Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αναζητούν μορφές διαχείρισης για μετά το 2014

Δεδομένη η ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Φαίνεται ότι στα κυβερνητικά επιτελεία εκφράζονται και αναζητούνται ταυτόχρονα διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» μετά το 2014, ζήτημα το οποίο βρίσκεται για αρκετό καιρό στην επικαιρότητα και απασχολεί όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Ευρωζώνη. Η διαχείρισή του, που αντικειμενικά έχει σχέση με τη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απασχολεί, αλλά χρησιμοποιείται και ως προπαγανδιστικό τρικ για αποπροσανατολισμό του λαού σε σχέση με το «φως στο τούνελ» και ότι «οι θυσίες του πιάνουν τόπο». Η ουσία είναι ότι ανεξάρτητα από το πώς θα το αντιμετωπίσουν, τη νύφη θα πληρώσει ο λαός.

Είναι ενδεικτικό ως προς αυτό το ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του μνημονίου», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «μια συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης είναι η πιθανότερη λύση για τα σημερινά δεδομένα». Επισημαίνει ωστόσο ότι «μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνο προσωρινή λύση για ένα - δύο χρόνια και αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του χρέους». Οι συντάκτες του σημειώματος επισημαίνουν ότι «το χρέος δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει βιώσιμο ως το 2020 ή το 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες (δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιωτικοποιήσεις) χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (νέο κούρεμα)».

Σε σχέση με τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014 το σημείωμα αναφέρει: «Μολονότι η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μέσω νέου δανεισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον, είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους».

Με βάση τα κυβερνητικά στοιχεία σημειώνεται επίσης ότι το χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο τέλος του 2013 στα 321 δισ. ευρώ ή 175,5% του ΑΕΠ και στα 319 δισ. ευρώ ή 174,5% του ΑΕΠ το 2014, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα: «Ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος ενός λόγου χρέους 124% του ΑΕΠ ως το 2020, η κατάσταση δεν θα είναι διατηρήσιμη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις που έκανε χτες από τη Ν. Υόρκη ανέφερε ότι πιθανόν να χρειαστεί «συνέχεια της βοήθειας από τους φίλους της» όταν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ολοκληρωθεί στα μέσα του 2014, ενώ αναφερόμενος στην περίπτωση του ομολόγου 50ετούς διάρκειας, υποστήριξε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση, επισημαίνοντας ότι η ωρίμανση (η λήξη των ομολόγων) για την Ελλάδα μέσω του ΕΜΣ είναι ήδη στα 30 χρόνια.

Τις κυβερνητικές προβλέψεις για μικρή έστω ανάκαμψη το 2014 αμφισβήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», μίλησε και για «δυσμενές σενάριο», σύμφωνα με το οποίο η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί έως και το 2015, σημειώνοντας ότι με βάση την απαισιόδοξη αυτή υπόθεση οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ