Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Συγκρούσεις ανάμεσα σε Φατάχ - Χαμάς

Οκτώ νεκροί, πάνω από 70 τραυματίες και δεκάδες βανδαλισμοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Οι αιματηρότερες ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων σημάδεψαν το Σαββατοκύριακο, ενώ η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Η αφορμή για τις συγκρούσεις δόθηκε την Κυριακή στην πόλη της Γάζας, όταν ένοπλοι της δύναμης ασφαλείας της «Χαμάς» αντέδρασαν με πυρά στη διαδήλωση δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που υπάγονται στον Πρόεδρο Αμπάς («Φατάχ»).

Τα επεισόδια γενικεύτηκαν. Μάχες σημειώθηκαν στην πόλη της Γάζας, στο Κχαν Γιούνις και στο Μπουρέιγ, στην κεντρική Γάζα. Οπαδοί της «Φατάχ», αλλά και μέλη των «Μαρτύρων του αλ Ακσα», που εν μέρει στηρίζουν τη «Φατάχ», πυρπόλησαν την έδρα της κυβέρνησης της «Χαμάς» και γραφεία της οργάνωσης, στη Ραμάλα. Σε Ιεριχώ, Χεβρώνα και Νάμπλους έγιναν επιθέσεις κατά γραφείων της «Χαμάς», ενώ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 3 σωματοφύλακες στελεχών της.

Συνολικά, την Κυριακή μόνο, σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80. Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν και χτες, στην πόλη της Γάζας. Στην Ιεριχώ, χτες, σκοτώθηκε 1 καταστηματάρχης από ένοπλο των «Μαρτύρων του αλ Ακσα» επειδή δε συμμορφώθηκε με τη γενική απεργία που κήρυξε στη Δυτική Οχθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η «Φατάχ».

Ο Πρόεδρος Αμπάς και ο πρωθυπουργός Χανίγια απηύθυναν αλλεπάλληλες εκκλήσεις για ηρεμία. Αργά χτες, οι ένοπλοι της «Χαμάς» φέρονταν να αποσύρθηκαν από τους δρόμους της Γάζας. Τα πνεύματα, όμως, παρέμεναν εξαιρετικά τεταμένα.

Απειλές και επιθέσεις

Δύο μέλη της «Τζιχάντ» σκοτώθηκαν το Σάββατο το βράδυ και 1 τραυματίστηκε από αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, ενώ στη βόρεια Γάζα δεν υπήρξαν θύματα από μια δεύτερη αεροπορική επιδρομή. Η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δήλωνε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, με νέες χερσαίες εισβολές.

Στην περιοχή έφθασε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία, ενώ σήμερα μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με Αραβες υπουργούς Εξωτερικών. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, χωρίς, όμως, ιδιαίτερες προοπτικές κατάληξης στο οποιοδήποτε αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ