Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανάβουν οι μάχες, ενώ οι ΗΠΑ εγκρίνουν το σερβικό σχέδιο για το Πρέσεβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Δεν είναι μόνον έτοιμο το σχέδιο των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών για την έναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανούς αυτονομιστές του «UCPMB», αλλά και τα θερμά διαπιστευτήρια των ΗΠΑ γι' αυτό το, τρόπον τινά, ιδιότυπο τραπέζι «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» που από μακριά, τουλάχιστον, θυμίζει τον -κατ' επίφαση...- «διάλογο» του Ραμπουγέ... της Γαλλίας (Φλεβάρης 1999) που οδήγησε στην αιματοχυσία των Βαλκανίων...

Την ίδια στιγμή, οι αυτονομιστές Αλβανοί του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ και του νυν «UCPMB», που αναγορεύουν εαυτούς ως τους μόνους «βασικούς παράγοντες στην κοιλάδα του Πρέσεβο», συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά των σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων. Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν πως οι αυτονομιστές του «UCPMB», έχουν ενισχύσει τελευταία τις θέσεις τους με αρκετές εκατοντάδες ένοπλα στελέχη του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ από το Ποντούγεβο, στη λεγόμενη «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» σε Μεντβέγια και Βράνιε, ενώ στο νότιο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα περίπου άλλοι 1.000 αντάρτες του ΟΥΤΣΕΚΑ αναμένουν εντολές για την υποκίνηση νέων βίαιων ταραχών με στόχο την ένωση του Πρέσεβο με το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο!

Ικανοποίηση Πάρντιου για το σερβικό σχέδιο

Ο Τζέιμς Πάρντιου, απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης στα Βαλκάνια, συνοδεία του Γουίλιαμ Μοντγκόμερι (Αμερικανός πρεσβευτής στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), που πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο επίσκεψη στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε χτες τη μεγάλη του ικανοποίηση για το σχέδιο που παρουσίασε προ ημερών η γιουγκοσλαβική και σερβική κυβέρνηση για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Τζέιμς Πάρντιου στο Μπουγιάνοβατς με τον Γιουγκοσλάβο υπουργό για θέματα μειονοτήτων, Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «είναι πολύ ικανοποιημένες από το σχέδιο προτάσεων που προτείνει το Βελιγράδι για την κρίση στη Νότια Σερβία», χαρακτηρίζοντάς τες ως «μία αποδεκτή ειρηνική λύση για την περιοχή».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τη σερβική κυβέρνηση για μια ειρηνική επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης στην περιοχή. Φαίνεται πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω και να επιτύχουμε την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάρντιου.

Διάλογο με όρο τη «διεθνή μεσολάβηση» θέλει ο UCPMB

Στο μεταξύ αργά προχτές βράδυ, εκπρόσωποι των Αλβανών αυτονομιστών του «UCPMB» στη Νότια Σερβία ανακοίνωσαν ότι το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις σερβικές αρχές... «με προϋπόθεση τη διεθνή μεσολάβηση». Οπως ανακοίνωσαν τα στελέχη του «UCPMB» οι στρατιωτικοί της οργάνωσης είναι που θα πρέπει να εκπροσωπήσουν τους Αλβανούς της περιοχής επειδή αυτοί «είναι ο κυριότερος παράγοντας στην περιοχή»!

Εκπρόσωποι του «UCPMB» πρόσθεσαν πως η οργάνωσή τους θα έχει συνομιλίες και με άλλους σχηματισμούς Αλβανών, συμπεριλαμβανομένων των δύο κυριότερων πολιτικών κομμάτων των Αλβανών στη Νότια Σερβία, (το Κόμμμα για Δημοκρατική Δράση -PVD και το Κόμμα για την Αλβανική Δημοκρατική Ενοποίηση - PBDSH).

Οσον αφορά δε την αντίδραση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς; Ο Τζίντζιτς αναφερόμενος στο σχέδιο συνομιλιών για το Πρέσεβο δήλωσε στην κρατική σερβική τηλεόραση πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους Αλβανούς αυτονομιστές στη Νότια Σερβία, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με αυτούς που μπορεί να έχουν επιρροή, θετική ή αρνητική, στην κατάσταση στη Νότια Σερβία. Αν η αλβανική κοινότητα εκτιμά ότι οι τρομοκράτες είναι κατάλληλοι εκπρόσωποι, τότε μια διαπραγμάτευση είναι εφικτή».

Ως γνωστόν, το σχέδιο προτάσεων του Βελιγραδίου για την κοιλάδα του Πρέσεβο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ένταξη των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο «στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα με την παροχή εγγυήσεων για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους βάσει ευρωπαϊκών δεδομένων», την αποστρατιωτικοποίηση των χωριών Βέλικι Τρνόβατς και Λούτσανε, με πρώτη φάση μία διαδικασία παράδοσης όπλων «που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές» και δεύτερη φάση τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση του «συνόλου» της ουδέτερης ζώνης στα διοικητικά όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, απ' όπου όμως «δε θα λείπουν οι μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού και της σερβικής αστυνομίας»...

Νέες επιθέσεις αυτονομιστών και κατά Αμερικανών...

Αλβανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις αργά προχτές βράδυ και χτες το μεσημέρι κατά σερβικών και γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το χωριό Λούτσανι (εντός της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης») χρησιμοποιώντας όλμους και πυρά πυροβολικού.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Ρασίμ Λίαγιτς (υπουργός της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για θέματα μειονοτήτων και αντιπρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης της κρίσης στο Πρέσεβο), η επίθεση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και είχε ως στόχο θέσεις της σερβικής αστυνομίας και των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων, δίχως να προκληθούν απώλειες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Λιάγιτς πρόσθεσε πως οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ανταπάντησαν στα πυρά θεωρώντας πως και η τελευταία επίθεση «εκδηλώνεται εξαιτίας των προτάσεων του Βελιγραδίου για την πολιτική λύση της κρίσης στην κοιλάδα του Πρέσεβο, καθώς οι εξτρεμιστές δεν επιθυμούν διαπραγματεύσεις αλλά ένοπλη σύγκρουση».

Ο Τζονούζ Μουσλίου, πρόεδρος του λεγόμενου «Πολιτικού Συμβουλίου» του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο Μεντβέγια Μπουγιάνοβατς» («UCPMB») αναφέρθηκε στην προχτεσινή επίθεση κάνοντας λόγο για «σκληρές μάχες με σερβικές δυνάμεις ανάμεσα στο Λούτσανε και το Ντομπρόσιν», που τις απέδωσε στις «νέες προκλήσεις των σερβικών δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό και ώθησαν τον UCPMB να ανταπαντήσει»...

Αργότερα χτες βράδυ, τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφερόμενο στη χτεσινή επίθεση που εξαπέλυσαν το μεσημέρι με αυτόματα όπλα οι Αλβανοί αυτονομιστές μετέδωσε πως στόχος των ανταρτών έγινε και η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Γουίλιαμ Μοντγκόμερι. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως κατά τη μεσημεριανή επίθεση δεν εκδηλώθηκαν θύματα, δίχως ωστόσο να προσθέσει άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Ο ΟΥΤΣΕΚΑ έτοιμος για δράση σε Πρέσεβο και Μιτρόβιτσα!

Πληροφορίες του πρακτορείου SRΝΑ υποστήριξαν χτες πως οι θέσεις των αυτονομιστών του UCPMB στο Πρέσεβο ενισχύθηκαν το Σαββατοκύριακο με τη μετακίνηση αρκετών εκατοντάδων ένοπλων Αλβανών του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ από το Ποντούγεβο του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο «εκατοντάδες Αλβανοί εθελοντές από το Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο πήραν θέσεις εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης».

Επιπλέον, αξιωματούχος της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο εκμυστηρεύτηκε στο πρακτορείο SRNA πωs άλλοι περίπου 1.000 άνδρες, πρώην στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα «και αναμένουν εντολές για να αρχίσουν δράση, με στόχο την ένωση του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου» (έτσι αποκαλούν οι αυτονομιστές τη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο) με την «υπόλοιπη δημοκρατία»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ