Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ενοχοι οι δημοσιογράφοι, κατά τον εισαγγελέα

Αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη είναι και πάλι η ελευθερία του Τύπου, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα την Κυριακή ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας για τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Τα Νέα" της απόρρητης έκθεσης του πρώην πρέσβη της χώρας μας στην Κένυα Γ. Κωστούλα.Η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου και αφορά τα αδικήματα της "παραβίασης μυστικών της πολιτείας διά του Τύπου" και της "ηθικής αυτουργίας" στην πράξη αυτή, που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος. Ηδη, η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος, σύμφωνα με την παραγγελία Κολιοκώστα, θα επιδιώξει να εντοπίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διέρρευσαν το εν λόγω έγγραφο στον Τύπο, προκειμένου να τους απαγγελθεί το παραπάνω βαρύ κατηγορητήριο. Αυτό, για την ώρα, έχει ως αποδέκτες μόνο τους υπευθύνους της εφημερίδας και τον συντάκτη της Γ. Παπαχρήστο.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την ποινική δίωξη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναφέρει ότι τα στοιχεία της έκθεσης Κωστούλα "έπρεπε να κρατηθούν απόρρητα από άλλες κυβερνήσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ελληνικής πολιτείας". Ποιες κυβερνήσεις, όμως, υπονοεί και ποια απόρρητα υπαινίσσεται; Την τουρκική κυβέρνηση, που αναπάντεχα πληροφορήθηκε την παρουσία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι και απλώς έστειλε τους πράκτορές της να τον παραλάβουν και που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ευγνωμονεί κατά βάθος την κυβέρνηση Σημίτη; Την αμερικανική, που ενημέρωσε εγκαίρως την τουρκική για το κρησφύγετο του Κούρδου ηγέτη και τη βοήθησε αποτελεσματικά να φέρει σε πέρας την επιχείρηση σύλληψής του; Την κενυατική, που μετατράπηκε σε γέφυρα, μέσω της οποίας ο "Απο" βρέθηκε ξαφνικά από την ελευθερία στο κάτεργο του Ιμραλί; Τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα για τον κυνηγημένο αρχηγό του PKK και τα δίκαια του κουρδικού λαού; Ποιες κυβερνήσεις έμαθαν από τη δημοσίευση της έκθεσης αυτά που δεν ήξεραν; Μιλάμε, βεβαίως, για την ουσία των προδοτικών χειρισμών και όχι για τους "μεγάλους τραγουδιστές", τους "θιάσους", τις "γιαγιάδες" και τις άλλες συνθηματικές γελοιότητες της ΕΥΠ. Μιλάμε για τα γνωστά γεγονότα της Κένυας, που έριξαν το κεφάλι του Οτσαλάν στον ντορβά των διωκτών του και τα οποία είχε καταγγείλει δημόσια η γραμματέας του Σιμσί Κιλίτς (Ντιλάν) από τις 27 Φλεβάρη στο "Χολιντέι Ιν".

Ισως, όταν γράφτηκε αυτή η έκθεση, να έκρινε ο συντάκτης της ότι έχει απόρρητο χαρακτήρα. Στην πορεία, ωστόσο, τα βασικά της σημεία έπαψαν να είναι απόρρητα, τουλάχιστον για τις ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες επικαλείται ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Εκείνος που όντως δεν ήξερε και έπρεπε να μάθει την αλήθεια ήταν το εκλογικό Σώμα, ο ελληνικός λαός. Αλλά, κάποιοι ταράζονται σφόδρα από τη δημοσιότητα. Γιατί θέλουν το λαό να ζει μόνιμα στο σκοτάδι. Να μην ενημερώνεται για όσα τον αφορούν, να μην ακούει και να μη βλέπει τίποτα πέρα από τη μύτη του, ώστε να μπορούν πιο εύκολα να τον χρησιμοποιούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Και είναι λυπηρό που ένας εισαγγελέας, όπως ο κ. Κολιοκώστας, συνηγορεί με τις ενέργειές του υπέρ του σκοταδισμού των πολιτών και διώκει δημοσιογράφους, επειδή, πράττοντας το καθήκον τους, ενημέρωσαν την κοινή γνώμη.

Το εισαγγελικό πόρισμα

Αύριο, στο μεταξύ, αναμένεται να παραδοθούν στον Γ. Κολιοκώστα η δικογραφία και το πόρισμα των εισαγγελέων Πρωτοδικών Βασ. Πλιώτα,Ι. Σακελλάκου και Χρ. Μαρκογιαννάκη,οι οποίοι διενήργησαν την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε μη πολιτικά πρόσωπα, που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση Οτσαλάν. Η έρευνα διατάχθηκε αρχικά για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, αλλά επεκτάθηκε κατόπιν και στη δωδεκαήμερη φιλοξενία του στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι. Οσον αφορά το εισαγγελικό πόρισμα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένους ιδιώτες, που μετέφεραν τον Αμπ. Οτσαλάν από την Πετρούπολη της Ρωσίας στην Αθήνα και του παρείχαν εδώ φιλοξενία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα διωχτούν ποτέ οι πραγματικοί ένοχοι της υπόθεσης, που βρίσκονται είτε μέσα στους κόλπους της ΕΥΠ είτε μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ