Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ
Ταυτόχρονα οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του «χάρτη της ζωής»...

Από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ερευνών στη Βρετανία

Associated Press

Από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ερευνών στη Βρετανία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

«Συντονισμένος» φαίνεται πως παραμένει για την ώρα ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στην ιδιωτική εταιρία «ΣΕΛΕΡΑ» του δρ. Κρεγκ Βέντερ και του διεθνούς κρατικού φορέα επιστημόνων, που συγκροτούν το «Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος» με επικεφαλής τον Βρετανό δρ. Φράνσις Κόλινς. Οι δύο φορείς δημοσιεύουν αυτή τη βδομάδα τις εργασίες τους πάνω στο λεγόμενο «χάρτη» των γονιδίων του ανθρώπου σε δύο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά («NATURE», «SCIENCE»), μένοντας αμφότερες οι πλευρές έκπληκτες από τον απροσδόκητα μικρό αριθμό των γονιδίων που έχει ο άνθρωπος: Κάπου 32.000 με 36.000 γονίδια. Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι πως ένα σημαντικό ποσοστό γονιδίων (40% λέει η ΣΕΛΕΡΑ, περίπου το ένα τρίτο λέει το «Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος») παραμένει «μυστήριο» καθώς παραμένει άγνωστη η λειτουργία και η αλληλεπίδραση της ύπαρξής τους με άλλα «αναγνωρισμένα» γονίδια.

Ολοι είμαστε ίδιοι κατά ...99,99%!

Σύμφωνα με άρθρα των επιστημόνων του διεθνούς κρατικού φορέα «Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος», που δημοσιεύονται στο περιοδικό «NATURE», το οποίο κυκλοφορεί την ερχόμενη Πέμπτη, πιστοποιείται - και επιστημονικά... - πως όλοι οι άνθρωποι (ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος κλπ.) έχουν κατά 99,99% τον ίδιο γενετικό κώδικα, ενώ επισημαίνεται πως αυτό που κάνει τον καθένα από εμάς μοναδικό είναι η κλασματική διαφορά των περίπου τριών δισεκατομμυρίων βάσεων αμινοξέων, γνωστών με τα γράμματα G(γουανίνη) T(θυμίνη), A(αδενίνη), C(κυτοσίνη). Επισημαίνεται επίσης πως στους άνδρες (που διαθέτουν το χρωμόσωμα Υ) οφείλονται οι περισσότερες κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις, ενώ το επιπλέον χρωμόσωμα που διαθέτουν χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες «αληθινό χρυσωρυχείο» για την κατανόηση της εξέλιξης των ανθρώπινων χρωμοσωμάτων.

Οταν δεν παίζει ρόλο ο αριθμός αλλά η... ευελιξία!

Επίσης, το 35% των γονιδίων του ανθρώπου μπορεί να «αναγνωστεί» με παραπάνω από έναν τρόπους, ενώ πολύ μεγάλο ρόλο για τη λειτουργία ενός γονιδίου παίζει το πότε ενεργοποιείται και πότε όχι αλλά και σε ποιους ιστούς είναι ενεργό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το ανθρώπινο γονιδίωμα μπορεί να κωδικοποιήσει πέντε φορές περισσότερες πρωτεΐνες απ' ό,τι το λιγότερο εύκαμπτο γονιδίωμα της μύγας δροσόφυλλα ή του σκουληκιού... γι' αυτό και όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν παίζει ρόλο ο αριθμός αλλά ο τρόπος συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης των γονιδίων...

Ετσι, δεν είναι διόλου υπερβολή να λεχθεί πως σε σχέση με άλλους οργανισμούς, ο άνθρωπος δεν υπερέχει κατά πολύ σε αριθμό γονιδίων. Το γονιδίωμά του έχει, για παράδειγμα, λίγες εκατοντάδες (περίπου 300) περισσότερα γονίδια από αυτό του ποντικού... Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως το γονιδίωμα ενός κόκκου ρυζιού έχει περίπου 30.000 γονίδια, το γονιδίωμα του μικροσκοπικού φυτού «Αραβίδοψη Θαλιάνα» έχει 25.498 γονίδια και ενός σκουληκιού κάπου 19.000... Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως στον άνθρωπο υπάρχουν περίπου 12 γονίδια ανά εκατομμύριο βάσεων ανθρώπινου DNA, σε σύγκριση με τα 117 γονίδια ανά εκατομμύριο βάσεων στο DΝΑ της μύγας δροσόφυλλα...

Τελικά είμαστε «απόγονοι» ιών και βακτηρίων;

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός πως ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπινων γονιδίων (από τις μερικές εκατοντάδες έχουν αναγνωριστεί 223) προέρχονται από τα βακτήρια, ενώ αρκετές εκατοντάδες άλλα από τους ιούς! Οπως έγραφε χαρακτηριστικά σε άρθρο του ένας από τους επιστήμονες του «Σχεδίου Ανθρώπινου Γονιδιώματος», η ομοιότητα των ανθρώπινων γονιδίων με τα γονίδια σε βακτήρια και ιούς δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, εξαιτίας της ικανότητας των βακτηρίων και των ιών να ανταλλάσσουν γονίδια, γεγονός που είναι και η βάση για τη γενετική μετάλλαξη κάθε οργανισμού... «Ετσι, όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που είναι κατά των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών και ζώων, δεν είναι στην πορεία της ιστορίας του ανθρώπου παρά γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λιντς, Χένρι Γκι, στο άρθρο του με τίτλο «Το ταξίδι των γονιδίων» στο περιοδικό «NATURE»!

Με αφορμή τις δημοσιεύσεις των επιστημονικών άρθρων στα περιοδικά «NATURE» (Φύση) και «SCIENCE» (Επιστήμη), κυβερνητικοί αξιωματούχοι από χώρες που συμμετέχουν στο διεθνές επιστημονικό ερευνητικό δίκτυο «Σχέδιο Ανθρώπινου Γονιδιώματος» έκαναν σχετικές ανακοινώσεις.

Ο υπουργός Επιστημών της Γαλλίας επισήμανε πως η «12η Φλεβάρη είναι η χειρότερη μέρα για τους απανταχού ρατσιστές, καθώς οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως όλοι οι άνθρωποι σ' όλη την υφήλιο έχουν σχεδόν το ίδιο γενετικό υλικό».

Ο υπουργός Ερευνών της Γερμανίας υπογράμμισε πως μετά τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (η οποία, ως γνωστόν, είχε συντελεστεί κατά 95% και ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούνη, και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες) οι έρευνες των γενετιστών επιστημόνων θα εστιαστούν στην καταπολέμηση των πέντε πιο κοινών ασθενειών που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο: Οι καρδιοπάθειες, οι ασθένειες που αφορούν στο νευρικό σύστημα, οι διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και ασθένειες που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις μολύνσεις.

Ερχεται η ώρα για την εξερεύνηση του «πρωτεϊνοδιώματος»

Και ενώ το κεφάλαιο «γονίδιο», που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια στο δίκτυο του γενετικού υλικού του ανθρώπου, θεωρείται «ήδη καταγραμμένο», τώρα τι; Τώρα, έρχεται το πιο δύσκολο μέρος της έρευνας καθώς από την «αναγνώριση» της ταυτότητας και της ιδιότητας εκάστου από τα περίπου 36.000 ανθρώπινα γονίδια θα πρέπει να εντοπιστεί ο τρόπος λειτουργίας και αλληλεπίδρασής τους με άλλα «ελαττωματικά» γονίδια, τα οποία «ενοχοποιούνται», άλλωστε, για μία σειρά από ανίατες, σήμερα, ασθένειες... Και επιπλέον; Το σημερινό επίτευγμα της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος μοιάζει με την κατάκτηση μίας μικρής μόνον κορυφής του όρους των Ιμαλαΐων... Οσο για τη... γενετικού τύπου υψηλότερη κορυφή, το «Εβερεστ»; Αυτό φαντάζει για την ώρα μακριά καθώς πλέον φαίνεται ο καιρός κατάλληλος για την εξερεύνηση ενός άλλου μεγάλου «μυστηρίου»: Της ταυτότητας, σύνθεσης και λειτουργίας των πρωτεϊνών(πρωτεϊνοδίωμα), που θεωρούνται το άλλο, εξ ίσου μεγάλο, κλειδί για την κατανόηση της λειτουργίας και του μυστηρίου της ανθρώπινης - και όχι μόνον... - ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ