Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Εκατομμύρια νεκροί στον «πόλεμο κατά των φτωχών»...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ολο και περισσότερα νοσοκομεία στη Μαύρη Ηπειρο λένε στους ασθενείς τους: «Εχετε ΕΪΤΖ. Δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Πηγαίνετε να πεθάνετε στο σπίτι σας». Ποιος είναι ο υπαίτιος αυτής της απίστευτης ανθρώπινης τραγωδίας; Η βρετανική οργάνωση Oxfam δεν έχει αμφιβολίες. «Οι φαρμακευτικές εταιρίες διεξάγουν πόλεμο κατά των φτωχών», αναφέρει χτεσινή ανακοίνωσή της. Κι αν κρίνει κανείς από τους αριθμούς, κατάγουν μια... «περιφανή» νίκη: 17 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει από ΕΪΤΖ, μόνο στην Αφρική.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS. Πρόσφατα το περιοδικό TIME, σε ένα ρεπορτάζ 20 σελίδων, επισήμαινε την έλλειψη φαρμάκων στις φτωχές χώρες - 11 εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί (!), ανέφερε, ενώ δύο δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν επαρκή περίθαλψη.

Κι όμως, όταν οι φτωχές χώρες προσπαθούν να παραγάγουν φτηνά φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φαρμάκων -ορισμένα από τα οποία είναι πατενταρισμένα για 20 χρόνια - αντιμετωπίζουν μηνύσεις από τις φαρμακευτικές πολυεθνικές που ζητούν δισεκατομμύρια δολάρια ως «δικαιώματα» χρήσης των πατεντών τους! Ο σερ Ρίτσαρντ Σάικς, πρόεδρος της «GlaxoSmithKlein», εταιρίας-κολοσσού, καταγγέλλει εν εξάλλω ως «πειρατεία» τη συγκεκριμένη προσπάθεια (ναι!). Κλασική τέτοια περίπτωση είναι η Βραζιλία, η οποία κατάφερε, διανέμοντας δωρεάν φάρμακα στους ασθενείς HIV/AIDS, να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των κρουσμάτων. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα σωρό μηνύσεις, όπως εξάλλου και η Νότια Αφρική (επίσης από την «GlaxoSmithKlein», σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Observer) και η Ινδία. Η Ταϊλάνδη δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσει άμεσα την παραγωγή φθηνών φαρμάκων για ασθενείς του HIV/AIDS. Το θέμα έχει μεταφερθεί και συζητείται (και) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις αν κατ' αρχάς η Βραζιλία δεν αλλάξει έναν νόμο που επιτρέπει σε εταιρίες της χώρας να παράγουν φθηνά φάρμακα.

Η Oxfam, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC News Online, κάνει ξεκάθαρα λόγο για «πόλεμο κατά των φτωχών» από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, και προτείνει στον ΟΗΕ ως ένα πρώτο μέτρο το να δημιουργηθεί ένα «ταμείο», χρηματοδοτούμενο με 5 δισ. δολάρια, για την παροχή βοήθειας σε χώρες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν φάρμακα στις παρούσες τιμές και για τη διανομή φαρμάκων σε περιοχές όπου αυτό είναι δύσκολο. «Ξέρουμε ότι από μόνο του αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα στο σύνολό του», θα πει ο Τζάστιν Φορσάιθ, διευθυντής πολιτικής της Oxfam, «αλλά το ζήτημα είναι ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της απομύζησης υπερκερδών για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και όχι υπέρ της δημόσιας υγείας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγωγός της «ανεξαρτησίας» (2006-01-21 00:00:00.0)
Υποκριτική ευρω-ευαισθησία για το AIDS (2004-12-04 00:00:00.0)
Εφιαλτική εξάπλωση (2003-12-02 00:00:00.0)
Τα κέρδη βλάπτουν σοβαρά την υγεία (2001-04-04 00:00:00.0)
Χρήματα και χρόνος για τις «ασθένειες της φτώχειας» (2000-07-12 00:00:00.0)
To AIDS δεν αντιμετωπίζεται με «φιλανθρωπία» (2000-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ