Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση του Κούτσμα

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις
ΚΙΕΒΟ.-

Οξύνεται η κατάσταση στο Κίεβο. Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα πραγματοποιήθηκε χτες στο κέντρο του Κιέβου με συνθήματα «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα» και «Εξω ο Κούτσμα!», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Μια φάλαγγα των διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τον τριπλό αστυνομικό κλοιό των αστυνομικών και να πλησιάσει το προεδρικό μέγαρο. Αλλη μια φάλαγγα πλησίασε το κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας. Μεταξύ τους ήταν κάτοικοι των περιοχών Χμελνίτσκι και Βίνιτσα, οι οποίοι με πορεία ήρθαν στο Κίεβο. Στην πλατεία της Ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση από αυτούς που μετείχαν στην κινητοποίηση «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα». Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης ζητείται η παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, του υπουργού Εσωτερικών Γιούρι Κράβτσενκο, του προέδρου της Υπηρεσίας Ασφαλείας Λεονίντ Ντερκάν και της Κρατικής Τελωνειακής Επιτροπής Γιούρι Σοκολόφ, οι οποίοι κατηγορούνται για εξαφανίσεις ανθρώπων, αινιγματικές ανεξιχνίαστες δολοφονίες πολιτικών, βουλευτών, δημοσιογράφων (όπως η «υπόθεση Γκεόργκι Γκονγκάτζε»), για τις «μεταρρυθμίσεις» που οδήγησαν στη μαζική εξαθλίωση του λαού. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση εξαφάνισης του δημοσιογράφου Γκονγκάτζε, στην οποία φέρεται αναμειγμένος και ο ίδιος ο Κούτσμα, οι διαδηλωτές ζήτησαν να διερευνηθεί από ανεξάρτητη αρχή. Επίσης ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της έναρξης της διαδικασίας για την αποπομπή του Κούτσμα από το προεδρικό αξίωμα. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας Αλεξάντρ Μορόζ δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο θα προσφέρει εγγυήσεις στον Κούτσμα και την οικογένειά του, αν παραιτηθεί οικειοθελώς από την Προεδρία.


Associated Press

Από την άλλη μεριά, τη Δευτέρα, 5 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο σύσκεψη των ηγετών 40 πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης με στόχο τις κοινές προσπάθειες για την απομάκρυνση με δημοκρατικό, νόμιμο τρόπο του Κούτσμα. «Τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικές ενώσεις, που καθοδηγούνται στη δράση τους από γενικές κρατικές προτεραιότητες, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να παρατηρούν άπραγα την παραπέρα εξέλιξη των γεγονότων που απειλούν τη σταθερότητα και τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας», αναφέρεται στην Εκκληση της Σύσκεψης των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων προς τον πρόεδρο Λ. Κούτσμα.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κοινοβούλιο θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν 300 ψήφοι για τη συνταγματική κατάργηση του προεδρικού συστήματος στην Ουκρανία και τη μετατροπή της σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θεωρούν ότι η προεδρία του Λεονίντ Κραβτσιούκ και του Λεονίντ Κούτσμα απέδειξε ότι αυτός ο τρόπος διοίκησης του κράτους ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την κατάχρηση της εξουσίας, τη δημιουργία φατριών και ολιγαρχικής «οικογενειακότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ