Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκρήξεις στην πρωτεύουσα

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Δυο εκρήξεις ταρακούνησαν τη Μαδρίτη χθες το μεσημέρι, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα, αλλά μόνο υλικές ζημιές, ενώ η ισπανική αστυνομία για πρώτη φορά ήταν «μουδιασμένη» και φειδωλή, όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ισπανικό Ραδιόφωνο, περίπου στις 3.30 το μεσημέρι, μια έκρηξη έλαβε χώρα στα βόρεια της ισπανικής πρωτεύουσας, ενώ σχεδόν μία ώρα αργότερα μερικά τετράγωνα πιο μακριά μία ακόμη έκρηξη σημειώθηκε, μικρότερης ισχύος αυτή τη φορά. Η πρώτη έκρηξη πιστεύεται ότι προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, ενώ πιστεύεται ότι η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να ξεφύγουν μετά την επίθεση και το ανατίναξαν για να αποκρύψουν τα στοιχεία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει μετά βεβαιότητας, εάν οι εκρήξεις αυτές ήταν έργο της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία ευθύνεται, σύμφωνα με την αστυνομία, για περισσότερες από 24 δολοφονίες από το Δεκέμβρη του 1999, δηλαδή από την ημέρα που επισήμως η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει η ίδια.

Υποψίες, όμως, συγκεντρώνονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, και σε μία ακόμη οργάνωση. Την «Οργάνωση Αντιφασιστικής Αντίστασης, 1 του Οκτώβρη», που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο GRAPO. Οργάνωση, που επανεμφανίστηκε κατά τους πρόσφατους μήνες, πραγματοποιώντας σποραδικές βομβιστικές επιθέσεις και η οποία έχει κατηγορηθεί για δεκάδες επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αθώων κατά τη δεκαετία του '70.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ