ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας κυβέρνηση οξύνεται η ένταση

Διαδηλωτές καίνε ισραηλινή σημαία στη Γάζα

Associated Press

Διαδηλωτές καίνε ισραηλινή σημαία στη Γάζα
ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ.-

Σε στάση αναμονής των πρώτων κινήσεων του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν παραμένει η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ το θερμόμετρο της έντασης στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη αρχίζει, και πάλι, να οξύνεται επικίνδυνα. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετέβη στο Κάιρο για συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Εντός του Ισραήλ, επαναλήφθηκαν, χτες, οι συνομιλίες ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και στο Λικούντ, αν και οι προσπάθειες συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας φαίνεται να ναυαγούν.

Την πρώτη τους συνάντηση μετά τη σαρωτική νίκη του Αριέλ Σαρόν στις πρόωρες πρωθυπουργικές εκλογές στο Ισραήλ είχαν, χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι Αραφάτ και Μουμπάρακ. Οπως μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στενού συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, στόχος της συνάντησης ήταν «η υιοθέτηση μιας κοινής αραβικής θέσης απέναντι στις εξελίξεις, που προκύπτουν από τη νίκη Σαρόν», επαναλαμβάνοντας ότι αφετηρία διαπραγμάτευσης είναι το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επρόκειτο να παραμείνει στο Κάιρο, όπου, πιθανότατα, θα είχε, αργά χτες το βράδυ, συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που επισκέπτεται την Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Αριέλ Σαρόν σιωπά, αφήνοντας τις «δηλώσεις προθέσεων» στους συμβούλους του. Τη σκυτάλη πήρε, χτες, ο Ζαλμάν Σοβάλ, ο οποίος επανέλαβε, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε το ΜΕΝΑ, ότι η νέα ισραηλινή ηγεσία δε θεωρεί βάση επανάληψης των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις που κατέθεσε προς την Παλαιστινιακή Αρχή ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και θα επιμείνει στις δικές της θέσεις.

Αβέβαιες κυβερνητικές διαβουλεύσεις

Επαναλήφθηκαν, χτες, μετά από διακοπή δύο ημερών, οι συζητήσεις ανάμεσα στο Λικούντ και στο Εργατικό Κόμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η αισιοδοξία αρκετών στελεχών του Λικούντ για επιτυχή κατάληξή τους δεν έβρισκε ανταπόκριση στην πλειοψηφία των στελεχών του Εργατικού Κόμματος, που εκτιμούσαν ως απίθανο το ενδεχόμενο θετικής ευόδωσης των συνομιλιών. Οπως διαρρέουν στελέχη των δύο κομμάτων το Εργατικό Κόμμα ζητά λεπτομέρειες για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο Σαρόν στην ειρηνευτική διαδικασία, ενώ το Λικούντ επιμένει στη χάραξη μιας «γενικής πολιτικής» και όχι σε μια «λεπτομερή κυβερνητική συμφωνία».

Συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Διεθνών Σχέσεων στην απερχόμενη κυβέρνηση Μπαράκ, Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες αποκάλυψε ότι ο Αριέλ Σαρόν προσέφερε στο Εργατικό Κόμμα δύο από τα τρία σημαντικότερα υπουργεία, δηλαδή το Αμυνας στον Μπαράκ και το Εξωτερικών στον ίδιο. Εντούτοις, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδειχνε ιδιαίτερα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες στον τρόπο «επίτευξης μιας κυβερνητικής συμφωνίας».

Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα βυθιζόταν ακόμη περισσότερο στις έριδες και την γκρίνια μετά από τη συντριπτική ήττα της περασμένης Τρίτης. Αλλο ένα σημαίνον στέλεχος, ο Ουζί Μπαράμ, επί 25 χρόνια βουλευτής, αλλά και στέλεχος αρκετών εργατικών κυβερνήσεων, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα και από τη θέση του στο κόμμα, δηλώνοντας ότι εγκαταλείπει την πολιτική ζωή. Ανοιχτό, δε, παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο παραίτησης και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, μετριοπαθούς Γιόσι Σαρίν, ο οποίος απειλεί να αποχωρήσει σε περίπτωση σύμπραξης με το Λικούντ.

Σταδιακή κλιμάκωση

Μέρα με την ημέρα, μετά την επικράτηση του Αριέλ Σαρόν, αναζωπυρώνεται η βία στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, όπου η οργή προς το πρόσωπο του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού, αλλά και των θέσεών του. Δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί, χτες το πρωί, σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Δυτική Οχθη.

Το πρώτο σημειώθηκε, λίγο έξω από τη Ραμάλλα, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που επιχείρησε να περάσει μέσα από επεισόδια που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη ανάμεσα σε διαδηλωτές και ισραηλινό στρατό. Ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε και ο συνεπιβάτης του τραυματίστηκε σοβαρά. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε, έξω από τη Βηθλεέμ, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε εργάτες και είχε σταματήσει σε μπλόκο ελέγχου κοντά στο χωριό Κχαλέντ. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας 20χρονος Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η σύγκρουση μετατράπηκε σε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 Παλαιστίνιοι και άλλοι 72 να νοσηλευτούν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως αιμόπτυση. Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες Παλαιστινίων γιατρών ότι χρησιμοποίησε πολύ ισχυρότερα ασφυξιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν και θάνατο ενώ δε σχολίασε τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε βαρέα όπλα.

Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ένας Ισραηλινός έποικος έπεφτε νεκρός από πυρά αγνώστων, ενώ μετέβαινε με το αυτοκίνητό του προς τον εποικισμό Τζίλο, έξω από την Ιερουσαλήμ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον Τζίλο και στην παλαιστινιακή πόλη Μπέιτ Τζάλα. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, σε διαφορετικά επεισόδια, τραυματίστηκαν 4 Παλαιστίνιοι, δύο στη Δυτική Οχθη και άλλοι δύο στη Γάζα.

Νέα ανακοίνωση που ζητά κλιμάκωση της εξέγερσης εξέδωσε, χτες, η Φατάχ, που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «στόχος της αντίστασης και του αγώνα μας είναι η πτώση του Σαρόν και η καταστροφή κάθε εποικισμού, δε θα είμαστε οι μόνοι που θα υποφέρουμε όπως απειλεί ο Αριέλ Σαρόν». Στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη νέα ανακοίνωση της Φατάχ, που διαχωρίζει τη θέση της από την επίσημη «στάση αναμονής» και ζητά ξεκάθαρα συνέχιση της Ιντιφάντα. Στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη ανακοίνωση, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πνευματικού ηγέτη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης Σέικ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος προειδοποίησε ότι «ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης βίας και του αιματοκυλίσματος», απειλώντας το Ισραήλ με νέες βομβιστικές επιθέσεις.

Νέα αμερικανική «προσέγγιση»

Την πενθήμερη περιοδεία - «αστραπή» που πρόκειται να πραγματοποιήσει στα τέλη του μήνα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, προετοιμάζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κολίν Πάουελ. Ο Πάουελ, που πρώτιστα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα αλλά και τη Συρία, εκτιμώντας ότι «είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή».

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι στόχος της περιοδείας είναι να παρουσιαστεί στις χώρες - συμμάχους του Ισραήλ η τακτική της «ευρείας περιφερειακής προσέγγισης» που προτίθεται να ακολουθήσει η Ουάσιγκτον, επιμένοντας εκ του μακρόθεν σε επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών αλλά δίνοντας μεγαλύτερο βάρος «στο θέμα του Ιράκ».


ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο Βλ. Πούτιν στηρίζει τον Λ. Κούτσμα

ΝΤΝΕΠΡΟΠΕΤΡΟΦΣΚ.-

Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, 12 Φλεβάρη. Ο Ρώσος πρόεδρος, προερχόμενος από την τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία, έφτασε την Κυριακή βράδυ στην πόλη Ντνεπροπετρόφσκ (Ανατολική Ουκρανία), όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα. Σκοπός της επίσκεψης είναι η παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και η υποστήριξη προς τον Κούτσμα, ο οποίος περνάει δύσκολες μέρες, αντιμετωπίζοντας μεγάλο φάσμα αποδοκιμασίας, κατηγορούμενος από την κοινή γνώμη ότι εμπλέκεται στο φόνο αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», οι δυο πρόεδροι αποφάσισαν να συναντηθούν πιο μακριά από το κέντρο - το Κίεβο, όπου βρίσκονται στο αποκορύφωμα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κατά του αρχηγού του κράτους, με το σύνθημα «Εξω, ο Κούτσμα!». Πάντως, ο υποδιευθυντής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά δε θεωρεί σκόπιμο να συζητηθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας κατά τη συνάντηση των δυο προέδρων.

«Παρά τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες, θα εργαστούμε με τον πρόεδρο Κούτσμα», δήλωσε ο Πούτιν πριν την έναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε: «Εχουμε μεγάλα σχέδια». Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Πούτιν επισήμανε στους δημοσιογράφους: «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την εναρμόνιση των παραγωγικών σχέσεων» ανάμεσα στις δυο χώρες. Πρόσθεσε δε ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν τόσο πολλά για τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, «όσα δεν έχουν γίνει μέσα σε δέκα χρόνια και έχουμε ακόμα πολλές εφεδρείες»... Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνίες για την παράλληλη λειτουργία των ενεργοσυστημάτων των δυο χωρών, τη συνεργασία στο διαστημικό -πυραυλικό και αεροπορικό τομέα, το συντονισμό στην προώθηση στην παγκόσμια αγορά των πυραύλων - φορέων «Ζενίτ», «Τσικλόν», «Ντνεπρ», καθώς και για την ανάπτυξη της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας. Επίσης συμφώνησαν να κατασκευαστεί, μέχρι το 2005, η γέφυρα Κριμαίας - Κουμπάν, μέσω του πορθμού Κερτς, που θα συνδέει την Ουκρανία με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα», πάνω από 5.000 πολίτες κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Κιέβου, ζητώντας την παραίτησή του, τον οποίο κατηγορούν ότι εμπλέκεται στο φόνο του δημοσιογράφου, διευθυντή εφημερίδας της αντιπολίτευσης στο Ιντερνετ, Γκεόργκι Γκονγκάτζε. Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση του φόνου του δημοσιογράφου. Τέλος, ο Κούτσμα απέλυσε το Σάββατο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Λεονίντ Ντερκάτς, ύστερα από τις συνεχείς πιέσεις για την απόλυσή του, που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό από εκατοντάδες διαδηλωτές, εξαιτίας της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Γκονγκάτζε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ