Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ως «μήνυμα» ότι οι Σέρβοι δεν είναι επιθυμητοί στο Κόσσοβο χαρακτήρισε το Βελιγράδι τις επιθέσεις εναντίον δύο Σέρβων πολιτών στην Κοσσόβσκα Μιτρόβιτσα.

Ειδικότερα, άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι τον Σέρβο Ντέγιαν Μαξίμοβιτς, ο οποίος βρισκόταν μπροστά στο σπίτι του. Εν συνεχεία ο δράστης εξαφανίστηκε, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους περιοίκους.

Λίγο αργότερα, ένας νυχτοφύλακας, ο Μπράνισλαβ Αντοβιτς, δέχτηκε πυρά, ενώ εργαζόταν σε δημόσιο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το θύμα, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εγχείριση, δήλωσε πως τον πυροβόλησε κάποιος από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

Τις επιθέσεις καταδίκασε ο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Βελιγραδίου για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσόβου, τονίζοντας πως αποτελούν ένα είδος «μηνύματος ότι οι Σέρβοι δεν είναι επιθυμητοί στη συγκεκριμένη πόλη του Κοσσόβου».

Παράλληλα, υποκριτικά ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Πρίστινα, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, δήλωσε ότι «δε θα γίνει ανεκτή καμιά μορφή βίας στο Κόσσοβο»...

Πάντως προβλήματα για το Κόσσοβο και την ευρύτερη περιοχή σε περίπτωση που η λύση που θα αποφασιστεί για την περιοχή είναι διαφορετική από αυτή της ανεξαρτησίας» προέβλεψε ο πρώην διοικητής του «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου (UCK) και νυν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου, Χακίμ Θάτσι, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» και φυσικά βλέπει την πλήρη ένταξη του «ανεξάρτητου» Κοσσόβου στις «στις ευρωατλαντικές δομές».

Σε μία άλλη εξέλιξη οι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων και των τοπικών θεσμών των πόλεων Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα, υπέγραψαν στις 26 Δεκέμβρη πολιτικό πρόγραμμα, με το οποίο ζητούν αυτονομία για την περιοχή τους, εντός των σερβικών συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ