Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Οι σχέσεις βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο»

Ενταση και φτωχά αποτελέσματα κατά την επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα

Από τη συνάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ
Από τη συνάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ
ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με την υπόθεση Ναβάλνι να αξιοποιείται από την ΕΕ ως μοχλός πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, διεξήχθησαν την Παρασκευή οι συνομιλίες του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Μπορέλ έγινε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα από το 2017, ενόψει και της στρατηγικής συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτη.

Οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, ακροβατώντας ανάμεσα στην «ανάγκη» ανάπτυξης συνεργασίας σε ορισμένους τομείς και στα βαθιά αντικρουόμενα και ανταγωνιστικά συμφέροντα, βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο» και «είναι πολύ τεταμένες», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε έτοιμος «να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα», αποδίδοντας στην ΕΕ την ευθύνη για τις υφιστάμενες εντάσεις.

«Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ (...) είναι μια νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», είπε ο Λαβρόφ. Η ΕΕ «σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος για τη Ρωσία», αλλά «ελπίζουμε τελικά η ΕΕ να δώσει βάρος στα ζωτικά συμφέροντά της».

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές διαφωνούν σε πολλά, αλλά εξέφρασαν ενδιαφέρον για ευρύτερο διάλογο και συνεργασία «όπου υπάρχει κοινό συμφέρον». Επίσης προειδοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις τους ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Μπορέλ σημείωσε πως «υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαστούμε», όπως «ο Πολιτισμός, η Ερευνα, η πανδημία, το κλίμα».

Πάντως, επιστρέφοντας από τη Μόσχα, ο Μπορέλ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» όσον αφορά «τις προοπτικές ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας και τις γεωστρατηγικές επιλογές της Ρωσίας», αλλά και για «την άρνηση των ρωσικών αρχών να κάνουν έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο» και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να εξετάσουν τις συνέπειες», οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 22 Φλεβάρη για να συζητήσουν τα συμπεράσματα από την επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα.

Στο μεταξύ το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας - ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου Μπορέλ και Λαβρόφ - ότι σκοπεύει να απελάσει τρεις διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Πολωνία, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε «παράνομες διαδηλώσεις» συμπαράστασης προς τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι στις 23 Γενάρη.

Τα ΥΠΕΞ της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις πρεσβείες τους, ως αντίποινα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την ανάπτυξη 120.000 Ουκρανών στο Ντονμπάς (2021-12-02 00:00:00.0)
Στρατιωτική κινητικότητα γύρω από την Ουκρανία, «ανταλλαγή» απελάσεων και κυρώσεων (2021-04-20 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντιπαράθεσης Δύσης και Ρωσίας (2021-02-06 00:00:00.0)
Στη Μόσχα από χτες ο Μπορέλ (2021-02-05 00:00:00.0)
Απορρίπτει την «έρευνα» για την υπόθεση Ναβάλνι (2020-12-17 00:00:00.0)
Η ΕΕ ζητά από τη Ρωσία «να συνεργαστεί» (2020-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ