Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση της ανεργίας

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα για τις απολύσεις στην «General Motors»

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν πρόσφατα για τις απολύσεις στην «General Motors»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το φάντασμα της ανεργίας ξαναχτυπά και πάλι τη χώρα μετά από ανάπαυλα δέκα ολόκληρων μηνών, που είχε προκαλέσει «ευεξία και υπερηφάνεια» μεταξύ των «παρατρεχάμενων»...

Ομως ο πρώτος μήνας του 2001 δεν ήταν εξίσου αίσιος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, που ήρθαν χτες στο φως της δημοσιότητας από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στη Γερμανία το Γενάρη στο 10% - σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση - του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έναντι 9,3% το περασμένο Δεκέμβρη, σαφέστατα αυξημένο σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας του Γενάρη του 2000 που ήταν περίπου 11%.

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία υπερέβη για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλη το όριο των 4 εκατ., ανερχόμενος τον Γενάρη του 2001 σε 4.093.200. Τούτο σημαίνει ότι τον προηγούμενο μήνα 284.300 περισσότεροι Γερμανοί ήταν άνεργοι σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2000. Πάρ' όλα αυτά, οι άνεργοι στη Γερμανία ήταν το Γενάρη του 2001 200.200 λιγότεροι από ό,τι το Γενάρη του 2000.

Στη Δυτική Γερμανία ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 168.000 ανερχόμενος σε 2.622.200 ή 8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ενώ ανάλογη εάν όχι μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε και το ανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι και το «προβληματικό», αφού ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε το Γενάρη κατά 115.800μ ανερχόμενος σε 1.471.000 ή το 18,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση των ανέργων στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ενδέχεται να εμπεριέχει την υπόθεση ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας πιθανώς παροτρύνει τις επιχειρήσεις στην υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μείωση των προσλήψεων. Εντούτοις, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, Μπέρνχαρντ Γιάγκοντα, ανακοινώνοντας τα στοιχεία για την ανεργία, απέδωσε την αύξηση της ανεργίας σε φυσιολογική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας κυρίως. Διευκρίνισε επίσης ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ότι τα στοιχεία Γενάρη συνιστούν ανοδική τάση της ανεργίας στην επιβραδυνόμενη γερμανική οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ