Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ο Βλ. Πούτιν στηρίζει τον Λ. Κούτσμα

ΝΤΝΕΠΡΟΠΕΤΡΟΦΣΚ.-

Μονοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, 12 Φλεβάρη. Ο Ρώσος πρόεδρος, προερχόμενος από την τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία, έφτασε την Κυριακή βράδυ στην πόλη Ντνεπροπετρόφσκ (Ανατολική Ουκρανία), όπου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα. Σκοπός της επίσκεψης είναι η παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και η υποστήριξη προς τον Κούτσμα, ο οποίος περνάει δύσκολες μέρες, αντιμετωπίζοντας μεγάλο φάσμα αποδοκιμασίας, κατηγορούμενος από την κοινή γνώμη ότι εμπλέκεται στο φόνο αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», οι δυο πρόεδροι αποφάσισαν να συναντηθούν πιο μακριά από το κέντρο - το Κίεβο, όπου βρίσκονται στο αποκορύφωμα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κατά του αρχηγού του κράτους, με το σύνθημα «Εξω, ο Κούτσμα!». Πάντως, ο υποδιευθυντής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Πριχόντκο δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά δε θεωρεί σκόπιμο να συζητηθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ουκρανίας κατά τη συνάντηση των δυο προέδρων.

«Παρά τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες, θα εργαστούμε με τον πρόεδρο Κούτσμα», δήλωσε ο Πούτιν πριν την έναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε: «Εχουμε μεγάλα σχέδια». Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Πούτιν επισήμανε στους δημοσιογράφους: «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την εναρμόνιση των παραγωγικών σχέσεων» ανάμεσα στις δυο χώρες. Πρόσθεσε δε ότι τον τελευταίο χρόνο έγιναν τόσο πολλά για τη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας - Ουκρανίας, «όσα δεν έχουν γίνει μέσα σε δέκα χρόνια και έχουμε ακόμα πολλές εφεδρείες»... Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνίες για την παράλληλη λειτουργία των ενεργοσυστημάτων των δυο χωρών, τη συνεργασία στο διαστημικό -πυραυλικό και αεροπορικό τομέα, το συντονισμό στην προώθηση στην παγκόσμια αγορά των πυραύλων - φορέων «Ζενίτ», «Τσικλόν», «Ντνεπρ», καθώς και για την ανάπτυξη της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας. Επίσης συμφώνησαν να κατασκευαστεί, μέχρι το 2005, η γέφυρα Κριμαίας - Κουμπάν, μέσω του πορθμού Κερτς, που θα συνδέει την Ουκρανία με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα», πάνω από 5.000 πολίτες κατέβηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Κιέβου, ζητώντας την παραίτησή του, τον οποίο κατηγορούν ότι εμπλέκεται στο φόνο του δημοσιογράφου, διευθυντή εφημερίδας της αντιπολίτευσης στο Ιντερνετ, Γκεόργκι Γκονγκάτζε. Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση του φόνου του δημοσιογράφου. Τέλος, ο Κούτσμα απέλυσε το Σάββατο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Λεονίντ Ντερκάτς, ύστερα από τις συνεχείς πιέσεις για την απόλυσή του, που δέχτηκε τον τελευταίο καιρό από εκατοντάδες διαδηλωτές, εξαιτίας της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Γκονγκάτζε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ