ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για το ΙΓΜΕ

Την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και την αναβάθμισή του ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναμφισβήτητη είναι η προσφορά του ΙΓΜΕ, εδώ και 60 χρόνια λειτουργίας, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, στην ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, στη στήριξη μεγάλων τεχνικών έργων κ.ά. Ακόμη και σήμερα, παρ' όλα τα σχέδια διάλυσής του, από οικονομικά συμφέροντα που ικανοποιούν η τρόικα, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα μνημόνια, παραμένει υψηλού κύρους, ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος του κράτους μέσα από τη διενέργεια ερευνητικών έργων. Είναι ένα ινστιτούτο στρατηγικής σημασίας για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου.

Το νέο Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) που δημιουργήθηκε με την υπ' αριθμόν 25200 ΚΥΑ/ΦΕΚ 2612/8 Νοέμβρη 2011, μετά την απορρόφηση του ΙΓΜΕ, αποτελεί ένα διοικητικό "μόρφωμα", που στόχο έχει να εμποδίσει το ΙΓΜΕ, που αποτελεί τον κύριο πυρήνα του, να επιτελέσει το ερευνητικό έργο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και κυρίως προς την κοινωνία. Απαξιώνοντας έτσι το Ινστιτούτο οδηγείται στη διάλυση. Γι' αυτό απομακρύνονται μέσω εφεδρείας, ουσιαστικά απολύονται, έμπειροι και αναγκαίοι για τη λειτουργία του εργαζόμενοι και ταυτόχρονα μένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες οι υπόλοιποι.

Εξάλλου, η απορρόφηση του ΙΓΜΕ από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και η συρρίκνωση του προσωπικού υποστήριξης (εργαστηρίων, διοικητικών κ.λπ.) του ΙΓΜΕ, κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών (παραρτήματα) θέτουν σε κίνδυνο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για τη χώρα, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο σχεδιασμός αυτός που υλοποιείται για το ΙΓΜΕ και τους εργαζομένους του δε βασίζεται σε καμιά μελέτη. Αντίθετα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Μάης 2011), σε μελέτη που παρήγγειλε το ΙΓΜΕ, προβλέπει για τη λειτουργία και ανάπτυξή του την ανάγκη αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού του, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αφού είναι το μοναδικό Ινστιτούτο στη χώρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν σκοπεύει:

  • Να προχωρήσει στην κατάργηση της ΚΥΑ με αριθμό 25200/08-11-11 των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να αποτραπεί η διάλυση του ΙΓΜΕ και να μην μπουν στην εφεδρεία - ουσιαστικά να απολυθούν - 130 εργατοτεχνίτες, εργοδηγοί και διοικητικοί υπάλληλοι, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΙΓΜΕ, και να πάρει μέτρα αναβάθμισης του ρόλου και έργου του ΙΓΜΕ ως ανεξάρτητου δημόσιου ερευνητικού ινστιτούτου, προωθώντας τη βασική έρευνα υποδομής και την εφαρμοσμένη σε ζητήματα ορυκτού πλούτου.
  • Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των δύο μηνών των εργαζομένων και οι αποζημιώσεις των συνταξιούχων.
  • Να αξιοποιήσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ εκ των οποίων το 70% περίπου έχουν εγκριθεί και είναι σε φάση εκταμίευσης».
ΠΑΤΡΑ
Προσπάθειες διάλυσης Συνελεύσεων ετών!

Καταγγελία της Γραμματείας Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Την προσπάθεια των δυνάμεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ και των παρατάξεων που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσουν Γενικές Συνελεύσεις ετών, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας περιγράφεται πως οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, πρωτοστάτησαν σε μία σειρά σχολές να οργανωθούν Συνελεύσεις σε έτη, προκειμένου να συζητήσουν οι φοιτητές - σπουδαστές για τα οξυμένα προβλήματα και τις αιτίες τους, να οργανώσουν την πάλη για να στηθεί μπλόκο στα νέα μέτρα και την εφαρμογή τους στις σχολές». Ομως, «απέναντι σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν για ακόμη μια φορά οι δυνάμεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ». Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν κινούνταν στη λογική πως οι Συνελεύσεις ετών είναι ...διασπαστικές. Στην ανακοίνωση του ΜΑΣ αναφέρονται συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • «Στη Φιλολογία, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ μαζί με τα ΕΑΑΚ, κλείσανε τις πόρτες(!) -σαν τα ΜΑΤ- για να μην μπουν στην αίθουσα οι φοιτητές του Β' έτους που ήθελαν να κάνουν Γενική Συνέλευση του έτους. Το επιχείρημά τους θύμιζε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή την τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «ότι η συνέλευση δεν είναι νόμιμη».
  • Σε Πολιτικούς Μηχανικούς και Μηχανολόγους, μέλη των ΕΑΑΚ, μπήκαν μέσα στις Συνελεύσεις ετών και προσπάθησαν να τις διαλύσουν βγάζοντας λογύδρια στους πρωτοετείς. Κατήγγειλαν την προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα στα έτη ως «διασπαστική»...
  • Στους Μηχανολόγους, το άγχος τους να μην υπάρξει οργάνωση του αγώνα του πρώτου έτους, τους οδήγησε στο σημείο να λένε «μην κάνετε συνέλευση γιατί θα την καρπωθεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών»!
  • Στους Μηχανικούς Η/Υ φοιτητές που αυτονομάζονται «αναρχικοί» προσπάθησαν να διαλύσουν τη συνέλευση Α' έτους. Υπερασπίζονταν το υπουργείο Παιδείας λέγοντας ότι «δε χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για τα συγγράμματα, οι καθηγητές μας είπανε ότι θα τα πάρουμε», στάθηκαν πολύ ...αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας που μπορεί να μην πάρουν δωμάτιο στην εστία λέγοντας: «Αφού κανένας μας δεν έχει κάνει αίτηση για δωμάτιο, δε χρειάζεται να κινητοποιηθούμε». Μάλιστα, πρότειναν μια υπερεπαναστατική λύση για το πρόβλημα της μετακίνησης: «Αντί να χτυπάμε εισιτήριο με 1,10 να χτυπάμε μαζικά με 80 λεπτά»(!), δηλαδή όπως και να έχει να πληρώνουμε...
  • Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, στέλεχος των ΕΑΑΚ, στην προσπάθειά του να σπάσει τη συνέλευση Δ' έτους και μάλλον... εμπνευσμένο από τους «αγώνες στις πλατείες» βρήκε τη λύση για την οργάνωση του κινήματος!!! Πρότεινε «αφού βρισκόμαστε και όλοι στο ίδιο γκρουπ στο facebook, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε στη συνέλευση». Πώς δεν είπε «όλη η εξουσία στα γκρουπ του facebook»;

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές να συσπειρωθούν στις Επιτροπές Αγώνα, να οργανωθούν σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο εκλέγοντας Επιτροπές από αγωνιστές φοιτητές, να μαζικοποιήσουν και να ζωντανέψουν τις Συνελεύσεις Συλλόγων, ετών, εξαμήνων, να οργανώσουν την πάλη για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Ειδικά καλεί τους πρωτοετείς να μπουν αποφασιστικά και χωρίς καθυστέρηση στην πάλη, να δώσουν νέα πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

MotionTeam

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του πανεπιστημίου και τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, με απευθείας πρόσληψή τους από το ΑΠΘ και καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει ο εργολάβος. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους χτες έκαναν συμβολική μονοήμερη κατάληψη στη Φιλοσοφική Σχολή.

Στο πλευρό τους, βρέθηκαν και χτες οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ που πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ σταθερά στηρίζουν τον αγώνα τους και οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αύριο Παρασκευή, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, μαζί με τους εργολαβικούς υπαλλήλους προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση και πορεία διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ, η πρυτανεία, που δήθεν αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους, συνεχίζει την υπονόμευση του αγώνα των εργολαβικών. Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε χτες, κάλεσε τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, να σταματήσουν την κατάληψη στο κτίριο διοίκησης (που συνεχίζεται για τρίτη βδομάδα) και να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών καθαριότητας σε συγκεκριμένα τμήματα που έχουν αυξημένο πρόβλημα. Τους κάλεσε, δηλαδή, να εγκαταλείψουν τον αγώνα χωρίς προηγούμενα να έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματά τους.

Μάλιστα, επανέλαβε την πρόταση της Πρυτανείας για δήθεν λύση της εργασιακής τους ομηρίας με τη μεταφορά τους από τον ιδιώτη εργολάβο, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΠΘ. Οπως είπε ο Γ. Μυλόπουλος, με τη συγκεκριμένη λύση παρακάμπτονται οι εργολάβοι και εξοικονομούνται πόροι (περίπου 5,5 εκ. ευρώ) από την αμοιβή τους, αλλά και από την πληρωμή του ΦΠΑ. Αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει κρατικά κονδύλια να δίνονται σε ΑΕ, όπως είναι η Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το 70% του προϋπολογισμού του ΑΠΘ πηγαίνει στις εργολαβικές υπηρεσίες.

Απέναντι σε αυτήν την πρόταση, τάσσεται ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και καλεί τη σύγκλητο να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας έμπρακτα τις κινητοποιήσεις τους και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της μονιμότητάς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ