Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις, «ζώνες ασφαλείας» και απαγωγή

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα του Ισραήλ ακόμα και στο Λίβανο

Associated Press

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα του Ισραήλ ακόμα και στο Λίβανο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε ισχύ τέθηκε από χτες το απόγευμα η «ζώνη ασφαλείας» που δημιούργησε ο ισραηλινός στρατός στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Οπως ανακοίνωσε στους Παλαιστινίους πολίτες, μέσα από φυλλάδια, όποιος εισέλθει στη «ζώνη» (όπου δεν υπάρχουν χωριά αλλά μόνο χωράφια) γίνεται αυτομάτως στόχος. Για του λόγου του αληθές, λίγα λεπτά μετά από την έναρξη ισχύος της «ζώνης ασφαλείας», το ισραηλινό πυροβολικό έβαλε κατά στόχων εντός αυτής. Είχε προηγηθεί εκτόξευση αυτοσχέδιων ρουκετών προς το Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η εκτόξευση γίνεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στο μεταξύ, εντός της Λωρίδας της Γάζας, επικρατεί αναστάτωση μετά την απαγωγή από αγνώστους μιας νεαρής Βρετανίδας, μέλους Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και των γονιών της. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, που την περασμένη βδομάδα εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τα παλαιστινιακά εδάφη, επιβεβαίωσε την εξαφάνιση των 3 Βρετανών, αποφεύγοντας να μιλήσει για «απαγωγή» και ανακοινώνοντας, απλώς ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τις παλαιστινιακές αρχές.

Εκτός από αυτό, ένοπλοι των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» προκάλεσαν και χτες προβλήματα σε 3 κέντρα της παλαιστινιακής εκλογικής επιτροπής στη Ράφα, στο Ντάιρ αλ Μπάλαχ, στο Κχάν Γιούνις, και στην πόλη της Γάζας. Προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη, ζητώντας είτε θέσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας είτε εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια της «Φατάχ». Στην πόλη της Γάζας σημειώθηκε και ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Η «Φατάχ», πάντως, κατέθεσε το τελικό ψηφοδέλτιό της, όπου επικεφαλής τέθηκε ο φυλακισμένος ηγέτης της στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργκούτι, ενώ η λίστα συμπληρώνεται από αρκετούς εκπροσώπους της λεγόμενης «νέας γενιάς». Η κίνηση του Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να κατάφερε να εκτονώσει, προς το παρόν τουλάχιστον, την ένταση στους κόλπους της οργάνωσης.

Ισραηλινή επιδρομή στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους περιοχή κοντά στην πόλη Νάαμεχ, όπου στα παραθαλάσσια άκρα της βρίσκεται στρατόπεδο του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση», τραυματίζοντας δύο ενόπλους. Είχε προηγηθεί επίθεση με πυραύλους «Κατιούσα» κατά της ισραηλινής πόλης Κιριάτ Σιμόνα, με πολλές υλικές ζημιές και 1 τραυματία. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ευθύνεται το «Λαϊκό Μέτωπο για Α Π - Γενική Διοίκηση» γι' αυτό και μέχρι αργά το βράδυ ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ