Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αποφάσεις σε βάρος της Αυτοδιοίκησης

Οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη την καταδίκη του θεσμού

Το «μήνυμα» που έστειλαν με τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, δεν το πήραν οι κρατούντες που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ

Motion Team

Το «μήνυμα» που έστειλαν με τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, δεν το πήραν οι κρατούντες που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ
Συνέδριο που θα μείνει στην ιστορία ως αυτό που έβαλε τη σφραγίδα του στην πιο αντιδραστική στροφή στο ρόλο και το περιεχόμενο της Αυτοδιοίκησης και άνοιξε το δρόμο για την ουσιαστική κατάργησή της, είναι το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, υπέγραψαν την κατεδάφιση του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη μετατροπή της σε μηχανισμό πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος, υλοποίησης των κυβερνητικών επιλογών, και υπεράσπισης των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Ενέκριναν το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που εντός της βδομάδας η κυβέρνηση θα προωθήσει προς έγκριση στη Βουλή και που επιβάλλει τη συρρίκνωση του θεσμικού και πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, την υποταγή της σε μηχανισμούς που υποκαθιστούν τα αιρετά όργανα. Διεκδίκησαν την απόδοση φορολογικής εξουσίας στην ΤΑ στο όνομα, δήθεν, της οικονομικής αυτοτέλειας, δηλαδή τη δυνατότητα να επιβάλλουν πρόσθετη φορολογία. Κατάργησαν την ουσιαστική έκφραση και παρέμβαση των Τοπικών Συμβουλίων (Καποδιστριακοί Δήμοι) στα Δημοτικά Συμβούλια.

Και απλώς, για να κρατήσουν κάποια προσχήματα, αποφάσισαν να... διαμαρτυρηθούν για τα οικονομικά, στις 18 Δεκέμβρη - μέρα έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό - με τη συμμετοχή των δημάρχων ή του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Απέδειξαν για άλλη μια φορά πως θέλουν το λαό στη γωνία, χωρίς ενημέρωση, χωρίς άποψη και φυσικά χωρίς δράση. Αφού απέρριψαν την πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» να απευθύνουν κάλεσμα παγκινητοποίησης στο λαό και τους εργαζόμενους, ειδικότερα στους ΟΤΑ αλλά και γενικότερα.

Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου αλλά και από τις τελικές αποφάσεις του, αποδείχτηκε περίτρανα η τεράστια απόσταση που υπάρχει από τις απαιτήσεις του λαού μας για μια ΤΑ που θα στέκεται αλληλέγγυα στο πλάι των εργαζομένων ενάντια στις επιβουλές κατά των κοινωνικών κατακτήσεών τους, θα στηρίζει τις δράσεις για τη νεολαία, την Παιδεία, την Υγεία.

Τοπικά Συμβούλια

Στο όνομα της αποτελεσματικότητας, προσπαθούν να υποτάξουν ακόμη και την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτό επιχειρείται μέσα και από την απόφασή τους για τα Τοπικά Συμβούλια των Καποδιστριακών Δήμων που είναι πλήρως ενσωματωμένη στη λογική του νέου θεσμικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου να μην είναι Δημοτικός Σύμβουλος (σ.σ. σήμερα είναι) και να λειτουργεί ως πάρεδρος. Επίσης, αποφάσισαν, την πλειοψηφία των εκπροσώπων στο Τοπικό Συμβούλιο να έχει ο συνολικά πλειοψηφών συνδυασμός στο Δήμο, ανεξάρτητα αν αυτό αποτυπώνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα στην επικράτεια του Τοπικού Συμβουλίου.

Αυτή η απόφαση λήφθηκε με οριακά ελεγχόμενη πλειοψηφία. Το αποκαλυπτικό όμως είναι πως κανείς δεν άκουσε τις θέσεις των παρατάξεων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι είναι αντίθετος με αυτή την εξέλιξη, απέφυγε όμως να γνωστοποιήσει στο Σώμα τη θέση της παράταξής του. Κουβέντα δεν είπαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ, ακόμη και όταν προκλήθηκαν από το δήμαρχο Καρδίτσας Χ. Τέγο να τοποθετηθούν επίσημα. Διά της σύγχυσης, επιχείρησαν να καλύψουν τη συνενοχή τους στο έγκλημα, που άνοιξε το δρόμο για τη μελλοντική κατάργηση ή υποκατάσταση και άλλων αιρετών οργάνων.

Μοναδική παράταξη που αντιτάχθηκε στη νέα αντιδημοκρατική κατρακύλα για την Αυτοδιοίκηση ήταν η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση». Η οποία μάλιστα απευθύνει κάλεσμα στους αιρετούς και σε όλο τον κόσμο της υπαίθρου να καταγγείλει και αγωνιστικά να αποτρέψει την εφαρμογή της απόφασης.

Ομονοούντες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) στη λογική της πλήρους ενσωμάτωσης στις επιταγές της ΕΕ και τις κυβερνητικές επιλογές, υιοθέτησαν λοιπόν το μοντέλο μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απογυμνωμένης από τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά τής είχαν απομείνει. Γι' αυτό, σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, όπως είπε και ο Χ. Τέγος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, ο εργαζόμενος λαός να δράσει, να δυναμώσει τον αγώνα ώστε να δημιουργήσει εκείνους τους συσχετισμούς δύναμης που θα αποτρέψουν το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται μέσα από τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ