Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κινητοποίηση για τα σοβαρά προβλήματα από την ελλιπή δακοκτονία

Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Στυλίδα
Από την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Στυλίδα
Εγκαιρη και πλήρη δακοκτονία με ευθύνη του κράτους απαίτησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία της Στυλίδας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας, Στυλίδας, Εχιναίων και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Στην κινητοποίηση καταγγέλθηκε το ελλιπές πρόγραμμα δακοκτονίας που για μια ακόμη χρονιά θέτει σε κίνδυνο την ελαιοπαραγωγή, με ευθύνη της Περιφέρειας, της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί «χαρατσώνονται» με την εισφορά του 2%.

Για μια ακόμη χρονιά υπάρχουν φόβοι για μεγάλο πλήγμα στη φετινή παραγωγή - υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν ακόμη και για 80% πλήγμα της συνολικής παραγωγής στο νομό Φθιώτιδας - αποτέλεσμα της αδιαφορίας κράτους και Περιφέρειας.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι η τακτική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκει να τους αναγκάσει να απευθύνονται σε ιδιώτες για τη διενέργεια ψεκασμών καταπολέμησης του δάκου, κόστος στο οποίο οι πιο μικροί από αυτούς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Οδηγείται έτσι από έναν ακόμη δρόμο η μικρομεσαία αγροτιά στην πόρτα της εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα, ενισχύοντας μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας, Γ. Μαρούλης, ο οποίος εξέθεσε το μέγεθος του προβλήματος και τις αγωνιστικές κινήσεις στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα το αγροτικό κίνημα του νομού, με συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημερωτικές συσκέψεις κ.ά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Τσολίσιος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τους μικρομεσαίους αγρότες δύο δρόμοι υπάρχουν: Αυτός που οδηγεί στην καταστροφή τους ή αυτός της αντίστασης και του οργανωμένου αγώνα μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, την Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί σε Περιφέρεια, δήμους και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το οποίο απαιτεί: Εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας. Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κάλυψη του κόστους σε όσους ελαιοπαραγωγούς προέβησαν σε δακοκτονία με ιδία μέσα μετά από προτροπή της Περιφέρειας. Να ενημερωθούν για το ποσό που συγκεντρώθηκε πέρσι και πρόπερσι από το χαράτσι του 2%, ποιο το κόστος της δακοκτονίας και ποια τα αποτελέσματά της. Κατάργηση του χαρατσιού του 2% υπέρ δακοκτονίας. Δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα. Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού, διοικητικού και εργατικού προσωπικού από την Περιφέρεια για την εκτέλεση και τον έλεγχο της δακοκτονίας.

Στη Μεσσηνία

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής εξέδωσε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Οπως τονίζει, μέσα στη γενικότερη αρνητική κατάσταση που βιώνουν, ήρθε να προστεθεί και η προωθούμενη περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων, ενός μικρού ποσού (9 - 10 ευρώ το στρέμμα) που δίνεται σε αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και λειτουργούσε ως ανακούφιση για τους φτωχούς αγρότες.

«Αλλάζοντας τον τρόπο οριοθέτησης των περιοχών, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, αποχαρακτηρίζουν ολόκληρα χωριά και περιοχές στη Μεσσηνία, κόβοντας αυτό το ποσό - ψίχουλο από την αγροτική οικογένεια», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Παράλληλα ζητά: Αμεση καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των ζημιών από κακοκαιρία και δάκο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας, άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας, να μπει τέρμα στα χαράτσια και τη φοροληστεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για τη φετινή δακοκτονία (2020-05-27 00:00:00.0)
Οι αγρότες διεκδικούν τις αποζημιώσεις για το δάκο (2018-11-14 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων (2018-11-13 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης για πλήρες πρόγραμμα δακοκτονίας (2017-07-19 00:00:00.0)
Με «πετσοκομμένα» κονδύλια για μια ακόμη χρονιά (2017-03-23 00:00:00.0)
Κι από το δάκο ...ξίγκι (2006-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ