ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με όλα τα σενάρια ανοιχτά η τελική εκλογική ευθεία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και παραίτησης του Εχούντ Μπαράκ από την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία υπέρ του Σιμόν Πέρες, η ισραηλινή πολιτική σκηνή μπαίνει στα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Τη στιγμή, που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη διενέργεια προσπαθειών για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης κορυφής Μπαράκ - Αραφάτ, την τελευταία στιγμή, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός βλέπει τη δημοτικότητά του στο ναδίρ (τελευταία δημοσκόπηση δίνει 22 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στον Σαρόν) και έντονες φημολογίες καθιστούν όλα τα σενάρια πιθανά.

«Δύο μόνο πιθανότητες έχει ο Εχούντ Μπαράκ να αντιμετωπίσει τον θριαμβεύοντα στις δημοσκοπήσεις Αριέλ Σαρόν: Είτε να πετύχει μια συνάντηση κορυφής με τον Αραφάτ, οπότε και να κερδίσει την ψήφο και του 1/5 του ισραηλινού πληθυσμού, δηλαδή των Ισραηλινών Αράβων, είτε να παραιτηθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σιμόν Πέρες». Αυτό διακήρυτταν, χθες, πολλοί πολιτικοί αναλυτές από τις σελίδες των ισραηλινών εφημερίδων, ενώ η «Χααρέτζ», επικαλούμενη «ασφαλείς κυβερνητικές πηγές», διατεινόταν ότι η, διαρκώς δεινότερη θέση του Μπαράκ, έχει οδηγήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο που απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα, αυτό της παραίτησής του από υποψήφιος.

Οι πιέσεις που δέχεται ο Εχούντ Μπαράκ φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρότερες από τις απλές παραινέσεις ορισμένων συμβούλων, καθώς και μόνο η φήμη της πιθανότητας υποψηφιότητας του Σιμόν Πέρες οδήγησαν την ισραηλινή χρηματιστηριακή αγορά σε άνοδο, μετά από αρκετές ημέρες πτώσης, ενώ οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν τους κινδύνους που ενυπάρχουν για τη συνέχιση των ξένων επενδύσεων στο Ισραήλ, από μια νίκη του Αριέλ Σαρόν. Παρ' όλα αυτά, ο Εχούντ Μπαράκ διέψευδε, χθες, κάθε προοπτική παραίτησής του.

Αντίθετα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν την προσπάθεια πραγματοποίησης μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής συνόδου κορυφής, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλέαντ Σερ αποκάλυψε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν επικεντρωθεί αλλεπάλληλες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, όπως και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, εκτιμούσαν ότι μια συνάντηση είναι πιθανή να πραγματοποιηθεί την Κυριακή σε κάποιο αιγυπτιακό θέρετρο.

Ο Σαέμπ Ερακάτ, όμως, προχώρησε περαιτέρω, χαρακτηρίζοντας «πρόγραμμα πολέμου» τις προτάσεις Σαρόν για διατήρηση της ισραηλινής κυριαρχίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στο μισό της Δυτικής Οχθης. Αρνούμενος ότι οι δηλώσεις του αυτές αποτελούν παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία του Ισραήλ, ο Ερακάτ προειδοποίησε ότι «αν ισχύουν οι προτάσεις Σαρόν, τότε όλη η περιοχή θα βυθιστεί στη βία». Σε άλλο μήκος κύματος, όμως, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Παλαιστινίου υπουργού Οικονομικών και διαπραγματευτή Ναμπίλ Σάαθ, οποίος εκτίμησε ότι «οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία έχουν ξεκάθαρα εκλογικό στόχο» και αναρωτήθηκε «αν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, γιατί δεν καταλήξαμε πουθενά;»

Ενταση «μετρίων τόνων»

Ενας 50χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χθες, από σφαίρα στο στήθος, περνώντας δίπλα από τον εποικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, συμβάν για το οποίο ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να κάνει σχόλιο. Αντίθετα, γνωστοποίησε ότι άνευ θυμάτων εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κοντά σε ισραηλινή περίπολο, στο πέρασμα Κισουφίμ, της Γάζας, ότι εξουδετερώθηκε άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στον εποικισμό Αβραάμ Αβινού, της Χεβρώνας, όπου επιβλήθηκε και πάλι απαγόρευση της κυκλοφορίας και ότι ένα ισραηλινό αυτοκίνητο πυρπολήθηκε έξω από τη Ραμάλα.

Ενταση, όμως, επικράτησε και στον εβραϊκό εποικισμό Οφρα, της Δυτικής Οχθης, όπου οι έποικοι δεν επέτρεψαν στον Εχούντ Μπαράκ να εισέλθει για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια ενός εποίκου που δολοφονήθηκε πριν από δύο ημέρες, κατηγορώντας τον για υπερβολικές υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους. Σχολιάζοντας ο Μπαράκ τόνισε ότι «ασχέτως αν επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστινίους ή όχι, θα πρέπει να εκκενωθούν οι απομακρυσμένοι εβραϊκοί εποικισμοί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή, τόσο των εποίκων, όσο και των στρατιωτών».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Εκρηκτική αδημονία

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία

Associated Press

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία
ΚΙΤΟ.-

Η επομένη των διαδηλώσεων παραμένει ο άγνωστος «χ». Τι κατάσταση επικρατεί στην πρωτεύουσα μετά από την «κατάληψή της». Εξακολουθούν να συρρέουν διαδηλωτές; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αστυνομία έχει επιδοθεί σε απίστευτο ανθρωποκυνηγητό προς όλες τις συνιστώσες που συγκροτούν το μέτωπο που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα μήνα.

Η ομίχλη που καλύπτει τα τεκταινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρη, μάλλον αναμενόμενη ήταν. Εξάλλου, ανάλογο σκηνικό είχε επαναληφθεί ακριβώς ένα χρόνο πριν με τις κινητοποιήσεις και χρειάστηκαν να περάσουν μήνες, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, που δεν ήταν άλλη από μία πραγματική εξεγερσιακή κατάσταση και στις τρεις ζώνες της ιδιόμορφης χώρας και η οποία είχε αρχικά παρουσιαστεί από τα διεθνή ΜΜΕ ως μία «κατάληψη» του Κοινοβουλίου από τους Ιθαγενείς, ένα μίνι πραξικόπημα και τελικά ηρεμία με την εκδίωξη από την εξουσία τού τότε Προέδρου Τζαμίλ Μαχουάντ.

Ενας εκ των ηγετών των μαζικών κινητοποιήσεων και του «Λαϊκού Πατριωτικού Μετώπου» που οργανώνει και τις κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Προέδρου Γκουστάβο Νομπόα, είναι ο ηγέτης της «Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνών του Εκουαδόρ»-(CONAIE), Αντόνιο Βάργκας, βρίσκεται από την Τρίτη στα χέρια της Αστυνομίας, αφού συνελήφθη και πια αντιμετωπίζει κατηγορία, για «υποκίνηση εξέγερσης». Ανάλογη τύχη είχε και ο Λουίς Βιγιάσις, ηγέτης της συμμαχίας που έχει σχηματιστεί από τις εργατικές, αγροτικές και ενώσεις μικροεπαγγελματιών.

«Κανείς δεν πρόκειται να μας σταματήσει, παρά τις συλλήψεις των συντρόφων μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα και την εξέγερση», δήλωσε χθες ο Ρικάρντο Ουλκουάνγκο, αντιπρόεδρος της CONAIE και ο οποίος κατόρθωσε να ξεφύγει από τα νύχια της Αστυνομίας, καθώς οι άνθρωποι και οι μικροπωλητές στην κεντρική αγοράς του Κίτο, δημιούργησαν μία ανθρώπινη ασπίδα και ο ίδιος κατόρθωσε να ξεφύγει. Μάλιστα ο Ουλκουάνγκο ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν καθώς συνεχώς καταφθάνουν από τα βουνά διαδηλωτές με τα πόδια, αφού ο στρατός και η αστυνομία έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους, αλλά και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα.

Οπως και κατά τις περσινές κινητοποιήσεις αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων είναι μια σειρά κυβερνητικών μέτρων, ένα πλάνο τριών χρόνων που περιλαμβάνουν το διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, την αύξηση κατά 25% της τιμής της βενζίνης και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έως 75%. Ο Πρόεδρος Νομπόα δηλώνει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλίσει η «πολύ φτωχή χώρα», που μαστίζεται από μία σοβαρή οικονομική ύφεση, πακέτο δανείων ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε αυτά τα δραστικά και πρωτοποριακά μέτρα εντάσσεται και η απαξίωση του σούκρε και παράλληλα η υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως εθνικού νομίσματος!

Α. ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Σε κατ' οίκον περιορισμό

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Αξιωματούχοι της Αστυνομίας αναχώρησαν χτες από την πρωτεύουσα προκειμένου να κοινοποιήσουν επισήμως στον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, ότι βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό και θα πρέπει να περιμένει την προσαγωγή του σε δίκη, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα που τον βαρύνουν και τα οποία διέπραξε κατά τη διάρκεια της «απολυταρχικής εξουσίας» του, από το 1973 έως το 1990.

Οι αξιωματούχοι που θα έφθαναν χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - στο Σαν Αντόνιο, όπου και η κατοικία του 85χρονου πρώην δικτάτορα, θα αντιμετώπιζαν δεκάδες οπαδούς του Πινοτσέτ, που άρχισαν να καταφθάνουν για να δηλώσουν την υποστήριξή τους αμέσως μετά την ανακοίνωση της διαταγής - για δεύτερη φορά - σύλληψης, που έδωσε ο δικαστής Χουάν Γκουσμάν, τη Δευτέρα, και της παραπομπής του σε δίκη για τη δολοφονία 57 ανθρώπων και την απαγωγή άλλων 18, το φθινόπωρο του 1973.

Η διαταγή σύλληψης, πέρα από τον παραμερισμό των «τεχνικών λεπτομερειών» που κατορθώθηκε, εμπεριέχει ακόμη ένα συγκλονιστικό στοιχείο. Τη λεπτομερή μαρτυρία που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση ο απόστρατος στρατηγός Χοακίν Λάγος Οσόριο, η οποία συγκλόνισε τους Χιλιανούς. Ο στρατηγός είναι σήμερα 80 ετών, πέντε χρόνια νεότερος από τον Πινοτσέτ, και εγκατέλειψε το στρατό το 1974, λίγους μήνες μετά τις εκτελέσεις στη βόρεια Χιλή. Από την ώρα εκείνη έγινε ένας από τους διαφωνούντες στρατιωτικούς, που διαθέτουν τις περισσότερες αποδείξεις για τα εγκλήματα του πρώην δικτάτορα. Το στοιχείο που ενοχοποιεί τον Πινοτσέτ είναι ένα απόρρητο έγγραφο, που κράτησε ο Λάγος επί 27 χρόνια. Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται οι 56 εκτελέσεις που διέταξε ο στρατηγός Αρεγιάνο. Οταν το έδειξε στον Πινοτσέτ, εκείνος του είπε να σβήσει το όνομα του Αρεγιάνο και να συντάξει ένα νέο έγγραφο που θα υπέγραφε ο ίδιος ο Λάγος. «Κατάλαβα τότε ότι ο Αρεγιάνο και ο Πινοτσέτ ήταν συνένοχοι»...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Επανάληψη του παιγνιδιού με αντίστροφους όρους...

ΜΑΝΙΛΑ.- Οι σύμβουλοί του εξακολουθούν να τον αποκαλούν «κ. Πρόεδρο», ωστόσο ο Τζόζεφ Εστράντα κάθε μέρα που περνά βλέπει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην εξουσία, τουλάχιστον σε βραχύ χρονικό διάστημα, να απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ο ίδιος επιμένει ότι είναι ακόμη ο ηγέτης της χώρας και έχει παραχωρήσει προσωρινά την εξουσία στην αναγορευθείσα Πρόεδρο, Γκλόρια Αρόγιο. Σε μια συγκέντρωση του κόμματός του χθες όμως οι απουσίες ήταν εκτυφλωτικές: Ούτε ένας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες που άλλοτε αποτελούσαν πιστούς ακολούθους του, ούτε ένας από τους 24 γερουσιαστές του κόμματός του - ούτε καν η γυναίκα του - τον τίμησε.

Η Γκλόρια Αρόγιο προειδοποιούσε στο μεταξύ ότι θα «τσακίσει» (επί λέξει...) οποιαδήποτε προσπάθεια «αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησής της - η οποία, ειρήσθω παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνει πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή του Τζόζεφ Εστράντα. Παρά τη ρητορική της, η Αρόγιο ακύρωσε το διορισμό του κ. Αμπάντια, μιας αμφιλεγόμενης φιγούρας, στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να ικανοποιήσει και να πείσει τον παραιτηθέντα υπουργό Αμύνης Ανχελο Ρέγιες να επανέλθει στο κυβερνητικό στρατόπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ