Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για έρευνα εγκλημάτων πολέμου

Αντιδράσεις από την κυβέρνηση Νετανιάχου και την Παλαιστινιακή Αρχή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΑΓΗ.--

Με φόντο τις διεργασίες για πιθανή επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης μετά τις ισραηλινές εκλογές της 23ης Μάη και τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 31ης Μάη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι τελικά «αρμόδιο» για να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Η απόφαση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα και αφορά την «πιθανή» διάπραξη εγκλημάτων πολέμου τόσο στη Λωρίδα της Γάζας (με αφορμή και την καταστροφική επίθεση που έκανε το Ισραήλ τον Ιούλη του 2014) όσο και στη Δυτική Οχθη, όπου διευρύνονται συνεχώς οι εβραϊκοί εποικισμοί.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονη δυσφορία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έσπευσε να κατηγορήσει... για «αντισημιτισμό» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μόνο και μόνο γιατί αποφάσισε να διενεργήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή από την άλλη χαιρέτισε την απόφαση ελπίζοντας σε δικαίωση. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας «αθώος» για τη δεύτερη (από τις τρεις) ξεχωριστές κατηγορίες για διαφθορά.

Συνομιλίες Φατάχ και Χαμάς στο Κάιρο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησαν χτες στο Κάιρο της Αιγύπτου συνομιλίες ανάμεσα σε στελέχη της ισλαμικής Χαμάς (που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας) και της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την άνοιξη και το καλοκαίρι των προεδρικών (προεδρικές στις 31 Ιούλη και οι εκλογές για το Εθνικό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ