ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Δηλώνει έτοιμη για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε έκθεση του ΔΝΤ

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει τον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας με χτεσινή του ανακοίνωση σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι το «κούρεμα» του χρέους αποτελεί προτεραιότητα και ότι αυτή τη φορά το «κούρεμα» θα πρέπει να αφορά τον επίσημο τομέα, δηλαδή κατά κύριο λόγο τα κράτη και τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Για τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας σημειώνεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ύψους 6,6 δισ. για την περίοδο 2014 - 2016. Παράλληλα, αμφισβητείται η εκτίμηση για το «πρωτογενές πλεόνασμα».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα το 2012 «υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους» που είχαν τεθεί, το 2013 «θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα» και ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013 - 2014».

Το ζουμί, ωστόσο, της κυβερνητικής παρέμβασης βρίσκεται στο διά ταύτα της ανακοίνωσης, όπου σημειώνεται ότι «το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης». Δηλαδή, στην ουσία προαναγγέλλει από τώρα νέα μέτρα, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών, δηλαδή, παραπέρα μείωση των μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές των κονδυλίων για την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία και τις συντάξεις, νέους φόρους και εκβιασμούς για την αποπληρωμή τους από τη λαϊκή οικογένεια.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αναζητούν μορφές διαχείρισης για μετά το 2014

Δεδομένη η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Φαίνεται ότι στα κυβερνητικά επιτελεία εκφράζονται και αναζητούνται ταυτόχρονα διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» μετά το 2014, ζήτημα το οποίο βρίσκεται για αρκετό καιρό στην επικαιρότητα και απασχολεί όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρωζώνη. Η διαχείρισή του, που αντικειμενικά έχει σχέση με τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απασχολεί, αλλά χρησιμοποιείται και ως προπαγανδιστικό τρικ για αποπροσανατολισμό του λαού σε σχέση με το «φως στο τούνελ» και ότι «οι θυσίες του πιάνουν τόπο». Η ουσία είναι ότι ανεξάρτητα από το πώς θα το αντιμετωπίσουν, τη νύφη θα πληρώσει ο λαός.

Είναι ενδεικτικό ως προς αυτό το ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του μνημονίου», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «μια συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης είναι η πιθανότερη λύση για τα σημερινά δεδομένα». Επισημαίνει ωστόσο ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνο προσωρινή λύση για ένα - δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του χρέους». Οι συντάκτες του σημειώματος επισημαίνουν ότι «το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο ως το 2020 ή το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες (δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιωτικοποιήσεις) χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (νέο κούρεμα)».

Σε σχέση με τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014 το σημείωμα αναφέρει: «Μολονότι η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον, είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους».

Με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία σημειώνεται επίσης ότι το χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο τέλος του 2013 στα 321 δισ. ευρώ ή 175,5% του ΑΕΠ και στα 319 δισ. ευρώ ή 174,5% του ΑΕΠ το 2014, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα: «Ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος ενός λόγου χρέους 124% του ΑΕΠ ως το 2020, η κατάσταση δεν θα είναι διατηρήσιμη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις που έκανε χτες από τη Ν. Υόρκη ανέφερε ότι πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της» όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση του ομολόγου 50ετούς διάρκειας, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμανση (η λήξη των ομολόγων) για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.

Τις κυβερνητικές προβλέψεις για μικρή έστω ανάκαμψη το 2014 αμφισβήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», μίλησε και για «δυσμενές σενάριο», σύμφωνα με το οποίο η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί έως και το 2015, σημειώνοντας ότι με βάση την απαισιόδοξη αυτή υπόθεση οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενέκρινε την εξαγορά της «Olympic» από την «Aegean»

Η «Aegean» θα ελέγχει επισήμως άνω του 90% της εγχώριας αεροπορικής κίνησης

Με την αιτιολογία ότι η εξαγορά της «Olympic Air» από την «Aegean Airlines» δε «στρεβλώνει» τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά αερομεταφορών καθώς αυτός δεν... υφίσταται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χτες τη σχετική πράξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Aegean» και η «MIG» συμφώνησαν τον περασμένο Οκτώβρη στην πώληση του 100% της Olympic Air στην Aegean, έναντι 72 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία προέβλεπε αρχικά τη μετατροπή της «ΟΑ» σε θυγατρική της Aegean, με τις δύο αεροπορικές εταιρείες να διατηρούν τα ξεχωριστά εμπορικά τους σήματα αλλά και να προχωρούν σε ενοποίηση, κατ' αρχήν, των διοικητικών τους υπηρεσιών. Με την τυπική έγκριση της Επιτροπής, η Aegean θα ελέγχει και επισήμως άνω του 90% της εγχώριας αεροπορικής κίνησης, ουσιαστικά το σύνολό της.

Αυτή η υπόθεση είναι άλλο ένα παράδειγμα συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αντικειμενική τάση στον καπιταλισμό, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, προκειμένου να ενισχυθεί η δράση του μονοπωλιακού ομίλου στην αγορά. Κανένα θετικό αντίκρισμα δε θα έχει για τους εργαζόμενους, ίσα-ίσα το αντίθετο, αλλά ούτε για τους εργαζόμενους που θα χρειαστούν για τη μετακίνησή τους τον αερομεταφορέα, αφού η πείρα δείχνει ότι ούτε τα εισιτήρια πρόκειται να μειωθούν, ούτε η εξυπηρέτηση όλων των περιοχών εξασφαλίζεται, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες των ιθυνόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο προϋπολογισμός

«Η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική που βυθίζει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στην ανασφάλεια και την ανέχεια (...) Για μια ακόμα φορά θα αφήσει στο απυρόβλητο τους έχοντες και κατέχοντες και θα επιβαρύνει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες (...) Τα μέτρα αυτά θα βυθίσουν το 2014 την ελληνική οικονομία για έβδομη συνεχή χρονιά στην ύφεση (...) Ο κ. Στουρνάρας (...) ταυτιζόμενος με τα συμφέροντα των τραπεζιτών και την πολιτική της κας Μέρκελ, προαναγγέλλει σχέδιο για επιμήκυνση των δανείων της τρόικας στα 30 και 50 έτη, χωρίς κούρεμα, με εξασφάλιση υποτίθεται της χρηματοδότησης του χρέους, ανεξάρτητα από το υπέρογκο και μη διαχειρίσιμο ύψος του».Από δήλωση του Γ. Μηλιού για το προσχέδιο προϋπολογισμού.

«...ένα πρόγραμμα επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης επιτοκίων (...) δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δώσει λύση στο πρόβλημα»και«για το 2014 θα έχουμε μια αναιμική ανάπτυξη (...) Με την ασκούμενη πολιτική, η οικονομία θα κρατηθεί σε αυτό το σημείο για πολλά χρόνια (...) Το ΠΔΕ παραμένει υποτονικό (...) Δεν μπορεί να θεωρηθεί δημόσια παρέμβαση για την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία (...) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας (...) Οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν έρχονται αφού η βιωσιμότητα του χρέους διώχνει τους επενδυτές (...) Η κυβέρνηση κοκορεύεται ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην ευρωζώνη τη στιγμή που η οικονομία έχει ήδη χάσει το 1/4 του παραγόμενου προϊόντος». Από δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και των αρμοδίων για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του να εστιάζουν κάθε φορά στη βιωσιμότητα του χρέους, συνδέοντάς το ευθέως με την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων και χτίζοντας γύρω απ' αυτό την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ως προς το μείγμα διαχείρισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ - από θέση αναγνώρισης του χρέους που σώρευσε η πλουτοκρατία - αντιτάσσει στο σενάριο για χρονική επέκταση της αποπληρωμής του, ένα νέο γενναίο «κούρεμά» του. Φυσικά και δεν λέει πως σε καμία απ' τις δύο περιπτώσεις δεν αναιρείται ούτε η πλέον ασήμαντη υπολεπτομέρεια της επίθεσης που δέχεται ο λαός, αντίθετα και στις δύο περιπτώσεις θα κλιμακωθεί.

Τι είναι αυτό που καίει τον ΣΥΡΙΖΑ; Η εξασφάλιση ρευστότητας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το λένε καθαρά. Κάθε τους αναφορά στη βιωσιμότητα του χρέους έχει επωδό τη ρευστότητα και την ανάκαμψη. Γι' αυτό, π.χ., στην περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ενοχοποίησαν για την απόφαση μεταφοράς της έδρας της το μεγάλο κόστος ενέργειας και τη μη παροχή ρευστότητας.

Στο μείγμα διαχείρισης που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή η δόση των μέτρων που γονατίζουν το λαό. Δίχως αυτά η «συνταγή» της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν δένει. Η αποδοχή του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι από μόνη της αποκαλυπτική. Πρόκειται για έναν καθαρά αντιλαϊκό στόχο που επιτυγχάνεται και με σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, δαπανών που κατευθύνονται στην κάλυψη αναγκών κοινωνικού χαρακτήρα. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μικρό σε σχέση με τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός, ότι η αναδιανομή είναι πάρα πολύ μικρή, αποκαλύπτει πως το πρόβλημά του έχει να κάνει με το ποιος και πώς θα διαχειριστεί τα ακραία φαινόμενα φτώχειας, σύμφυτα του καπιταλισμού που σαπίζει.

Πρόκειται για ρητορική που συν τοις άλλοις συσκοτίζει ότι ο ούτως ή άλλως αντιλαϊκός αναδιανεμητικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκός σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Και θυμίζει το «να σε κάψω, να σ' αλείψω λάδι» η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση ότι δεν ανακουφίζει κάπως περισσότερο όσους κατακρεούργησε για να πετύχει στόχους τους οποίους συμμερίζεται, αφού είναι εκ των ων ουκ άνευ για την έλευση της πολυπόθητης για τον ΣΥΡΙΖΑ καπιταλιστικής ανάπτυξης.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ