ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις»

Η μόνη σίγουρη απάντηση που πήραν απ' τον αντιπρόεδρο του Α' ΠεΣΥ ήταν ότι μειώνονται κατά 6% και οι υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που έπρεπε να είχε φτάσει στο νοσοκομείο απ' το περασμένο καλοκαίρι

«Αυξήσεις, προσλήψεις και όχι κοροϊδία» απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»
«Αυξήσεις, προσλήψεις και όχι κοροϊδία» απαίτησαν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού»
Δυναμική και μαζική ήταν χτες η πορεία των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» στα γραφεία του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Αττικής. Ηταν η πρώτη πορεία εργαζομένων στην έδρα του ΠεΣΥ και αποκαλύπτει το οριακό σημείο, στο οποίο έχει οδηγήσει η πολιτική της κυβέρνησης το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και τους εργαζόμενους σ' αυτό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, του σωματείου εργαζομένων του Ευαγγελισμού για ενωμένο αγώνα ενάντια στα κοινά προβλήματα, εκπρόσωποι των σωματείων στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Αμαλία Φλέμινγκ, Ανδρέας Συγγρός και Αγιοι Ανάργυροι.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας τους (8 - 11 π.μ.) οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού» και ξεκίνησαν την πορεία.

«Δημόσια, δωρεάν Υγεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αυξήσεις τώρα» ήταν το σύνθημα στο πανό ενώ, οι εργαζόμενοι φώναζαν: «Δώστε λεφτά για την Υγεία, έξω τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις» και «Αυξήσεις, προσλήψεις και όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για δωρεάν Υγεία».

Οι διεκδικήσεις ήταν αποτυπωμένες και στις πικέτες: «Αμεση πρόσληψη προσωπικού, για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων», «Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι υπερωρίες», «Να σπάσει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία της διοίκησης». «Οχι στην ιδιωτική Υγεία, όχι στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία», «Οχι στη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα».

Την αποδοκιμασία των εργαζομένων προκάλεσε η έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων τόσο κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας. «Καταγγέλλουμε την έντονη παρουσία της Αστυνομίας. Αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς που παλεύουν για την Υγεία σαν τρομοκράτες. Απαιτούμε να φύγει τώρα η αστυνομία», επισήμανε ο Ηλ. Σιώρας πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της πορείας. «Εσείς με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν Υγεία», ήταν το σύνθημα που φώναξαν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από την πορεία.

Οι διαδηλωτές, έκαναν ολιγόλεπτη στάση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και κάλεσαν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα με το σύνθημα: «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν Υγεία».

Στα γραφεία του Α` ΠεΣΥ Αττικής, το σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο Χρ. Μπουρσανίδη, αφού ο πρόεδρος του ΠεΣΥ Λ. Λιαρόπουλος απουσίαζε, παρά το γεγονός ότι είχε ειδοποιηθεί μια βδομάδα νωρίτερα για την κινητοποίηση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το σωματείο των εργαζομένων επικαλέστηκε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» και υποσχέθηκε πως θα τους καλέσει για μια νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Χρ. Μπουρσανίδης ανέλυσε στους εργαζόμενους τους βασικούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία, αλλά δεν έδωσε απάντηση σε κανένα αίτημα.

Στο νοσοκομείο υπάρχουν 1.200 κενές οργανικές θέσεις και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα προσληφθούν 230 άτομα μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Η απάντηση του Χρ. Μπουρσανίδη ήταν ότι οι θέσεις θα μειωθούν σε 185 και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για την πρόσληψη των πρώτων 36. Επίσης, δεν έχει καν δρομολογηθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη των 50 θέσεων διοικητικού και τεχνικού προσωπικού που είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την πρόσληψη εργαζομένων στη σίτιση και τον ιματισμό, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον Χρ. Μπουρσανίδη, οι προσλήψεις στα νοσοκομεία του Α` ΠεΣΥ θα γίνουν, αφού καταρτιστεί συγκεντρωτικός πίνακας με τις ελλείψεις όλων των νοσοκομείων και σύμφωνα με τις δυνατότητες που δίνει το υπουργείο Υγείας. Για τις υπερωρίες που έχουν οι εργαζόμενοι να πληρωθούν από το Νοέμβρη του 2001 είπε πως τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές του Μάρτη, αλλά δε δεσμεύτηκε για την επάρκεια του κονδυλίου για το 2002. Για τον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου ανέφερε ότι είναι ζήτημα κουλτούρας του κάθε διοικητή, ο τρόπος που επιλέγει να διοικήσει, ενώ αρνήθηκε επί της ουσίας να συζητήσει το ζήτημα της λειτουργίας των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο.

«Οι απαντήσεις δε μας ικανοποιούν. Είμαστε εδώ, γιατί μας έφεραν τα οξυμένα προβλήματα και η αγανάκτηση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί», επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησης ο Ηλ. Σιώρας.

Το σωματείο του «Ευαγγελισμού» συγκαλεί για την ερχόμενη Τετάρτη στο Δώμα του «Ευαγγελισμού» σύσκεψη των σωματείων των νοσοκομείων της Αττικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για συντονισμό και κοινή δράση.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Δυο νέες πενθήμερες απεργίες

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ χτες η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) οριστικοποίησε τις ημερομηνίες δυο ακόμα πενθήμερων απεργιών, σύμφωνα με παλιότερη απόφαση: Οι νέες απεργίες θα γίνουν στις 19-26 του Φλεβάρη και στις 5-12 του Μάρτη.

Τη συναίνεση και το συμβιβασμό επέλεξε η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Αθήνας - Πειραιά των γιατρών του ΙΚΑ στην προχτεσινή του συνεδρίαση ενόψει της χτεσινής Ολομέλειας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ. Οι παρατάξεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υποβάθμισαν την κινητοποίηση του κλάδου, επικεντρώνοντας μόνο στο ζήτημα της απεργίας και στους συναινετικούς διαλόγους με τις διοικήσεις των υπουργείων, χωρίς να επιλέξουν άλλες μορφές πάλης (ενημέρωση των ασφαλισμένων, συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα κ.ά.) όπως είχε προτείνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση και στο προχτεσινό ΔΣ κατέθεσε τη συνολική πρότασή της για τη διεύρυνση των αιτημάτων, με αναφορά στο Ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας και ασφάλισης, στη δημιουργία Κέντρων Υγείας, την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με απορρόφηση όλων των γιατρών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Επίσης, στην ανάπτυξη συνεργασιών και συμμαχιών με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και ευρύτερα με το λαϊκό κίνημα και στην ποικιλομορφία των μορφών πάλης με συγκεντρώσεις, πορείες, αποκλεισμούς δρόμων κλπ.

Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν υιοθετήθηκε αλλά με αήθη τρόπο τα μέλη του ΔΣ επιτέθηκαν στην εκπρόσωπο της Πανεπιστημονικής Μ. Αλειφεροπούλου, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από το ΔΣ.

Εμπόδιζαν τα λεωφορεία

Περίσσεψε η αγανάκτηση μιας κυρίας, που περίμενε στη στάση, την ώρα που περνούσαν από εκεί οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» και διαμαρτυρήθηκε: «Μπλοκάρετε τους δρόμους, δεν αφήνετε τα λεωφορεία να περάσουν. Ταλαιπωρείτε τους πολίτες».

Ομόθυμη, όμως, ήταν η απάντηση των άλλων πολιτών, που περίμεναν και εκείνοι στη στάση: «Αφήστε τους ανθρώπους να αγωνιστούν. Μόνον έτσι θα μείνει κάτι όρθιο στην Υγεία. Τώρα διαμαρτύρεστε και ταλαιπωρείστε ή όταν πηγαίνετε στο νοσοκομείο και σας "πετάνε" σε ένα ράντζο στο διάδρομο;».

Εκτός απ' τα αυτόματα αντανακλαστικά που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, υπάρχει και η υγιής αντίδραση του κόσμου, που αντιστέκεται σε «ιδεολογήματα» κατά των λαϊκών αγώνων.

Κατά τα άλλα, ευχόμαστε στην κυρία να μην έχει την τύχη της νοσηλείας στα ράντζα του «Ευαγγελισμού» - ή οποιουδήποτε άλλου νοσοκομείου.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων πήραν οι Σύλλογοι Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ιατρικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Στην Αθήνα, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα απέχουν μόνο απ' το κλινικό έργο μέχρι τις 21 Φλεβάρη 2002, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα απέχουν, τόσο απ' το κλινικό, όσο και απ' το διδακτικό έργο μέχρι τις 15 Φλεβάρη 2002.

Τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών από τα νοσοκομεία του Κέντρου στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνέλευση της Ιατρικής ζητάει, επίσης, να είναι το νοσοκομείο του Χαϊδαρίου εξ ολοκλήρου πανεπιστημιακό και με πανεπιστημιακή διοίκηση, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα επιλέγει το διοικητή του μάνατζερ από τρεις υποψήφιους που θα προτείνει το πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ