Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Κατά 3% αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Από το 1995 μέχρι και σήμερα τα τέλη έχουν αυξηθεί κατά 98,6% για τα σπίτια και κατά 106,41% για την επαγγελματική στέγη!

Αυξήσεις 3% επέβαλε στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2004, καλώντας τους δημότες να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση που επιβλήθηκε στους ηλεκτροδοτούμενους χώρους για το 2004, που αγγίζει το 7,69%.

Η δημοτική αρχή με επικεφαλής τη δήμαρχο Ντ. Μπακογιάννη, προσπάθησε να παρουσιάσει τις αυξήσεις στην καθαριότητα και το φωτισμό, ως μια ένδειξη... φιλολαϊκής πολιτικής, με το επιχείρημα ότι κυμαίνονται κάτω από τα όρια του πληθωρισμού. Με ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» θεωρεί ότι τα δημοτικά τέλη «ήδη είναι υπέρογκα και δεν πρέπει να επιβληθεί καμία αύξηση». Η δημοτική παράταξη παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι αυξήσεις είναι συνέχεια τεράστιων αυξήσεων των ανταποδοτικών τελών που επιβλήθηκαν από το 1995 και φτάνουν για τις κατοικίες το 98,6% και την επαγγελματική στέγη το 106,41%. Την ίδια περίοδο το βασικό μεροκάματο αυξήθηκε κατά 53,06%.

Συγκεκριμένα, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αυξάνονται:

  • για τις οικίες από 1,39 ευρώ σε 1,43 ευρώ,
  • για τους επαγγελματικούς χώρους από 5,31 ευρώ σε 5,47 ευρώ,
  • για τους στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους οι νέες τιμές διαμορφώνονται στα 0,28 ευρώ/τ.μ. από 0,26 ευρώ/τ.μ. και
  • για τους μη στεγασμένους στα 0,14 ευρώ/τ.μ. από 0,13 ευρώ/τ.μ.

Την εισήγηση καταψήφισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη εξορθολογισμού στα τέλη και τους φόρους: «Είναι ανάγκη - τόνισε - να υπάρχουν συγκεκριμένες ζώνες που θα παίρνουν υπόψη τους και τις αντικειμενικές αξίες. Διότι δεν είναι δυνατόν να είναι το ίδιο ποσό, για παράδειγμα 1,43 ευρώ/τ.μ. στην Ηρώδου Αττικού και στα Σεπόλια για τις κατοικίες». Και κατέληξε: «Θεωρούμε ότι στον εξορθολογισμό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι Τράπεζες, οι Ασφαλιστικές Εταιρίες, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, καθώς και οι αλυσίδες καταστημάτων και άλλοι ομοειδείς χώροι».

Την εισήγηση καταψήφισαν ο Φ. Κουβέλης και η παράταξη του Γ. Δημαρά, ενώ ο Χρ. Παπουτσής ζήτησε αναβολή του θέματος με το αιτιολογικό ότι ήταν πρόχειρες οι εισηγήσεις της υπηρεσίας. Να σημειωθεί όμως ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στην ουσία ήταν σύμφωνος με το ύψος των αυξήσεων, με το αιτιολογικό ότι ήταν κάτω του πληθωρισμού.

Να μη γίνει καμία αύξηση στα τέλη

Να μην επιβάλει καμία αύξηση στα ήδη υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη καλεί τη δημοτική αρχή η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Σε σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως οι αυξήσεις των τελών τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα μεγάλες σε σχέση και με το βασικό μεροκάματο των εργαζομένων. Καταδεικνύει επίσης πως δεν ισχύει η δήθεν φιλολαϊκή πολιτική που ισχυρίζεται ότι ασκεί η διοίκηση του δήμου.

«Η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, αναφέρεται στην ανακοίνωση, να παρουσιάσει τις αυξήσεις των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2004 όπως και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ως χαμηλές και εντασσόμενες σε μια φιλολαϊκή πολιτική, πέφτει στο κενό.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, συνεχίζει η ανακοίνωση, που τα βασικά της στελέχη ανήκουν και στη σημερινή πλειοψηφία, αποδέχτηκαν αύξηση της εισφοράς του δήμου υπέρ του ΕΣΔΚΝΑ από 3% σε 6% επί των τακτικών εσόδων, που σημαίνει για τον προϋπολογισμό του 2004, 7,438 εκατομμύρια ευρώ επιβάρυνση των ανταποδοτικών. Τότε μειοψήφησαν μόνο οι 4 σύμβουλοι της "Συμπαράταξης για την Αθήνα".

Επίσης, δε διεκδίκησε με κανέναν τρόπο την κάλυψη ολόκληρης της δαπάνης της υπηρεσίας καθαριότητας από το Ταμείο Λαϊκών Αγορών που η διαφορά της επιβαρύνει τους δημότες (διαφορά το 2003, 1.325.000 ευρώ).

  • Η αύξηση του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων που προτείνεται από την πλειοψηφία είναι 7,69%, πολύ μεγαλύτερη του πληθωρισμού και των αυξήσεων που έλαβαν οι εργαζόμενοι δημότες.
  • Η μέχρι τώρα πρακτική της πλειοψηφίας, με την ανοχή ή και σύμπραξη των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας, είναι οι υπέρογκες αυξήσεις, πχ. μέχρι 250% στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών, που επιβλήθηκαν το 2003.

Η απόδοση των οφειλομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από θεσμοθετημένους πόρους, που για την περίοδο 1990 - 2002 για το Δήμο Αθηναίων ανέρχονται σε 355 εκατομμύρια ευρώ, θα απάλλασσε το δήμο από την προσφυγή σε συνεχείς δανεισμούς και τις συνεχείς αυξήσεις των τελών. Η ευθύνη της προηγούμενης και της σημερινής δημοτικής αρχής είναι ότι αρνήθηκαν να διεκδικήσουν, έστω και δικαστικά, από την κυβέρνηση ό,τι δικαιούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και άφησαν την κυβερνητική πολιτική στο απυρόβλητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ