Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η κόντρα για το αέριο

ΜΟΣΧΑ.--

Σε σοβαρή κρίση οδηγούνται οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας με βασικό αίτιο το ρωσικό αέριο και την τιμή του, το οποίο διαμετακομίζεται στις διεθνείς αγορές -- και την ίδια την Ουκρανία. Χτες οι Πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Γιουσένκο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν το θέμα. Δε δόθηκαν λεπτομέρειες. Επισήμως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων». Ωστόσο, η κρίση, που ξεκίνησε όταν η Gazprom, η ρωσική κρατική εταιρία, προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις παραδόσεις της σε φυσικό αέριο σε τέσσερις μέρες αν η Ουκρανία δεν αποδεχτεί τις ζητούμενες μεγάλες αυξήσεις της τιμής του, με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Γιούρι Γιεχανούροφ να απαντά χθες στο Channel 5 ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το 15%» του ρωσικού αερίου που διέρχεται από το έδαφος της χώρας, γίνεται όλο και εντονότερη.

Η Ουκρανική πλευρά φέρεται να εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει ευρωπαϊκή «διαιτησία» στη διένεξη. Την ίδια στιγμή, το προσκείμενο στον Γιουσένκο κόμμα Η Ουκρανία Μας κατηγόρησε κόμματα της αντιπολίτευσης για «προδοσία των εθνικών μας συμφερόντων», επειδή υποστηρίζουν τη ρωσική θέση στη διαμάχη για το αέριο. Σύμφωνα με το ουκρανικό Ιντερφάξ, στο στόχαστρο βρέθηκαν τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς όσο και η αποπεμφθείσα πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

«Μυστηριώδες» αέριο προκάλεσε πανικό

Μια «περίεργη» είδηση έγινε χτες γνωστή από τη Ρωσία, όπου δεκάδες άνθρωποι --τουλάχιστον 78, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων-- μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αφού εισέπνευσαν ένα «άγνωστο αέριο» σε εμπορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. «Σε ένα από τα καταστήματα... διαχύθηκε ένα άγνωστο αέριο... Υποπτα δοχεία με σωλήνες βρέθηκαν και σε δύο άλλα καταστήματα και εξουδετερώθηκαν», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου, ενώ κατά ρωσικά ΜΜΕ τα δοχεία ήταν «συνδεδεμένα με ωρολογιακούς μηχανισμούς». Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές που επικαλείται το BBC, πρόκειται για ενέργεια «χουλιγκανισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ