Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με όλα τα σενάρια ανοιχτά η τελική εκλογική ευθεία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο, ακόμη και παραίτησης του Εχούντ Μπαράκ από την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία υπέρ του Σιμόν Πέρες, η ισραηλινή πολιτική σκηνή μπαίνει στα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Τη στιγμή, που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τη διενέργεια προσπαθειών για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης κορυφής Μπαράκ - Αραφάτ, την τελευταία στιγμή, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός βλέπει τη δημοτικότητά του στο ναδίρ (τελευταία δημοσκόπηση δίνει 22 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στον Σαρόν) και έντονες φημολογίες καθιστούν όλα τα σενάρια πιθανά.

«Δύο μόνο πιθανότητες έχει ο Εχούντ Μπαράκ να αντιμετωπίσει τον θριαμβεύοντα στις δημοσκοπήσεις Αριέλ Σαρόν: Είτε να πετύχει μια συνάντηση κορυφής με τον Αραφάτ, οπότε και να κερδίσει την ψήφο και του 1/5 του ισραηλινού πληθυσμού, δηλαδή των Ισραηλινών Αράβων, είτε να παραιτηθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σιμόν Πέρες». Αυτό διακήρυτταν, χθες, πολλοί πολιτικοί αναλυτές από τις σελίδες των ισραηλινών εφημερίδων, ενώ η «Χααρέτζ», επικαλούμενη «ασφαλείς κυβερνητικές πηγές», διατεινόταν ότι η, διαρκώς δεινότερη θέση του Μπαράκ, έχει οδηγήσει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο που απέρριπτε κατηγορηματικά μέχρι σήμερα, αυτό της παραίτησής του από υποψήφιος.

Οι πιέσεις που δέχεται ο Εχούντ Μπαράκ φαίνεται ότι είναι πολύ ισχυρότερες από τις απλές παραινέσεις ορισμένων συμβούλων, καθώς και μόνο η φήμη της πιθανότητας υποψηφιότητας του Σιμόν Πέρες οδήγησαν την ισραηλινή χρηματιστηριακή αγορά σε άνοδο, μετά από αρκετές ημέρες πτώσης, ενώ οικονομικοί αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν τους κινδύνους που ενυπάρχουν για τη συνέχιση των ξένων επενδύσεων στο Ισραήλ, από μια νίκη του Αριέλ Σαρόν. Παρ' όλα αυτά, ο Εχούντ Μπαράκ διέψευδε, χθες, κάθε προοπτική παραίτησής του.

Αντίθετα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν την προσπάθεια πραγματοποίησης μιας ισραηλινο-παλαιστινιακής συνόδου κορυφής, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης στο Ισραήλ. Ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλέαντ Σερ αποκάλυψε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν επικεντρωθεί αλλεπάλληλες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, όπως και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, εκτιμούσαν ότι μια συνάντηση είναι πιθανή να πραγματοποιηθεί την Κυριακή σε κάποιο αιγυπτιακό θέρετρο.

Ο Σαέμπ Ερακάτ, όμως, προχώρησε περαιτέρω, χαρακτηρίζοντας «πρόγραμμα πολέμου» τις προτάσεις Σαρόν για διατήρηση της ισραηλινής κυριαρχίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στο μισό της Δυτικής Οχθης. Αρνούμενος ότι οι δηλώσεις του αυτές αποτελούν παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία του Ισραήλ, ο Ερακάτ προειδοποίησε ότι «αν ισχύουν οι προτάσεις Σαρόν, τότε όλη η περιοχή θα βυθιστεί στη βία». Σε άλλο μήκος κύματος, όμως, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Παλαιστινίου υπουργού Οικονομικών και διαπραγματευτή Ναμπίλ Σάαθ, οποίος εκτίμησε ότι «οι ισραηλινές διαβεβαιώσεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία έχουν ξεκάθαρα εκλογικό στόχο» και αναρωτήθηκε «αν ήμασταν κοντά σε συμφωνία, γιατί δεν καταλήξαμε πουθενά;»

Ενταση «μετρίων τόνων»

Ενας 50χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χθες, από σφαίρα στο στήθος, περνώντας δίπλα από τον εποικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, συμβάν για το οποίο ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να κάνει σχόλιο. Αντίθετα, γνωστοποίησε ότι άνευ θυμάτων εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κοντά σε ισραηλινή περίπολο, στο πέρασμα Κισουφίμ, της Γάζας, ότι εξουδετερώθηκε άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στον εποικισμό Αβραάμ Αβινού, της Χεβρώνας, όπου επιβλήθηκε και πάλι απαγόρευση της κυκλοφορίας και ότι ένα ισραηλινό αυτοκίνητο πυρπολήθηκε έξω από τη Ραμάλα.

Ενταση, όμως, επικράτησε και στον εβραϊκό εποικισμό Οφρα, της Δυτικής Οχθης, όπου οι έποικοι δεν επέτρεψαν στον Εχούντ Μπαράκ να εισέλθει για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια ενός εποίκου που δολοφονήθηκε πριν από δύο ημέρες, κατηγορώντας τον για υπερβολικές υποχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους. Σχολιάζοντας ο Μπαράκ τόνισε ότι «ασχέτως αν επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστινίους ή όχι, θα πρέπει να εκκενωθούν οι απομακρυσμένοι εβραϊκοί εποικισμοί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή, τόσο των εποίκων, όσο και των στρατιωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ