ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Το βλέμμα στις ευρωεκλογές με στάση στο συνέδριο

Η ανακίνηση θέματος ηγεσίας από τον Α. Τσοχατζόπουλο και η διαφαινόμενη τακτική του υπουργού Αμυνας προκαλούν νέες απειλές εκ μέρους των "σκληρών εκσυγχρονιστών"

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, πεδίο εκδήλωσης της προσωπικής στρατηγικής τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των πρωτοκλασάτων του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως η υπόθεση Οτσαλάν είναι πιθανό να ανοίγει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, τη "μετά - Σημίτη" εποχή.

Σε αυτό το κλίμα κινείται με έντονο τρόπο ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος τις τελευταίες μέρες με τις δημόσιες εμφανίσεις του δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα προκαλέσει αυτόματα και θέμα ηγεσίας για την κυβέρνηση. Τοποθέτηση που προκάλεσε το "πυρ ομαδόν" των"εκσυγχρονιστών" και σχολιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτικές θα γίνουν το 2000 και πως τότε θα κριθεί και ο Κ. Σημίτης...

Η τακτική Τσοχατζόπουλου

Ο υπουργός Αμυνας, του οποίου καλλιεργείται έντονα αρχηγικό προφίλ από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς (σ.σ.: που σημειωτέον στήριξαν ανοιχτά τον Κ. Σημίτη το '96 και που ίσως τώρα θεωρούν ότι ο νυν πρωθυπουργός αποτελεί "καμένο χαρτί"), φέρεται να επιδιώκει:

α) δέσμευση του πρωθυπουργού στο συνέδριο πως δε θα προσχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιά σενάρια και πως οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2000.

β) Επίσης ενισχύοντας το δικό του "αριστερό" προφίλ, θα ζητήσει λήψη μέτρων "τώρα", όπως άμεση εφαρμογή του 35ωρου, λήψη φορολογικών μέτρων "προς όφελος" των λαϊκών στρωμάτων κλπ. καθώς και πραγματοποίηση ευρύτατου ανασχηματισμού μετά το συνέδριο. Στόχος, προφανώς, η αποφυγή της συντριβής του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και ο περιορισμός της αποτυχίας σε "αξιοπρεπή ήττα" που τότε θα δίνει νόημα σε κάποιον να ηγηθεί ενός όχι "διαλυμένου" ΠΑΣΟΚ...

γ) Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας φαίνεται να αρνείται κάθε συνεννόηση για τη σύνθεση της νέας ΚΕ του κόμματος, μεταθέτοντας την ευθύνη στην πλειοψηφία.

δ) Οσο για ενδεχόμενη υποψηφιότητα πέραν του Κ. Σημίτη, στο συνέδριο, ο Α. Τσοχατζόπουλος φέρεται αποφασισμένος να την καταγγείλει ως παιχνίδι που εξ αντικειμένου στηρίζει την υπάρχουσα πλειοψηφία.

ε) Στις δημόσιες, δε, τοποθετήσεις του, ο υπουργός αναφέρει ότι πτώση 6 - 7 μονάδων του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έναντι του ποσοστού των βουλευτικών του '96 θα είναι ανεκτή, αλλά ο ίδιος σε ανεπίσημες συζητήσεις του εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ξεπεράσει το 30%. Υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως το ποσοστό του κυβερνητικού κόμματος "θα αρχίζει από "δυο" στις ευρωεκλογές". Λέει, παράλληλα, πως σε περίπτωση καθόδου του Αβραμόπουλου, ήττα ακόμα και με μια μονάδα του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, θα είναι συντριβή...

Κατά τους συνεργάτες του υπουργού, είναι πιθανό μετά τις ευρωεκλογές να αναζητηθεί άλλος που "θα σύρει το κάρο μέχρι τις εκλογές" και εδώ ορισμένοι κάνουν λόγο για το σενάριο που μιλά περί συμφωνίας για την ανάδειξη της Β. Παπανδρέου σε θέση "μεταβατικής πρωθυπουργού" μέχρι τις βουλευτικές.

"Ξεκαθάρισμα λογαριασμών"

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίζεται ως συγκαταβατικός έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων και υπέρμαχος της σύνθεσης. Χτες, δε, συνέχισε τις συναντήσεις του ενόψει του συνεδρίου με στελέχη όπως ο κΚ Σκανδαλίδης και ο Γερ. Αρσένης, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ και το Σάββατο η ΚΕ του κόμματος.

Ομως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που απαρτίζουν το λεγόμενο "σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονιστών" (σ.σ.: όπως οι "44" που έλαβαν μέρος στο"δείπνο" της περασμένης βδομάδας) εκτοξεύουν απειλές για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" στο συνέδριο. Ηδη ο Γ. Πασχαλίδης δήλωσε προχτές ότι όποιος διαφωνεί, να έχει το θάρρος να σηκώσει το χέρι του στο συνέδριο και να το πει... Τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" που μέσω του Γ. Καψή απάντησε, ότι η πλειοψηφία πρέπει να φοβάται όχι ποιος θα σηκώσει το χέρι, αλλά πού θα το κατεβάσει...

Αυτή, δε, η δραστηριοποίηση των "σκληρών" του "εκσυγχρονισμού", φαίνεται να προκαλεί δυσφορία σε άλλα ηγετικά στελέχη, όπως η Β. Παπανδρέου,αλλά και ο Κ. Λαλιώτης,που όμως προχτές φρόντισε να ταχθεί παρά τω πλευρώ του"μη αναλώσιμου" κ. Σημίτη...

"Πυρ ομαδόν" από"εκσυγχρονιστές"

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, περί ήττας στις ευρωεκλογές και ανάκυψης θέματος ηγεσίας (θέση με την οποία συμφωνεί και ο Χρ. Παπουτσής) προκάλεσαν τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του Κ. Σημίτη.

Ο Θ. Τσουκάτος,μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό "να είναι προσεκτικός" (!) γιατί οι δηλώσεις του... "παρερμηνεύονται" και αυτό "δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση".

Ο Χρ. Βερελής κάλεσε τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης "να σωπάσουν μια για πάντα" και να μην ελπίζουν σε ήττα στις ευρωεκλογές για ανατροπή του πρωθυπουργού, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και μετά από ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές...

Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για κλίμα "ηττοπάθειας" ενώ αντίστοιχες φράσεις χρησιμοποίησαν η Α. Διαμαντοπούλου και ο Ν. Αλευράς, που συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι "ασφαλώς δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας" και επιτέθηκε στον Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας πως "δεν μπορεί να θεωρείται ότι κάποιοι, όντας μέλη της κυβέρνησης, ότι δεν έχουν ευθύνη για την πολιτική και την εικόνα της κυβέρνησης".Ο Τ. Μαντέλης μίλησε για ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο "ανήκει σε όλους και στο οποίο δε χωρούν καπετανάτα ούτε τεθλασμένες πολιτικές".

Ο Γερ. Αρσένης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί ζητήματος ηγεσίας, απάντησε ότι "εγώ δε θα το έθετα έτσι" και είπε ότι θα εκθέσει την άποψή του για το συνέδριο σε δημόσια παρέμβασή του την Τετάρτη.

Από την πλευρά του ο Απ. Κακλαμάνης επανέλαβε τη θέση του για ευρύ ανασχηματισμό μετά το συνέδριο, ενώ ο Γ. Σουλαδάκης,αφού τάχθηκε υπέρ της θέσπισης θέσης αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ, αντιτάχθηκε "με τη λογική που προωθούν κάποιοι και η οποία οδηγεί στην πολιτική σύνθεση, ως απόρροια παζαριού".

Η Β. Παπανδρέου

Τέλος, αναφορικά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η Β. Παπανδρέου είπε, πως "θα είναι ζωηρό. Θα βγούμε ενωμένοι και θα προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά". Η ίδια δήλωσε περισσότερο αισιόδοξη από τον Ακη Τσοχατζόπουλο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - με αφορμή τη συνέντευξή του στο "Βήμα" - λέγοντας πως "και το '96 τα προγνωστικά για το ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητικά. Ομως κερδίσαμε".

Αναφορικά με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που φέρουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων, όπως Υγεία, Παιδεία, η υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε πως οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται (!) τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στους σχετικούς τομείς. Τα αποτελέσματα "είναι λιγότερο ορατά απ' ό,τι θα θέλαμε", είπε...

Ν. Μπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Εγγυόμαστε την ΟΝΕ, τι άλλο θέλετε;"!!!

Εκτός τόπου και χρόνου η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μετά τη δημοσιοποίηση της "έκθεσης Κωστούλα"

Η εκτός τόπου και χρόνου κυβέρνηση έχει βαλθεί, πλέον, να ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, αφού επιλέγει την οδό του ανοιχτού ψεύδους και της απροσμέτρητης υποκρισίας, για να αποσείσει τις οφθαλμοφανείς ευθύνες της στην υπόθεση Οτσαλάν. Πιστός σ' αυτήν τη γραμμή και καταδικασμένος να υποπίπτει σε διαρκείς αντιφάσεις, αλλά και σε φαιδρές μεγαλοστομίες, εμφανίστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην προσπάθεια να απαντήσει στα ερωτήματα, που του τέθηκαν σχετικά με την "έκθεση Κωστούλα".

"Δεν αμφισβητούμε",
αλλά...

Ο Δ. Ρέππας, αφού εισαγωγικά αναγκάστηκε να δηλώσει ότι "δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την αλήθεια της έκθεσης", όπως, όμως... "την αντελήφθη ο κ. Κωστούλας" και την περιγράφει στην έκθεσή του, προσπάθησε με μονότονο τρόπο να υποβαθμίσει τη μαρτυρία του πρέσβη, λέγοντας ότι πρέπει να αναμένονται όλα τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται και μετά να βγουν συμπεράσματα...

Επανέλαβε, δε, τα περί εξεταστικής επιτροπής και υποστήριξε ότι, αν υπήρχε σαφής εικόνα για τα πράγματα, τότε δε θα γινόταν η έρευνα... Οταν, πάντως, του επισημάνθηκε πως όλες οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων της υπόθεσης Οτσαλάν συμπίπτουν μεταξύ τους και καθιστούν πασίδηλες τις αντιφάσεις, στις οποίες έχει πέσει η κυβέρνηση από τη μέρα της σύλληψης του Οτσαλάν, ο κ. Ρέππας είπε ότι όσοι μιλούν για αντιφάσεις της κυβέρνησης προβαίνουν σε"αυθαίρετο συμπέρασμα" και ξαναεπανέλαβε την προτροπή να αναμένεται το πόρισμα των ερευνών...

Ο Κ. Σημίτης γνώριζε
το πλαίσιο...

Ο κ. Ρέππας είπε ότι ο πρωθυπουργός, όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν, είχε γνώση του πολιτικού πλαισίου αντιμετώπισης του θέματος, αλλά οι χειρισμοί ανήκαν σε άλλους παράγοντες... Ολοι, βέβαια, γνωρίζουν - και μετά την έκθεση Κωστούλα - ότι το "πολιτικό πλαίσιο" ήταν ταυτισμένο με τη γραμμή της απομάκρυνσης του Οτσαλάν από την πρεσβεία και με την ιαχή "πετάχτε τους έξω" (!), άρα η όποια προσπάθεια απεμπλοκής του πρωθυπουργού από τις ευθύνες του είναι μάταιη. Ωστόσο, και αυτό το συμπέρασμα χαρακτηρίστηκε "αυθαίρετο" από τον κ. Ρέππα... Απηύθυνε, δε, τη σύσταση να "μην προδικάζουμε", ισχυριζόμενος πως, έτσι κι αλλιώς, "έχουν αναληφθεί οι ευθύνες" για τα "λάθη" που έγιναν...

"Δαμάζουν" τις κρίσεις
"σχετικά επιτυχώς"!!!

Ανευ προηγουμένου ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις. "Σε πολύ μικρό διάστημα εκδηλώθηκαν πολλές κρίσεις, αλλά το θέμα είναι να δαμάζεις τις κρίσεις", είπε ο κ. Ρέππας... για να συμπληρώσει ότι "η κυβέρνηση διασφαλίζει την προοπτική της χώρας" και πως έχει επιδείξει "σχετική επιτυχία" (!!!) στην αντιμετώπιση προβλημάτων και κρίσεων... Οταν, δε, του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, όσον αφορά τη διασφάλιση εκ μέρους της κυβέρνησης της "προοπτικής του τόπου", απάντησε λέγοντας ότι το σημαντικότερο παράδειγμα αποτελεί το ότι "είναι επιτυχία της κυβέρνησης πως έχει κατορθώσει να εγγυηθεί την πορεία στην ΟΝΕ"!!!

"Αποσταθεροποιητικά"
σενάρια...

Φυσικό ήταν για μια ακόμα φορά χτες ο Δ. Ρέππας να επισείσει τον κίνδυνο της "αποσταθεροποίησης". Αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, είπε ότι"εξ αντικειμένου" λειτούργησε αποσταθεροποιητικά και πως εκτός Ελλάδας υπάρχουν κέντρα που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Ελλάδα. Οταν του ζητήθηκε να γίνει συγκεκριμένος, αναφέρθηκε στην Τουρκία, αλλά όταν ρωτήθηκε και για τη στάση των Αμερικανών, προτίμησε να πει ότι θα κατονόμαζε αυτά τα περίφημα κέντρα, αν είχε στοιχεία... Επιπλέον, όσον αφορά τις ΗΠΑ, είπε ότι μπορεί να θέλουν την Ελλάδα εντός της ΟΝΕ, αλλά μπορεί, όπως είπε, να θέλουν και την Τουρκία εντός της ΟΝΕ. Σε ένα εθνικοανεξαρτησιακό ρεσιτάλ, επίσης, και με αφορμή τα διαρρεόμενα από τον Θ. Πάγκαλο σε εφημερίδες ότι τον "έφαγαν" οι Αμερικάνοι, ο κ. Ρέππας είπε με στόμφο πως την κυβέρνηση συγκροτεί ο πρωθυπουργός και πως παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πάγκαλος η συμβίωση ήταν αδιατάρακτη - και με τους Αμερικανούς - ενόσω βρισκόταν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών...

...και "θερμό"
επεισόδιο

Απαντώντας στο ενδεχόμενο ενός "θερμού" επεισοδίου με την Αγκυρα και αν οι Αμερικάνοι έχουν παράσχει κάποια εγγύηση για αποτροπή του, δήλωσε ότι "η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κακό σημάδι" και πως "δεν αναμένουμε εγγυήσεις από τρίτους", αφού "η εγγύησή μας είναι ο εαυτός μας"...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρεσβευτής των "εθνικών συμφερόντων"

Κ. Μητσοτάκης: "Το ΡΚΚ πρέπει να καταδικαστεί ως τρομοκρατική οργάνωση"!

Ρόλο πρεσβευτή των "εθνικών συμφερόντων" ανέθεσε στον εαυτό του ο Κ. Καραμανλής, με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ που ξεκίνησε προχτές."Θα επωφεληθώ της επισκέψεώς μου στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξηγήσω τις πάγιες ελληνικές θέσεις, που είναι υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συμβίωσης των κρατών", δήλωσε προχτές, προσδιορίζοντας το περιεχόμενος του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον. Ευθυγραμμισμένος με την κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι θα υπογραμμίσει "το σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα". Ταυτόχρονα, θα ζητήσει, όπως είπε, την ενεργό συμπαράσταση της ομογένειας στην οποία θα μεταφέρει μήνυμα "εθνικής ομοψυχίας για την προώθηση των εθνικών στόχων".

Σήμερα αρχίζουν οι σημαντικές επαφές του Κ. Καραμανλή με τους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, με πρώτη αυτή με την υπουργό Εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ. Χτες έδωσε συνέντευξη στο CNN και συναντήθηκε με το επιτελείο της "Ουάσιγκτον Ποστ" και τον γερουσιαστή Π. Σαρμπάνη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Α. Γκορ. Ο κ. Καραμανλής είπε στους συνομιλητές του ότι μπορεί μεν να έγιναν κακοί χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν, αλλά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι εκείνη που τροφοδοτεί την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών και συμπεριφέρεται ως κράτος τρομοκράτης. Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Εντ. Κέννεντυ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι ο γερουσιαστής συμμερίστηκε την άποψη ότι "πρέπει να στηρίξουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ" για το Κυπριακό, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

  • Ταξίδι στις ΗΠΑ πραγματοποιεί και ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες εξαγγελίες γίνουν από την πλευρά του για ίδρυση νέου κόμματος θα γίνουν μετά από αυτό το ταξίδι, με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
O K. Μητσοτάκης

Να καταδικαστεί το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, ζήτησε ευθέως χτες ο Κ. Μητσοτάκης, ερχόμενος προς βοήθεια της κυβέρνησης Σημίτη που ήδη κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, ικανοποιώντας τις σχετικές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του χτες βράδυ στον "ΑΝΤ-1" ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της καταδίκης του ΡΚΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το ΡΚΚ πρέπει να καταδικαστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Οχι οι Κούρδοι. Το ΡΚΚ αντιπροσωπεύει το 10% των Κούρδων κατά μέσον όρο"! Σε άλλο σημείο είπε ότι "αντίθετα το κουρδικό κίνημα θα το στρηρίξουμε με την έννοια ότι στηρίζουμε τα ανθρώπινα και ατομικά δικαιώματα μιας μειονότητας"!

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπέδειξε στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κανένα διάλογο με την Τουρκία, μέχρι να περάσει το "κρίσιμο διάστημα" των εκλογών στη γειτονική χώρα, γιατί "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διαπραγματευτούμε κανένα από τα εκκρεμή θέματα". Δε νομίζω, πρόσθεσε, ότι οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να επιδιώξουν θερμό επεισόδιο, αλλά η προεκλογική περίοδος που διανύει η Τουρκία "είναι πονηρή". Κατά τα λοιπά επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, στην περίπτωση που γίνουν βουλευτικές εκλογές μετά από αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2000. "Τότε δεν έχω πλέον πολιτικό κώλυμα" και θα αντιμετωπίσω το θέμα και θα πάρω την απόφασή μου, είπε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι έχει πολλά προσόντα αλλά και απειρία και το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει να αθροίσει τις δυνάμεις της παράταξης.

Ο Μ. Εβερτ

Την ανησυχία του, παρόμοια με αυτήν της περιόδου των Ιμίων, εξέφρασε ο Μ. Εβερτ αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Α. Τσοχατζόπουλο στο Πεντάγωνο, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να συνεχιστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε "ο ελληνικός στρατός να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη", ενώ συνέστησε ψυχραιμία, καθώς και "να δώσουμε στους Τούρκους να καταλάβουν ότι δεν αστειευόμαστε".

ΥΓΕΙΑ
Διάλυση με κίνητρο το κέρδος

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Απόστολου Τασούλα, σε Επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας

Στο τεράστιο πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας, τοποθετήθηκε χτες, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Απόστολος Τασούλας,με αφορμή τη συζήτηση Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα στη Βουλή.

Στην παρέμβασή του ο Απ. Τασούλας αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υγεία, λέγοντας ότι "όταν μια κυβέρνηση δε λύνει τα προβλήματα, οι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται και θα διαμαρτύρονται και θα θέλουν να ανατρέψουν την πολιτική σας, που τους γεννά αυτά τα προβλήματα". Παράλληλα αναφερόμενος στο πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα προβλήματα στα νοσοκομεία, σημείωσε ότι "έχουμε δυσκολία πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγεία, δυσκολία πρόσβασης στα νοσοκομεία", προσθέτοντας για τους ασθενείς ότι "αναγκάζονται οι άνθρωποι ό,τι έχουν και δεν έχουν να τα δίνουν για μια ώρα ανάγκης, γιατί έτσι κατάντησε η υγεία, εμπόρευμα".

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία, τόνισε ότι "έχουμε προβλήματα εξοπλισμών στα νοσοκομεία", αφού "όχι μόνο δεν ανανεώνεται ο εξοπλισμός, αλλά γύρω από τα νοσοκομεία υπάρχουν οι βιοτικές μονάδες, δηλαδή η σύμφυση του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα".

Αναφερόμενος δε σε αριθμητικά στοιχεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχουν "είκοσι χιλιάδες θέσεις κενές στους ισχύοντες οργανισμούς και οι θέσεις αυξάνονται, γιατί βγαίνει στη σύνταξη ένα ποσοστό του προσωπικού και δεν το αναπληρώνετε", τονίζοντας ότι η αναλογία είναι "μια νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς το βράδυ"! Ειδικά για τους εργαζόμενους στην υγεία, τόνισε ότι υπάρχουν "προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις. Τις έχετε κάνει "φιτίλια". Δεν υπάρχει πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Υπάρχουν εποχιακοί, με συμβάσεις κτλ.".

Κλείνοντας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση με κίνητρο το κέρδος της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" μετατρέπει τα νοσοκομεία σε ΑΕ, διαιωνίζοντας ουσιαστικά αυτή την κατάσταση και οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας.

Οσον αφορά το επερωτών κόμμα, οι βουλευτές της ΝΔ χαρακτήρισαν την κατάσταση στην Υγεία "απαράδεκτη" και σημείωσαν ότι το κόστος της Δημόσιας Υγείας μετακυλίεται στον φορολογούμενο, αντί να δίνεται η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των ιδρυμάτων μέσω μορφών ιδιωτικοποίησης.

Ερωτήματα και αντιφάσεις

Οι κυβερνητικές αντιφάσεις σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν καθημερινά πληθαίνουν. Είναι γνωστό ότι οι ψεύτες, όσο ταλέντο κι αν έχουν στο ψεύδος, πάσχουν σε ένα σημείο: Μετά από την πάροδο κάποιου χρόνου, ξεχνούν το ψέμα που έχουν πει για να καλύψουν κάποιο άλλο ψέμα. Τότε αναγκάζονται να επιστρατεύσουν τρίτο ψέμα για να καλύψουν την αντίφαση των δυο προηγούμενων κ.ο.κ. Τότε πλέον το κουβάρι της ψευδολογίας γίνεται χιονοστιβάδα που τους καταπλακώνει.

***

Πριν σταθούμε σε μερικές τέτοιες αντιφάσεις, ας θέσουμε μερικά ερωτήματα, που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του "Ρ":

α) Ο κ. Πάγκαλος έμαθε ότι ο Οτσαλάν βρισκόταν στην Ελλάδα μετά από τηλεφώνημα του Ναξάκη, ή μήπως είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Μπερνς, που συνοδεύτηκε με την απειλή "ή θα τον βγάλετε εκτός συνόρων Ελλάδας ή θα τον "φάμε" σε ελληνικό έδαφος";

β) Μήπως το σχέδιο προέβλεπε σύλληψη του Οτσαλάν ταυτόχρονα με την προσγείωσή του στην Κένυα, αλλά δεν υλοποιήθηκε, γιατί το αεροπλάνο που, τελικά, τον μετέφερε από την Κέρκυρα στο Ναϊρόμπι, είχε αλλάξει, μετά από ένα"περίεργο (αμερικανόπνευστο;) ατύχημα" στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, και όσοι τον ανέμεναν, περίμεναν αεροπλάνο με άλλους κωδικούς;

***

Ας περάσουμε σε μερικές αντιφάσεις:

  • "Οι συνεννοήσεις έγιναν απευθείας μεταξύ του Οτσαλάν και των αρχών της Κένυας", έλεγε ο κ. Ρέππας στις 16/2 για να δικαιολογήσει την έξοδο του Οτσαλάν από την πρεσβεία. Μόνο που σύμφωνα με την έκθεση Κωστούλα, ο διαπραγματευτής της τύχης του Οτσαλάν με τους Κενυάτες, ήταν η ελληνική πλευρά με εντολή της Αθήνας... Διεξάγεται έρευνα, λέει, τώρα, η κυβέρνηση...
  • "Την Κένυα την επέλεξε ο Οτσαλάν", έλεγε η κυβέρνηση την ίδια μέρα, για να δικαιολογήσει ότι τον έστειλε στο άντρο της CIA. Μόνο που όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι έμαθαν πως οδεύουν προς Κένυα, μέσα στο αεροπλάνο... Διεξάγεται έρευνα, λέει, τώρα η κυβέρνηση...
  • "Είχαμε υπόψη μας ότι υπήρχαν κάποιες χώρες οι οποίες είχαν συμφωνήσει να τον δεχτούν", έλεγε η κυβέρνηση στις 16/2. "Υπήρχε χώρα που ήταν πρόθυμη να τον δεχτεί; Ούτε μια χώρα υπήρχε", είπε μόλις χτες ο κ. Ρέππας.
  • "Γιατί έφυγε ο Οτσαλάν από την Ιταλία;", ρωτούσε όλο υπονοούμενα η κυβέρνηση την 1/3 για να ενοχοποιήσει τον Κούρδο ηγέτη. "Βρέθηκε ο Κούρδος ηγέτης στην Ελλάδα και μάλιστα αφού είχε προηγηθεί η περιήγησή του σε διάφορες άλλες χώρες και στην Ιταλία συγκεκριμένα, όπου ήταν αδύνατο να παραμείνει", δήλωσε χτες ο κ. Ρέππας... Και πάλι ντροπή σας κύριοι.

Ν. Μπ.

ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
Ορκοι πίστης στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

"Ορκους πίστης" στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση έδωσε ξανά η ηγεσία του ΣΥΝ με την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στο διαρκές συνέδριο, που συνήλθε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματός του μήπως και η χώρα δεν μπορέσει να ενταχθεί στην ΟΝΕ λόγω πληθωρισμού, ζητώντας, γι' αυτό, πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΣΥΝ διαβεβαίωσε ξανά πως η ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ είναι κρυστάλλινη "υπέρ της ενωμένης Ευρώπης... και αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργητικά σε μια τέτοια διαμόρφωση της Ευρώπης. Ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική από αυτή τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης με... δημοκρατικό, κοινωνικό, οικολογικό και φεμινιστικό περιεχόμενο στον τρόπο που οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη, με βάση κυρίως τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ". Μάλιστα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, είδε και πως... "το πολιτικό κλίμα αλλάζει" και διατύπωσε την ανάγκη "αυτό να αποτυπωθεί σε πρακτικά βήματα"!

Ωστόσο, στο συνέδριο υπήρξαν και σημαντικές αντιδράσεις από αρκετούς συνέδρους, οι οποίοι αμφισβήτησαν τις επιλογές της ηγεσίας και κατέθεσαν και προτάσεις ζητώντας να αλλάξει η πολιτική του ΣΥΝ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, ζήτησαν η διακήρυξη να αλλάξει στην κατεύθυνση "της απόρριψης της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, τα οποία, όπως υπογραμμίστηκε, θεμελιώνονται στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων". Επίσης, υπογράμμισαν πως η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί την αρχή μιας νέας φάσης για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και των λαών με το Σύμφωνο Σταθερότητας, την "Ατζέντα 2000" κλπ.

Με άλλη πρόταση ψηφίσματος σύνεδροι έκαναν κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ ότι αποσιωπά, αντί να αναδείξει ως κύριο στις κυβερνητικές ευθύνες την υποτέλεια και την εξάρτηση, να καταγγείλει το ρόλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας "σε προθάλαμο υποδοχής και εξόρμησης στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά των βαλκανικών χωρών, με στόχο την προώθηση της αμερικάνικης επικυριαρχίας, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνεί και συμμετέχει". Ωστόσο, η ηγεσία του ΣΥΝ, ανεξαρτήτως τάσεων, επέμεινε στις γνωστές θέσεις της, που εξωραϊζουν τις επιλογές της ΕΕ στο όνομα της ΟΝΕ, ενώ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις πρόβαλε την πρόταση για διπλές εκλογές τον Ιούνη, (μόνον) εφ' όσον θα ψηφιζόταν η απλή αναλογική. Αίτημα που, φιλοκυβερνητικότερος, ο Λ. Κύρκος χαρακτήρισε λάθος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ