς και τα επιδόματα.

Σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα απευθύνεται υπό προϋποθέσεις σε μακροχρόνια ανέργους, που δεν καλύπτονται πλέον από το τακτικό επίδομα ανεργίας, επειδή έχουν εξαντλήσει την περίοδο επιδότησης, σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που δεν καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, επειδή δεν έχουν εργαστεί ποτέ.

Επίσης, σε όσους εργάζονται περιστασιακά ή χωρίς ασφάλιση και δεν καταφέρνουν να στοιχειοθετήσουν ασφαλιστικό δικαίωμα, ώστε να το αξιοποιήσουν σε περίπτωση ανεργίας, ασθενείας ή μητρότητας, σε αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, σε αγρότες χωρίς εισόδημα και σε ορισμένες άλλες κατηγορίες ανθρώπων που είτε βρίσκονται, είτε πλησιάζουν στα όρια της εξαθλίωσης.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
«Φιλέτο» για την επιχειρηματική δραστηριότητα

Ενα ακόμα «φιλέτο» στην παροχή - κυρίως - χειρουργικών, παθολογικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών εκχώρησε η συγκυβέρνηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με απόφαση του υπουργού Υγείας. Η απόφαση αφορά τις «Τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ)», που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (ΦΕΚ Β' 1804/204).

Οι ΜΗΝ θα είναι υγειονομικές μονάδες που θα παρέχουν υπηρεσίες Υγείας διαγνωστικής, θεραπευτικής ή χειρουργικής φύσεως, για τις οποίες δεν απαιτείται γενική αναισθησία και δε χρειάζεται διανυκτέρευση. Θα μπορούν να τις αναπτύξουν φορείς της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και ιδιωτικές κλινικές. Θα πρέπει να έχουν επιστημονική διασύνδεση με δημόσιο φορέα Υγείας ή ιδιωτική κλινική. Οσες λειτουργούν έως τώρα, θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να εναρμονιστούν με το παραπάνω καθεστώς.

Μιλώντας χτες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι με αυτήν την απόφαση επιχειρείται αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και μείωση του κόστους τους, καθώς οι ασθενείς για αυτού του τύπου επεμβάσεις δε θα διανυκτερεύουν στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόσθεσε ότι παρόμοιες μονάδες μπορούν να αναπτύξουν και τα δημόσια νοσοκομεία, όταν δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα βασικά τμήματα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Μ' άλλα λόγια, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία τις συνέπειες της πολιτικής τους, που οδηγούν σε ουρές στα δημόσια νοσοκομεία, παρουσιάζουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ως «ανακούφιση» τάχα των ασθενών. Ανέφερε ακόμα ότι η απόφαση αυτή συμβάλλει στην ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ότι οι δυο τομείς πρέπει να συνεργαστούν. Τέλος, είπε ότι θα θεσπιστεί αμοιβή κατά πράξη, η οποία θα χρεώνεται στον ΕΟΠΥΥ.

Στις 16 Ιούλη η απεργία στα Πρακτορεία Τύπου

Την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο απεργίας αποφάσισε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας. Σε έκτακτη συνεδρίαση, το ΔΣ αποφάσισε η 24ωρη απεργία με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιούλη.

Στην ανακοίνωσή του σχετικά με τους λόγους της αναβολής, το σωματείο σημειώνει: «Η αναβολή αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, αφού την ημέρα εκείνη (σ.σ. την Τετάρτη 9 Ιούλη) θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους που αγωνίζονται, αλλά όλους μας, θεωρούμε ότι τυχόν απεργία μας θα βάλει εμπόδια στην ενημέρωση».

«Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους που δίνουν τη μάχη από το δικό τους μετερίζι», αναφέρει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους στα πρακτορεία να προετοιμάσουν ακόμα πιο αποφασιστικά την απεργία τους.

Πετυχημένη η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

Με επιτυχία έγινε την Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στα γραφεία του. Συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι της Αττικής, Ελληνες και μετανάστες, συμμετείχαν στην αιμοδοσία, που είχε στόχο την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του ΠΑΜΕ.

Τζάμπα εργάτες από τα προγράμματα κατάρτισης

Μια αποκαλυπτική εικόνα της εκμετάλλευσης που υφίστανται οι άνεργοι που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΚΕΚ, δίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Φέρνει σαν παράδειγμα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται αυτό το διάστημα από διάφορα ΚΕΚ, πανελλαδικά και στη Λάρισα, διάρκειας 550 ωρών, με αμοιβή 5 ευρώ μεικτά την ώρα στους εκπαιδευόμενους.

Σύμφωνα με το ΕΚ Λάρισας, το πρόγραμμα περιέχει 100 ώρες προκατάρτισης, 90 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και μετά 360 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι δουλεύουν κανονικά, χωρίς καμιά επιβάρυνση του εργοδότη. Ηδη, μια σειρά επιχειρήσεις της περιοχής έχουν σημαντικό αριθμό τέτοιων εργαζομένων, για τους οποίους δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα.

Η μόνη δέσμευση από τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σ' αυτό το πρόγραμμα, είναι να πάρουν το 15% τουλάχιστον απ' αυτούς για 3 μήνες δουλειάς μετά την ολοκλήρωσή του. Δηλαδή, μια επιχείρηση που έχει 20 «καταρτιζόμενους», υποχρεούται να πάρει μόλις τρεις για 3 μήνες, συνήθως με τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ μεικτά για τους πάνω από 25 ετών και 511 μεικτά για τους κάτω των 25 ετών. Αυτό συνιστά μεγάλη εκμετάλλευση των ανέργων, οι οποίοι από ανάγκη καταφεύγουν σ' αυτά τα προγράμματα.

Το ΕΚΛ σημειώνει ότι «αυτά τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών και κατάρτισης δεν συνιστούν πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και η 30χρονη περίπου εφαρμογή τους το αποδεικνύει». Καλεί τους άνεργους να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενάντια στο σύστημα που γεννά και ανακυκλώνει την ανεργία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Εκτακτη σύσκεψη στο Φάρμακο

Το Συνδικάτο Φαρμάκου διοργανώνει έκτακτη πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 16 Ιούλη, στις 18.30 μ.μ. το απόγευμα, στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων - συναδέλφων του κλάδου. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Οι εξελίξεις στον κλάδο. Το πενθήμερο Δευτέρα - Παρασκευή. Η προσπάθεια υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης. Οι νέες εξελίξεις στο Επικουρικό Ταμείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ