Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα όρια η «Φατάχ»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σήμερα το βράδυ λήγει ο χρόνος χάριτος που έλαβε, ουσιαστικά, η «Φατάχ» από το εκλογοδικείο της Ραμάλα για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη της, Μαχμούντ Αμπάς, να γεφυρώσει το χάσμα στους κόλπους της που απειλεί με οριστική ρήξη. Οι προοπτικές για τον Αμπάς φαντάζουν σχετικά δυσοίωνες ενώ την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» με αφορμή την εκτόξευση ρουκετών από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Προσωρινό συμβιβασμό φαίνεται ότι πέτυχε ο Μαχμούντ Αμπάς με τα νεότερα στελέχη της οργάνωσης «Φατάχ», αφού ενέταξε πολλά από τα ονόματα που υπήρχαν στο ξεχωριστό ψηφοδέλτιο που κατέβασε ο φυλακισμένος Μαρουάν Μπαργκούτι, στην αρχική λίστα της οργάνωσης και μάλιστα σε εκλόγιμες θέσεις. Ο Μπαργκούτι και οι συνεργάτες του αναμενόταν να αποσύρουν το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο μέχρι χτες βράδυ.

Τα προβλήματα, όμως, δε μοιάζουν να τελειώνουν εδώ για την ιστορική οργάνωση που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ. Η παλαιότερη «γενιά» της «Φατάχ» φέρεται να θεωρεί ότι παραγκωνίζεται με τον τρόπο αυτό και αρκετά σημαίνοντα στελέχη δήλωναν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, διατεθειμένα να προχωρήσουν αυτά με τη σειρά τους στην κατάρτιση ξεχωριστού ψηφοδελτίου. Οπως και να έχει, ο Αμπάς οφείλει να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του μέχρι σήμερα το βράδυ που εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Από την άλλη, μπορεί η ισραηλινή ηγεσία να διέρρευσε ότι επανεξετάζει την πιθανότητα να δοθεί άδεια λειτουργίας εκλογικών τμημάτων και στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ, παράλληλα, όμως, κλιμάκωσε την αντίδρασή της απέναντι στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ετσι, άρχισε, ήδη, η δημιουργία μιας νεκρής «ζώνης ασφαλείας» στα όρια της βόρειας Λωρίδας (εντός παλαιστινιακού εδάφους εννοείται), ενώ ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν δρόμους και γέφυρες στην ίδια περιοχή για να «εμποδίσουν τη δράση των ενόπλων». Στόχος, θεωρητικώς, ήταν κάποια κτίρια των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», μέλη των οποίων κατέλαβαν, για λίγες ώρες, κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής, στο αλ Ραμ της Ραμάλα, και στην Μπέιτ Λαχίγια της Λωρίδας της Γάζας, αξιώνοντας πρόσληψη στις υπηρεσίες ασφαλείας και επίλυση του εκλογικού ζητήματος της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για έρευνα εγκλημάτων πολέμου (2021-02-09 00:00:00.0)
Συγκρούσεις ανάμεσα σε Φατάχ - Χαμάς (2006-10-03 00:00:00.0)
Επιθέσεις, «ζώνες ασφαλείας» και απαγωγή (2005-12-29 00:00:00.0)
Μετ' εμποδίων και υποσχέσεων στις κάλπες (2005-01-08 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές και διαρροές εκεχειρίας (2003-06-26 00:00:00.0)
Υπέργηρη Παλαιστίνια το πλέον πρόσφατο θύμα (2002-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ