Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Το Βελιγράδι θα προστρέξει στο... ΝΑΤΟ για το Πρέσεβο;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες αναμένεται να επισκεφθεί αυτή τη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόιτσα Κόβιτς, ο οποίος λέγεται πως θα προστρέξει στη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ για τη συνεχώς εντεινόμενη κατάσταση, από τη δράση των Αλβανών αυτονομιστών, στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες Γιουγκοσλάβων κυβερνητικών αξιωματούχων, που επικαλείται το ανεξάρτητο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΠΕΤΑ, ο Κόβιτς θα παρουσιάσει το επίσημο σχέδιο για την εκτόνωση της κρίσης στο Πρέσεβο, θα ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, προκειμένου να έχει επιτυχή εφαρμογή το εν λόγω σχέδιο, ενώ θα ζητήσει τη μείωση της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, που βρίσκεται μεταξύ των διοικητικών ορίων της νότιας Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, από πέντε σε ένα χιλιόμετρο.

Με βάση το σχέδιο που εκπόνησε η εν λόγω επιτροπή προβλέπεται η επανένταξη των Αλβανών σε δημόσιους και κοινωνικούς φορείς των σερβικών πόλεων Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς, η αποστρατιωτικοποίηση της ευρύτερης περιοχής και η καταβολή προσπαθειών για την οικονομική και κοινωνική ανασύνταξη του πληθυσμού στο Πρέσεβο. Το σχέδιο του Βελιγραδίου έχει γίνει κατ' αρχήν αποδεκτό με θέρμη από την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και τη Μόσχα, αλλά έχει απορριφθεί ασυζητητί από τους αυτονομιστές Αλβανούς αντάρτες του «UCPMB» («Απελευθερωτικός Στρατός Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς».

Τελωνειακοί σταθμοί σε Μαυροβούνιο και Κόσσοβο

Τελωνειακούς σταθμούς στα σύνορα με το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο εγκατέστησε χτες το Βελιγράδι με σκοπό, όπως ανακοίνωσε, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με γιουγκοσλαβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ομοσπονδιακή ηγεσία εγκατέστησε τελωνειακούς σταθμούς στα σύνορα της Σερβίας με το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο, για να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι εμπορευμάτων είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν από χτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλέψεις για απόσχιση... (2006-01-14 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης (2005-12-28 00:00:00.0)
Ο «UCPMB» ετοιμάζει πόλεμο την άνοιξη... (2001-02-14 00:00:00.0)
Ανάβουν οι μάχες, ενώ οι ΗΠΑ εγκρίνουν το σερβικό σχέδιο για το Πρέσεβο (2001-02-07 00:00:00.0)
«Ακομψες» πιέσεις από Κ. Αναν και Ντελ Πόντε... (2000-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ