Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ο «UCPMB» ετοιμάζει πόλεμο την άνοιξη...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ).-

Ο ανταποκριτής της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (12/2) στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι οι ένοπλοι Αλβανοί που δρουν στη Νότια Σερβία, ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο της Μεντβέγια και του Μπουγιάνοβατς (UCPMB), ετοιμάζουν την άνοιξη γενική επίθεση. Πληροφορεί συγκεκριμένα: «Ενώ η νέα δημοκρατική κυβέρνηση στο Βελιγράδι κατηγορείται από τους εθνικιστές ότι πουλάει τη Σερβία, ο UCPMB ετοιμάζει για την άνοιξη επίθεση. Στο Κόσσοβο, από όπου προέρχεται η υποστήριξη της εξέγερσης, η ΚΦΟΡ συνέλαβε με μισή καρδιά μερικούς Αλβανούς. Αν όμως πολύ σύντομα δε γίνει κάτι (δεν παρθούν μέρα) απειλείται σε μερικές βδομάδες πόλεμος. Η φοβισμένη Μακεδονία συγκεντρώνει ήδη στα σύνορά της στρατεύματα. Η διεθνής κοινωνία φαίνεται να είναι απροετοίμαστη. Θα τεθεί όμως μπροστά σε απόφαση. Οι ταραξίες αυτή τη φορά είναι μόνον οι Αλβανοί».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, η κυβέρνηση του Βελιγραδίου υπέβαλε σχέδιο «ειρήνευσης», που έχει και την προφορική ευλογία της Δύσης και προβλέπει τη συμμετοχή των Αλβανών που ζουν στη Σερβία στην τοπική διοίκηση, την αστυνομία, την οικονομία, αλλά ποσοστιαία και στη σερβική κυβέρνηση. Οι ένοπλοι να καταθέσουν τα όπλα και να αμνηστευτούν. Αλλά οι ηγέτες του UCPMB σε πρώτες δηλώσεις απέρριψαν το σχέδιο, δηλώνοντας: «Δεν πολεμάμε για μερικές θέσεις στα κοινοτικά συμβούλια και σε υπουργεία για να φορέσουμε τη στολή της εγκληματικής σερβικής αστυνομίας». Θέλουν την ενσωμάτωση των τριών σερβικών κοινοτήτων στο Κόσσοβο.

Και ο ανταποκριτής υπογραμμίζει: «Δεν είναι μυστικό ότι το Κόσσοβο θεωρείται η ηγετική δύναμη μιας μεγάλης Αλβανίας, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο το ένα τέταρτο του Μαυροβουνίου και το ένα τρίτο της Μακεδονίας, αλλά και την ελληνική Ηπειρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ