ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κινητοποίηση για τα σοβαρά προβλήματα από την ελλιπή δακοκτονία

Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Στυλίδα
Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Στυλίδα
Εγκαιρη και πλήρη δακοκτονία με ευθύνη του κράτους απαίτησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία της Στυλίδας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας, Στυλίδας, Εχιναίων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Στην κινητοποίηση καταγγέλθηκε το ελλιπές πρόγραμμα δακοκτονίας που για μια ακόμη χρονιά θέτει σε κίνδυνο την ελαιοπαραγωγή, με ευθύνη της Περιφέρειας, της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί «χαρατσώνονται» με την εισφορά του 2%.

Για μια ακόμη χρονιά υπάρχουν φόβοι για μεγάλο πλήγμα στη φετινή παραγωγή - υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν ακόμη και για 80% πλήγμα της συνολικής παραγωγής στο νομό Φθιώτιδας - αποτέλεσμα της αδιαφορίας κράτους και Περιφέρειας.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι η τακτική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκει να τους αναγκάσει να απευθύνονται σε ιδιώτες για τη διενέργεια ψεκασμών καταπολέμησης του δάκου, κόστος στο οποίο οι πιο μικροί από αυτούς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οδηγείται έτσι από έναν ακόμη δρόμο η μικρομεσαία αγροτιά στην πόρτα της εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα, ενισχύοντας μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας, Γ. Μαρούλης, ο οποίος εξέθεσε το μέγεθος του προβλήματος και τις αγωνιστικές κινήσεις στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα το αγροτικό κίνημα του νομού, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημερωτικές συσκέψεις κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Τσολίσιος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τους μικρομεσαίους αγρότες δύο δρόμοι υπάρχουν: Αυτός που οδηγεί στην καταστροφή τους ή αυτός της αντίστασης και του οργανωμένου αγώνα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί σε Περιφέρεια, δήμους και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο απαιτεί: Εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας. Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με ιδία μέσα μετά από προτροπή της Περιφέρειας. Να ενημερωθούν για το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρσι και πρόπερσι από το χαράτσι του 2%, ποιο το κόστος της δακοκτονίας και ποια τα αποτελέσματά της. Κατάργηση του χαρατσιού του 2% υπέρ δακοκτονίας. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα. Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού από την Περιφέρεια για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας.

Στη Μεσσηνία

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής εξέδωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Οπως τονίζει, μέσα στη γενικότερη αρνητική κατάσταση που βιώνουν, ήρθε να προστεθεί και η προωθούμενη περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενός μικρού ποσού (9 - 10 ευρώ το στρέμμα) που δίνεται σε αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και λειτουργούσε ως ανακούφιση για τους φτωχούς αγρότες.

«Αλλάζοντας τον τρόπο οριοθέτησης των περιοχών, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, αποχαρακτηρίζουν ολόκληρα χωριά και περιοχές στη Μεσσηνία, κόβοντας αυτό το ποσό - ψίχουλο από την αγροτική οικογένεια», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Παράλληλα ζητά: Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των ζημιών από κακοκαιρία και δάκο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, να μπει τέρμα στα χαράτσια και τη φοροληστεία.


ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις μετά από την επιτυχημένη 48ωρη απεργία

Καθολική ήταν η συμμετοχή των καθαριστριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη χτεσινή δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρυτανείας να παραδώσει την καθαριότητα του Ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο, οδηγώντας στην απόλυση των 30 σχεδόν εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων σε Βόλο και Λάρισα.

Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Θόλο του Πανεπιστημίου, η οποία στηρίχτηκε επίσης από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς.

Η κινητοποίηση κατέληξε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις πρυτανικές αρχές, όπου η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών και εκπρόσωποι των φορέων απαίτησαν να αποσυρθεί άμεσα η προκήρυξη αναζήτησης εργολάβου καθαριότητας και να υπάρξει δέσμευση για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Οι πρυτανικές αρχές, για μια ακόμη φορά, παίξανε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ρίχνοντας τις ευθύνες στον επίτροπο που υπογράφει τις συμβάσεις και στο υπουργείο Παιδείας. Κάτω από την αγωνιστική πίεση δεσμεύτηκαν για την απόσυρση του απαράδεκτου όρου για την πρόσληψη από τον εργολάβο γυναικών κάτω των 25 ετών και άγαμων, όχι όμως για την απόσυρση συνολικά της προκήρυξης. Μάλιστα, το πρωί της ίδιας μέρας εκφράστηκαν και απειλές από τις πρυτανικές αρχές για εισαγγελική παρέμβαση εφόσον συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Οι καθαρίστριες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα και το Σωματείο, μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση, αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε τρίωρες στάσεις εργασίας στο πανεπιστήμιο (6 π.μ. έως 9 π.μ., 9 π.μ. έως 12 μ.), ενώ στη συνέχεια, αν τα αιτήματα δεν γίνουν αποδεκτά, θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση για ν' αποφασίσει νέα 48ωρη απεργία, για αύριο και την Παρασκευή.

Το Σωματείο καλεί τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο να συμπαραταχθούν στον δίκαιο αγώνα τους, ενώ και το ίδιο τονίζει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων (αύριο και μεθαύριο) για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών.

Καταγγελία για απειλές ενάντια σε απλήρωτους εργολαβικούς

Την εταιρεία «Φάσμα», για την απαράδεκτη πρακτική της να απειλεί με απόλυση όποιον από τους απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους ζητήσει τα δεδουλευμένα του, καταγγέλλει το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής.

«Αυτό έκανε», αναφέρει το Συνδικάτο, «και πριν 2 χρόνια σε εργαζόμενη στο Νοσοκομείο "Αρεταίειο", όπου μετά από παρεμβάσεις του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και του Συνδικάτου μας στον διοικητή και στην εταιρεία, την επαναπροσέλαβε».

Πριν από λίγο καιρό, στο ίδιο νοσοκομείο, «το έργο της καθαριότητας το ανέλαβε άλλη εταιρεία με άλλη επωνυμία ("Ατζέντα"), αλλά με την ίδια έδρα, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, επειδή έχουν χαμηλότερο κόστος, ενώ το παλιό και έμπειρο προσωπικό της εταιρείας "Φάσμα" το εξανάγκασε σε "οικειοθελή παραίτηση" με δυσμενή μετάθεση ή σε παραίτηση και επαναπρόσληψη στην καινούργια εταιρεία, με νέα σύμβαση εργασίας. Επίσης, έναν εργαζόμενο, πατέρα 2 παιδιών, τον απέλυσε επειδή είναι συνδικαλιστής και συχνά διαμαρτύρεται για τις συνθήκες εργασίας και ιδίως για την καθυστέρηση της πληρωμής. Την απόλυση αυτή τη θεωρούμε άδικη και εκδικητική και απαιτούμε την ανάκλησή της», τονίζει το Συνδικάτο.

«Ολες οι εργολαβικές εταιρείες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, επειδή χρησιμοποιούν τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες. Ακόμη, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν ένα μέρος του μισθού τους στην εταιρεία, με την απειλή της απόλυσης», καταγγέλλει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του. Απαιτεί να φύγουν οι εργολάβοι από τους χώρους δουλειάς, άμεση πρόσληψη απευθείας από τους φορείς, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κ.ά.


Κάλεσμα σε σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Ναυπηγική Βιομηχανία

Πρωτοβουλία σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και τα προβλήματα των εργαζομένων αναλαμβάνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καλώντας σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΣΕΝΕ) και Σκαραμαγκά («Τρίαινα»).

«Η κατάσταση στη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας είναι σε κομβικό και πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων», σημειώνει το Συνδικάτο και συνοψίζει τις εξελίξεις ως εξής: «Τη στιγμή που μεγάλα μονοπώλια (κινεζικά, αμερικανικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά) εκφράζουν ανοιχτά ενδιαφέρον για να βάλουν στο χέρι τα Ναυπηγεία, τις γενικότερες υποδομές και τις ναυπηγοεπισκευαστικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι μισοί εργαζόμενοι του κλάδου (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη) μαστίζονται από τη χρόνια ανεργία και οι άλλοι μισοί (Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά) μαστίζονται από την απληρωσιά και την αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους αύριο, σε όποια διάδοχη κατάσταση».

Το Συνδικάτο επισημαίνει με συγκεκριμένα παραδείγματα (από τη Σύρο, το Πέραμα κ.α.) την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που φέρνουν οι επίδοξοι «σωτήρες», τους οποίους διαφημίζει και η κυβέρνηση.

Και υπογραμμίζει: «Εχει αποδειχθεί ότι τα προβλήματα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία είναι κοινά και ότι όσο δεν αναπτύσσονται ενιαίος αγώνας και κοινές προσπάθειες όλων των εργαζομένων στον κλάδο, τότε ο κάθε επιμέρους αγώνας διεξάγεται με χειρότερους όρους. Τώρα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να δώσουμε αυτήν τη μάχη ενωμένοι σαν μία γροθιά με βάση τα κοινά μας συμφέροντα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κλιμάκωση τη συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Υπογραφή ικανοποιητικής Κλαδικής Σύμβασης στο Μέταλλο με αυξήσεις για όλους. Κανείς κάτω από 751 ευρώ. Κανείς χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, την ειδικότητα, την εργασιακή σχέση. Αμεση εξασφάλιση της εξόφλησης των δεδουλευμένων που οφείλονται στους συναδέλφους, είτε από τους σημερινούς εργοδότες είτε από την όποια διάδοχη κατάσταση. Κατάργηση όλων των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Νομοθετική παρέμβαση ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα εργάζονται στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε κάθε είδους καθεστώς εκκαθάρισης. Να κηρυχθεί από την κυβέρνηση άμεσα υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών που έχουν υπογράψει το Συνδικάτο και η Ενωση Εργοδοτών στη Ναυπηγοεπισκευή από το Νοέμβρη του 2017.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ