Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
Ορκοι πίστης στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

"Ορκους πίστης" στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση έδωσε ξανά η ηγεσία του ΣΥΝ με την εισήγηση του Ν. Κωνσταντόπουλου στο διαρκές συνέδριο, που συνήλθε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις ανησυχίες του κόμματός του μήπως και η χώρα δεν μπορέσει να ενταχθεί στην ΟΝΕ λόγω πληθωρισμού, ζητώντας, γι' αυτό, πολιτική διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλιστεί η ένταξη.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΣΥΝ διαβεβαίωσε ξανά πως η ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ είναι κρυστάλλινη "υπέρ της ενωμένης Ευρώπης... και αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει ενεργητικά σε μια τέτοια διαμόρφωση της Ευρώπης. Ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική από αυτή τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης με... δημοκρατικό, κοινωνικό, οικολογικό και φεμινιστικό περιεχόμενο στον τρόπο που οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη, με βάση κυρίως τις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ". Μάλιστα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, είδε και πως... "το πολιτικό κλίμα αλλάζει" και διατύπωσε την ανάγκη "αυτό να αποτυπωθεί σε πρακτικά βήματα"!

Ωστόσο, στο συνέδριο υπήρξαν και σημαντικές αντιδράσεις από αρκετούς συνέδρους, οι οποίοι αμφισβήτησαν τις επιλογές της ηγεσίας και κατέθεσαν και προτάσεις ζητώντας να αλλάξει η πολιτική του ΣΥΝ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, ζήτησαν η διακήρυξη να αλλάξει στην κατεύθυνση "της απόρριψης της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, τα οποία, όπως υπογραμμίστηκε, θεμελιώνονται στα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων". Επίσης, υπογράμμισαν πως η ένταξη στην ΟΝΕ αποτελεί την αρχή μιας νέας φάσης για το ξεζούμισμα των εργαζομένων και των λαών με το Σύμφωνο Σταθερότητας, την "Ατζέντα 2000" κλπ.

Με άλλη πρόταση ψηφίσματος σύνεδροι έκαναν κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ ότι αποσιωπά, αντί να αναδείξει ως κύριο στις κυβερνητικές ευθύνες την υποτέλεια και την εξάρτηση, να καταγγείλει το ρόλο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας "σε προθάλαμο υποδοχής και εξόρμησης στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά των βαλκανικών χωρών, με στόχο την προώθηση της αμερικάνικης επικυριαρχίας, για την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφωνεί και συμμετέχει". Ωστόσο, η ηγεσία του ΣΥΝ, ανεξαρτήτως τάσεων, επέμεινε στις γνωστές θέσεις της, που εξωραϊζουν τις επιλογές της ΕΕ στο όνομα της ΟΝΕ, ενώ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις πρόβαλε την πρόταση για διπλές εκλογές τον Ιούνη, (μόνον) εφ' όσον θα ψηφιζόταν η απλή αναλογική. Αίτημα που, φιλοκυβερνητικότερος, ο Λ. Κύρκος χαρακτήρισε λάθος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ