Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπέργηρη Παλαιστίνια το πλέον πρόσφατο θύμα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το γηραιότερο θύμα της καταγράφει, από χtες, η παλαιστινιακή Ιντιφάντα, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη «δραστηριότητα αυτοάμυνας» στα παλαιστινιακά εδάφη, με νεκρούς, τραυματίες και συλλήψεις. Μέσα από τις ισραηλινές φυλακές, ο ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, με γραπτή του συνέντευξη καλεί σε ανάδειξη «νέας παλαιστινιακής ηγεσίας». Ο Αριέλ Σαρόν, από την άλλη, εγκαινίαζε και ουσιαστικά την προεκλογική περίοδο, εξαπολύοντας επίθεση στο Εργατικό Κόμμα και στους «παλαιστινιακούς τρομοκράτες».

Μια 95χρονη προστέθηκε, χtες, στο μακρύ κατάλογο της δεύτερης Ιντιφάντα. Η Φατιμά Μοχάμεντ Ομπέιντ σκοτώθηκε από σφαίρα στην πλάτη, ενώ επέβαινε, μαζί με άλλους Παλαιστινίους, σε αυτοκίνητο. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες, που προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο σε δρόμο της συνοικίας Μπέιτ Ελ, στη Ραμάλα, έσπασαν τα τζάμια και άνοιξαν πυρ εναντίον των επιβατών, με αποτέλεσμα εκτός από την 95χρονη, να τραυματιστούν άλλες 2 γυναίκες. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το όχημα εισήλθε σε δρόμο που έχει απαγορευτεί για τους Παλαιστινίους και ότι έπληξε τα λάστιχα, προκειμένου να το ακινητοποιήσει.

Τα στρατεύματα κατοχής συνέχισαν τη δράση τους στη Δ. Οχθη, προχωρώντας σε 12 συλλήψεις στις περιοχές της Χεβρώνα, της Νάμπλους και της Βηθλεέμ. Τις μεθόδους και τη δράση του ισραηλινού στρατού καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους 65 αλλοδαποί εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών, στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούν υπερβολική και αδικαιολόγητη βία και απέναντι στους ξένους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη δολοφονία του Βρετανού συναδέλφου τους, πριν από ένα 10ήμερο, στην Τζενίν.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός άρχισε, και τυπικά, την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του, με μια ραδιοφωνική συνέντευξη. Ο Αριέλ Σαρόν κατηγόρησε «τους Παλαιστινίους τρομοκράτες γιατί με τις πράξεις τους επιδιώκουν να βοηθήσουν το Εργατικό Κόμμα, προκειμένου να κερδίσουν από τους Εργατικούς υπαναχωρήσεις τέτοιες που το Λικούντ δε θα αποδεχόταν ποτέ». Ο Σαρόν, όμως, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση και εναντίον των Εργατικών, κατηγορώντας τους ότι «ζητιανεύουν βοήθεια στις γειτονικές αραβικές χώρες», μια ευθεία αναφορά στην επίσκεψη του Εργατικού βουλευτή, Γιόσι Κατζ, το Σαββατοκύριακο, στο Κάιρο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι και οι αραβικές χώρες αναμειγνύονται στην προεκλογική μάχη στο Ισραήλ.

Για εκλογές, στην παλαιστινιακή πλευρά, έκανε λόγο και ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος στις γραπτές απαντήσεις που έδωσε μέσα από τις ισραηλινές φυλακές, στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», εκτιμά ότι «ήρθε ο καιρός για ανάδειξη νέας παλαιστινιακής ηγεσίας, για απόσυρση των περισσότερων παλαιών αξιωματούχων, μέσα από δημοκρατικές εκλογές και διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ