Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Εφιαλτική εξάπλωση

Σε άνοδο βρίσκεται η επιδημία του Εϊτζ στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι το μέλλον θα είναι ακόμα πιο εφιαλτικό, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες όσοι τις χρειάζονται.

Η επιδημία κόστισε τη ζωή σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους το 2003. Κάθε μέρα 14.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μολύνονται από τον ιό του AIDS. Το 2003 μολύνθηκαν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φορέων του AIDS παγκοσμίως να φθάνει τα 40 εκατομμύρια. Τα 2,5 εκατομμύρια από αυτούς είναι παιδιά μικρότερα των 15 ετών.

Δραματική αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των φορέων και στην Ευρώπη, αφού όπως δήλωσε ο Μαρκ Ντάνζον, διευθυντής του γραφείου της ΠΟΥ στην Ευρώπη, 1,72 έως 2,48 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, από τους οποίους τα δύο τρίτα στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία. Η ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκές θεραπείες όσοι τις χρειάζονται - περίπου 100.000 άνθρωποι - αλλιώς ο αριθμός τους θα φτάσει το μισό εκατομμύριο στα επόμενα χρόνια.

Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η σοβαρότερα πληγείσα περιοχή του κόσμου με 2,3 εκατομμύρια νεκρούς το 2003. Περίπου 26,6 εκατομμύρια Αφρικανοί ζουν με τον ιό HIV. Μόνο μία ισχνή μειοψηφία, 50.000 το 2002, έχουν πρόσβαση στην τριπλή θεραπεία.

«Το AIDS δεν είναι πλέον μια ασθένεια. Είναι ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε το Σάββατο στο Κέιπ Τάουν ο Νέλσον Μαντέλα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας που οργανώθηκε για τη συγκέντρωση πόρων στον αγώνα κατά του AIDS.

Συνολικά στον κόσμο η ζωή 6 εκατομμυρίων ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο διότι δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, το κόστος της οποίας δεν υπερβαίνει τα πενήντα λεπτά ημερησίως.

Η ΠΟΥ και το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το AIDS παρουσίασαν σχέδιο με στόχο τη χορήγηση θεραπευτικής αγωγής για τον ιό του AIDS σε 3 εκατομμύρια ασθενείς στις αναπτυσσόμενες και τις πρώην κομμουνιστικές χώρες μέχρι το τέλος του 2005, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ