Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Εκλογικά αποτελέσματα με πολλές αναγνώσεις...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Στις κάλπες προσήλθαν προχτές περίπου 3.000.000 ψηφοφόροι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας για να αναδείξουν τη νέα τριμερή προεδρία της ομοσπονδίας, νέο Σερβοβόσνιο πρόεδρο και δύο αντιπροέδρους, νέα ομοσπονδιακά και τοπικά κοινοβούλια. Κλήθηκαν να επιλέξουν βουλευτές από 12 ανεξάρτητους υποψήφιους, 36 πολιτικά κόμματα και 8 συνασπισμούς.

Η καταμέτρηση άνω του 50% των ψηφισάντων για την τριμερή προεδρία φέρει τον Χάρις Σίλαντζιτς (πρώην πρωθυπουργός που θέλει να καταργήσει την κροατομουσουλμανική ομοσπονδία...) να εκλέγεται ως εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων, τον Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς (που υποστηρίζει την απόσχιση της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας απ' την ομοσπονδία) να εκλέγεται ως εκπρόσωπος των Σερβοβοσνίων και τον Ζέλικο Κόμσιτς του πολυεθνοτικού «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» φαίνεται να εκλέγεται εκπρόσωπος των Κροατών.

Πολιτικοί και εκλογικοί παρατηρητές σχολίασαν πως το εκλογικό σώμα εξέλεξε ηγέτες με διαμετρικά αντίθετες απόψεις, σε μία κρίσιμη περίοδο ενόψει της προγραμματισμένης για τα μέσα του 2007 αποχώρηση του Γερμανού Κρίστιαν Σβαρτς-Σίλινγκ που έχει διοριστεί «ύπατος διοικητής» του ΟΗΕ.

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μποϊκοτάρισε την πέμπτη κατά σειρά εκλογική διαδικασία που διεξάγεται μετά την επιβολή της συνθήκης του Ντέιτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ