Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεθοδεύεται επανάληψη των απευθείας συνομιλιών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Συντονισμένες βολιδοσκοπήσεις για το ενδεχόμενο επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, προσπαθούν να προωθήσουν χωριστά ο συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ και ο ειδικός αντιπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντετλέφ Γκραφ Ραντσάου, που βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στην Κύπρο.

Ο Τόμας Μίλερ θα καλύψει στη νέα περιοδεία του, που θα είναι και η τελευταία του, αφού προορίζεται για πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βοσνία, το τρίγωνο Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λευκωσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επιχειρήσει, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, να διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί από το θέμα Οτσαλάν στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και θα προσπαθήσει να διορθώσει κατά το δυνατό τα πράγματα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός διπλωμάτης Ντ. Ραντσάου σε δηλώσεις του κατά την άφιξά του στην Κύπρο, το απόγευμα της Κυριακής, είπε ότι επιστρέφει στην Κύπρο για να διατηρήσει και να κρατήσει ανοιχτές τις διασυνδέσεις τις οποίες είχε τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρεί σημαντικό, οι κυβερνήσεις που έχουν ενδιαφέρον για το Κυπριακό και προσπαθούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης, να συνομιλούν με όλα τα πρόσωπα και πολιτικούς που εμπλέκονται και να μαθαίνουν κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις.

Ο Ντ. Ραντσαού συναντήθηκε χτες διαδοχικά με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ντ. Ραντσάου, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκδηλωθεί υπέρ του ομοσπονδιακού συστήματος της Ελβετίας, είπε ότι ήταν μια πολύ ενημερωτική και ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκε αριθμός θεμάτων που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα. Επαναβεβαίωσε, πρόσθεσε, τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης για να συμβάλει σε λύση. Απαντώντας σ' ερώτηση κατά πόσο η γερμανική προεδρία σκοπεύει να αναβαθμίσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ντ. Ραντσάου είπε ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν τη διεξαγωγή του Συμβουλίου της στην Κολωνία. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι δε διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη ιδέες ή προτάσεις για το Κυπριακό.

Αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Β. Λυσσαρίδη, συζήτησε χτες με τον Πρόεδρο Κληρίδη το θέμα του διαλόγου που εγκαινίασε ο Κύπριος Πρόεδρος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την εξεύρεση συναινετικών λύσεων σε ορισμένα θέματα. Ο Β. Λυσσαρίδης είπε ότι στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ελευθεροποίησης του χρηματοπιστοτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε παρόμοιες συναντήσεις και με αντιπροσωπείες άλλων τριών κομμάτων. Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημ. Χριστόφια, ο οποίος επέστρεψε την Κυριακή από το Λονδίνο όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις. Οπως ανέφερε ο ίδιος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η εγχείριση για μεταμόσχευση νεφρού θα πραγματοποιηθεί μετά από 2 - 3 μήνες. Ανέφερε επίσης ότι σε τρεις περίπου βδομάδες θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε εγχείριση ανοιχτής καρδιάς.

Αναφερόμενος στο διάλογο που εγκαινίασε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Δημ. Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση Κληρίδη έχει χρεοκοπήσει και γυρεύει δεκανίκια σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία για να κρατηθεί. Για 6 χρόνια, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ ζητούσε από την κυβέρνηση διάλογο για το Κυπριακό και αντί αυτού, μας προκύπτει διάλογος πάνω στα κοινωνικοοικονομικά θέματα. Παρ' όλη την παραδοξότητα της εξέλιξης αυτής, συνέχισε, και της διαπίστωσης ότι η κυβέρνηση ζητά διάλογο για να κρατηθεί και να διορθώσει το πολύ χαμηλό κύρος της, το ΑΚΕΛ δεν είναι αρνητικό στην πρόταση του Προέδρου για διάλογο. Το ΑΚΕΛ έχει ξεκάθαρες θέσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνικοοικονομική πολιτική που χρειάζεται ο τόπος με σαφή φιλολαϊκό χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ