Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΙΜΑ
«Σφίγγα» ο «άνθρωπος - κλειδί» προς τις γερμανικές αρχές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να φθάσει, τελικά, στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρώην διευθυντής της «Elf Aquitaine International», θυγατρικής της πρώην κρατικής γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας «Elf», που συνελήφθη, μετά από 4 χρόνια φυγοδικίας, την περασμένη Παρασκευή, στις Φιλιππίνες.

Η ολιγοήμερη παραμονή του 74χρονου Αλφρέντ Σιρβέν, στη Γερμανία, προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο δωροδοκίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επί καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ, όπως και του ιδίου, απέβη, τελικά, άκαρπη. Ο Σιρβέν, αν και μέσω της δικηγόρου του δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές, αρνήθηκε κατηγορηματικά να προχωρήσει στην οποιαδήποτε αποκάλυψη, τονίζοντας ότι «δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για κάτι τέτοιο». Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χέρτα Ντόιμπλερ - Γκμέλιν, απέρριψε το αίτημα της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για παράταση 14 - 20 ημερών, της παραμονής του Σιρβέν στη Γερμανία επικαλούμενη «έλλειψη νομικής βάσης για καθυστέρηση της έκδοσής του στο Παρίσι».

Ο ίδιος, πάντως, ο Σιρβέν, που θεωρείται τόσο από τις γαλλικές όσο και από τις γερμανικές αρχές, ο «άνθρωπος - κλειδί» για τη διαλεύκανση πολλών πτυχών των σκανδάλων που έπληξαν τη γαλλική και τη γερμανική πολιτική σκηνή, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να «μοιραστεί» τα στοιχεία που γνωρίζει. Οπως επιβεβαίωναν, χτες, δημοσιογραφικές πηγές, ο Σιρβέν φρόντισε να καταστρέψει, μασώντας την, την κάρτα των κωδικών του κινητού του τηλεφώνου, αμέσως μετά τη σύλληψή του, στη Μανίλα, προκειμένου να μην μπορούν να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα με τα οποία διατηρούσε επαφές κατά τη φυγοδικία του, και τα οποία, η γαλλική Εισαγγελία, δεν αποκλείει να συμπεριλαμβάνουν και γνωστά ονόματα της τρέχουσας πολιτικής ζωής της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ