Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Δημοψήφισμα για το νέο σύνταγμα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στις κάλπες θα προσέλθουν στις 28 - 29 του μήνα οι Σέρβοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο σερβικό σύνταγμα που ψηφίστηκε ομόφωνα το περασμένο Σάββατο από 242 παρόντες βουλευτές.

Στο νέο σύνταγμα καταργείται κάθε ...δημόσια ιδιοκτησία, το κυριλλικό αλφάβητο αναγνωρίζεται ως το μόνο επίσημο της χώρας, η Σερβία ορίζεται ως κράτος του «σερβικού λαού και όλων των πολιτών της», ενώ το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως «αναπόσπαστο τμήμα» της σερβικής επικράτειας. Για να εγκριθεί το νέο σύνταγμα απαιτείται να συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος και να έχει το «ναι» απλή πλειοψηφία. Μετά από 45 μέρες (εντός του προσεχούς Δεκέμβρη) θα πρέπει να αναμένονται και πρόωρες γενικές εκλογές...

Η ψήφισή του απ' τη σερβική βουλή προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Πρίστινα Λούφτι Χαρίρι ισχυρίστηκε δε ότι η θέσπισή του συνιστά «απειλή και πρόκληση που θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία».

Εκπρόσωπος της ΕΕ θεώρησε «θετικό γεγονός» την αναθεώρηση του σερβικού συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ