Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα άρχισε δοκιμές του φαρμάκου «Panflu», ενός νέου, εγχωρίως αναπτυχθέντος εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών, το οποίο θεωρείται «ανώτερο του Ταμιφλού», σύμφωνα με τα πρακτορεία AFX, «Ρόιτερ» και «Νέα Κίνα». Στις δοκιμές μετέχουν έξι από τους 120 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός τριμήνου, με τα οριστικά αποτελέσματα να αναμένονται σε εννέα. Η κυβέρνηση της Κίνας αντιμετώπισε πάνω από 30 ξεσπάσματα κρίσεων με το θανατηφόρο ιό H5N1. Συνολικά στην Ασία έχουν αναφερθεί 139 ανθρώπινα κρούσματα του ιού - στην Κίνα έξι. Στην Κίνα έχουν αναφερθεί δύο από τους συνολικά 71 θανάτους ανθρώπων από την ασθένεια, σύμφωνα με το «Ρόιτερ».

Στο μεταξύ, χτες η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εμβολιάζει 1 δισ. πτηνά με ένα νέο «ζωντανό» εμβόλιο, το οποίο θα αποτρέπει την προσβολή τους από την γρίπη των πτηνών.

Σε άλλες ειδήσεις από την Κίνα:

  • Ο 65χρονος Τιαν Φενγκσάν, πρώην υπουργός Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων (1996-2003) της Κίνας καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για δωροληψία ποσού αντίστοιχου με 540.000 δολάρια, σύμφωνα με το «Νέα Κίνα». Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να «καταπολεμήσει τη διαφθορά», σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ μελέτη του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η διαφθορά κοστίζει 3%-5% του ΑΕΠ, δηλαδή 50-84 δισ. δολάρια κατ' έτος.
  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει δύο νέα ηλεκτροπαραγωγικά πυρηνικά εργοστάσια εντός 2006, στο πλαίσιο 15ετούς προγράμματος βάσει του οποίου θα αναπτυχθούν συνολικά 40 πυρηνικές μονάδες. Η εφημερίδα «Ημερησία της Κίνας» αναφέρει ότι έως το 2020 η Κίνα θα επενδύσει 400 δισ. γουάν (περίπου 48,33 δισ. δολάρια) για την ανάπτυξη του τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Εντός 2006 θα καθοριστεί ποιες ξένες εταιρίες θα αναλάβουν την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων τρίτης γενιάς. Τη διεκδικούν η αγγλοαμερικανική «Westinghouse», η γαλλική «Framatome» και η ρωσική «AtomStroyExport».
  • Πυρκαγιά σε κέντρο διασκέδασης την ημέρα των Χριστουγέννων από άγνωστη αιτία κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 8. Στην άθεη νεολαία της Κίνας κερδίζει έδαφος η διασκέδαση τις ημέρες των θρησκευτικών γιορτών σε δυτικού τύπου μπαρ και κλαμπ. Σύμφωνα με τις αρχές, στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ