Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία

Προβάδισμα έχει ο σημερινός Πρόεδρος «Λούλα»

Ο «Λούλα», ενώ κάνει δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος

Associated Press

Ο «Λούλα», ενώ κάνει δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος
ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τελικά, οι εκλογές στη Βραζιλία τα είχαν όλα. Εκπλήξεις αλλά και επιβεβαιώσεις των δημοσκοπήσεων, μηνύματα και αποδοχή, αποχή και λευκά όχι ιδιαίτερα αυξημένα σε σχέση με τις εκλογές του 1998 και του 2002.

Ενα είναι σίγουρο, οι κάλπες Πρόεδρο δεν έβγαλαν, όπως εν πολλοίς αρκετοί ανέμεναν, αφού ο νυν Πρόεδρος Λουίζ Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, έμεινε κάτω από το απαιτούμενο ποσοστό (50%) για την επανεκλογή του, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 48,65% των ψηφοφόρων με καταμετρημένο το 98%. Οπότε θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτώβρη, τον πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο και κεντροδεξιό υποψήφιο Ζεράλντου Αλκμίν με 41,61%. Ακολούθησαν η υποψήφια του «Μετώπου της Αριστεράς», Ελοΐζα Ελένα, με 6,9% και ο Κριστοβάν Μπουαρκέ, πρώην υπουργός Παιδείας του «Λούλα», με 2,7%.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός Θεσμικών Σχέσεων της χώρας, Τάρσο Ζένρο, σημείωσε: «Οπως ήμασταν έτοιμοι για τον πρώτο γύρο, έτσι είμαστε και για το δεύτερο».

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποτυχία του Βραζιλιάνου Προέδρου να εξασφαλίσει την επανεκλογή από τον πρώτο γύρο οφείλεται στη φθορά των σκανδάλων, για τα οποία κατηγορείται το Εργατικό Κόμμα. Η φθορά του ΡΤ, πάντως, αντικατοπτρίζεται ευκρινέστερα στα αποτέλεσμα των εκλογών για τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας. Το ΡΤ κατόρθωσε να αποσπάσει την πλειοψηφία σε 16 από 27 περιφέρειες, ενώ εκλέγει το 1/4 των κυβερνητών και επίσης βρίσκεται στο δεύτερο γύρο για άλλους δέκα. Πλέον χαρακτηριστικό: το Φιλελεύθερο Κόμμα είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα στη Γερουσία.

Τέλος, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας-PCdoB, που στήριξε τον Πρόεδρο «Λούλα» για την προεδρία «ως την αναγκαία λύση», κατόρθωσε για πρώτη φορά από το 1945 να εκλέξει γερουσιαστή την περιφέρεια της Σεαρά, και από ό,τι φαίνεται εκλέγει άλλον ένα γερουσιαστή. Επίσης, εκλέγει 13 βουλευτές, αφού σε 9 περιφέρειες συγκέντρωσε πάνω από 2% (με ανώτερο το 9,65% στο Ακρε). Το ποσοστό για τη Γερουσία κυμάνθηκε στο 7%.

  • Οι ελπίδες εξανεμίζονται για τους 155 επιβάτες αεροσκάφους της βραζιλιάνικης εταιρείας Gol που έχει καταπέσει από το βράδυ της Παρασκευής σε αδιάβατη περιοχή του Αμαζονίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ