Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ»
Ανοίγει το δρόμο για ανισότητες

Απαραίτητο προσόν για το διορισμό στο δημόσιο στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ (στον εισαγωγικό βαθμό) είναι η κατοχή πτυχίων των ελληνικών ΑΕΙ, του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής με τα ελληνικά ΑΕΙ. Αυτό προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο κρίθηκε κατ' αρχάς νόμιμο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ' αριθμό 445/2003 απόφασή του.

Ωστόσο, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο «ψαλιδίζει» διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος που άνοιγε τις πόρτες του δημοσίου σε κάθε λογής πτυχιούχους διαφόρων εγχώριων ή ξένων κολεγίων και αποφοίτους σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ή ξένων πανεπιστημίων που δε θεωρούνται ισότιμα με τα ελληνικά.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη και αντιφατική η διάταξη του σχεδίου ΠΔ που προβλέπει ότι «δεν απαιτείται ακαδημαϊκή ισοτιμία του τίτλου σπουδών για το διορισμό σε θέσεις ΠΕ και ΤΕ κατηγορίας κατόχων πτυχίου ή διπλώματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν αποκτηθεί στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής εκπαίδευσης που έχει αποκτηθεί στις χώρες αυτές, αν έχει εκδοθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής εκπαίδευσης». Και αυτό γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον υπαλληλικό κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο αναγκαία προϋπόθεση για το διορισμό σε θέσεις των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ αποτελεί η κατοχή ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών και αντιφάσκει προς όλες τις διατάξεις του «προσοντολογίου». Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επαγγελματική ισοτιμία αφορά την άσκηση επαγγέλματος και δεν έχει καμιά σχέση με την αναγνώριση πτυχίων των ΑΕΙ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, το Προεδρικό Διάταγμα δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ να διοριστούν σε διοικητικές θέσεις Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΠΕ - ΤΕ) στο δημόσιο, ανεξαρτήτως της ειδικότητας που έχουν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το αντίθετο από αυτό που διατείνεται η κυβέρνηση, «η ενίσχυση δηλαδή του δημοσίου τομέα με ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ επιφέρει και ανισότητες μεταξύ των πτυχιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ