Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή κυριαρχία σε Αμυνα και Ασφάλεια

Τηλεδιάσκεψη είχαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τηλεδιάσκεψη για την ευρωπαϊκή κυριαρχία στην Αμυνα και την Ασφάλεια είχαν την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η διαμόρφωση των διατλαντικών σχέσεων μετά και την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν και άλλα διεθνή ζητήματα ήταν επίσης στην ατζέντα. Στις συνομιλίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο κρατών, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων και του συντονισμού του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» και του κοινού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας που ενεργοποιήθηκε ξανά το 2017.

Με την επισήμανση ότι τα ζητήματα Ασφάλειας είναι «θεμελιώδους σημασίας και σε περίοδο πανδημίας», Μέρκελ και Μακρόν συζήτησαν για τρία βασικά ζητήματα πολιτικής Ασφάλειας: Τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ, την «ασφάλεια» στην υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ και την ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Οι συνομιλίες των δύο ηγετών για την ευρωπαϊκή άμυνα πραγματοποιήθηκαν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φλεβάρη, καθώς η γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις ολοκληρώθηκε και η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια δική της πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ώστε να παραμείνει κυρίαρχη. Το επίκεντρο παραμένει, είπε, η «Στρατηγική Πυξίδα», μια πρωτοβουλία της Γερμανίας που εντείνει την ευρωπαϊκή ικανότητα δράσης, και υπογράμμισε πως τα μέτρα θα ληφθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια του ΝΑΤΟ και η αντίστοιχη της ΕΕ «δεν αντιτίθενται μεταξύ τους», τόνισε η Μέρκελ. Ο Μακρόν εξέφρασε τη θέση για «αυξημένη ευρωπαϊκή αυτονομία» σε Αμυνα και Ασφάλεια, με έμφαση στην ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, Γερμανία και Γαλλία ενισχύουν την ευρωπαϊκή κυριαρχία με το Eurodrone, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλων αποστάσεων που αναπτύσσεται με «εταίρους» της αμυντικής βιομηχανίας από την Ισπανία και την Ιταλία, με το μαχητικό αεροσκάφος «Future Air Combat System» (FCAS - Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης) και το άρμα μάχης «European Main Battle Tank» (MGCS). Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τον εκσυγχρονισμό του γαλλογερμανικού μαχητικού ελικοπτέρου «Tiger».

Για την περιοχή Σαχέλ στην Αφρική οι δύο ηγέτες τόνισαν τη μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ευρώπη, ενώ «η κατάσταση ασφάλειας εκεί παραμένει ανησυχητική». Γαλλία και Γερμανία συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στρατιωτικά στην περιοχή. Η Μέρκελ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, ενώ η Γερμανία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει στρατιώτες στο Μάλι και τον Νίγηρα, είπε.

Ως προς τη Ρωσία η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι προετοιμασμένο να συνεχίσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως είναι και «διπλωματικό καθήκον» να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον μεγαλύτερο γείτονα της Ευρώπης. Απέναντι στην Κίνα, Γαλλία και Γερμανία υπογράμμισαν την αυτονομία της ΕΕ να καθορίζει τη σχέση της με την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κυριαρχία σημαίνει «η δύναμη να αποφασίζουμε μόνοι μας και να μην είμαστε σε μια στρατηγική ευθυγράμμισης με κανέναν», είπε ο Μακρόν, εννοώντας τις ΗΠΑ και τις πολιτικές τους απέναντι στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ