Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απώλειες του κυβερνητικού κόμματος

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Μεγαλύτερες του αναμενόμενου είναι οι απώλειες του κυβερνητικού κόμματος από τις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Ουγγαρία, όπου το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Fidesz» λαμβάνει τις 18 από τις 19 επαρχίες και τις 19 από τις 23 μεγάλες δημαρχίες. Ενώ το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα» διατηρεί τις δυνάμεις του στις περισσότερες από τις περιφέρειες της Βουδαπέστης και το δήμαρχο της πρωτεύουσας Γκαμπόρ Ντέμζκι - που στηρίχτηκε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα - επανεκλέχτηκε για πέμπτη χρονιά σ' αυτή τη θέση.

Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από μαζικές κινητοποιήσεις του λαού, που με αφορμή την αποκάλυψη πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός για χρόνια έλεγε ψέματα σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας, έφεραν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του λαού απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα με τα μέτρα λιτότητας, αυξήσεις στις τιμές και στη φορολογία, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ιδιωτικοποίηση της Υγείας και πολλά άλλα.

Τόσο οι προηγούμενες κινητοποιήσεις αλλά και τα εκλογικά αποτελέσματα ανάγκασαν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Φέρεντς Γκιούρτσανι, να ανακοινώσει χτες πως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και τον εαυτό του ως πρωθυπουργού.

Ο ηγέτης του «Fidesz», Βίκτορ Ορμπαν, απείλησε με νέες κινητοποιήσεις αν το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» δεν αποπέμψει τον Ούγγρο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ