Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ανοίγουν το δρόμο για τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς;

Βρετανοί ΝΑΤΟικοί σε περιοχή του Κόσσοβου

Associated Press

Βρετανοί ΝΑΤΟικοί σε περιοχή του Κόσσοβου
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Να προμηνύει άραγε κάτι για την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς η χτεσινή σύλληψη του πρώην προέδρου της κρατικής σερβικής τηλεόρασης, Ντραγκολιούμπ Μιλάνοβιτς; Η απάντηση, για την ώρα, σ' αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς εκπέμπονται αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα ανάμεσα στις σερβικές αρχές και το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα...

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, ο πρώην διευθυντής της γιουγκοσλαβικής κρατικής τηλεόρασης Ντραγκολιούμπ Μιλάνοβιτς συνελήφθη χτες και θα μείνει υπό κράτησιν για ένα μήνα. Σ' αυτό το διάστημα, ανακοινώθηκε πως θα διερευνηθεί η εναντίον του κατηγορία για την «πρόκληση γενικού κινδύνου», επειδή το διάστημα που ήταν διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης, το ΝΑΤΟ... βομβάρδισε το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης με αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 16 εργαζομένων... Δεν είναι διόλου τυχαίο πως η σύλληψη του Μιλάνοβιτς σημειώνεται λίγες μόλις βδομάδες αφότου η Κάρλα ντελ Πόντε, Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, είχε καταδείξει τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τότε ανώτερο διοικητικό στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης ως... ενόχους για το θάνατο των 16 εργαζομένων, επειδή όπως ισχυρίστηκε αν και είχαν «προειδοποιηθεί» για το βομβαρδισμό του συγκεκριμένου κτιρίου δεν ενημέρωσαν το προσωπικό...«για να προκληθούν εντονότατες αντιδράσεις κατά του ΝΑΤΟ».

Φτιάχνουν νομοσχέδιο για τη «συνεργασία με τη Χάγη»

Ενδιαφέρον πάντως έχει πως μετά τη σύλληψη του Μιλάνοβιτς, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτραπεί σε όσους κατηγορούνται από το ΔΠΔ να εκδοθούν στο εξωτερικό, προκειμένου να δικαστούν από το δικαστήριο της Χάγης.

«Οπωσδήποτε ο νόμος θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της έκδοσης αλλά δε θα είναι αυτό το πιο σημαντικό του τμήμα, καθώς η έκδοση διαφόρων ατόμων δε θα λύσει από μόνη της κανένα πρόβλημα», είπε ο Κοστούνιτσα αναφορικά με το εν λόγω νομοσχέδιο που το αποκάλεσε «Σχέδιο Νόμου για τη Συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης». Δεν διευκρίνισε πάντως ποια είναι η «πιο σημαντική» πλευρά του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου, επαναλαμβάνοντας πως «πρώτη προτεραιότητα» παραμένει η υποβολή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε δίκη σε γιουγκοσλαβικό έδαφος αναφορικά με τα« κακώς πεπραγμένα της 13χρονης παραμονής του στην εξουσία». Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά:«Η Δικαιοσύνη αποδίδεται καλύτερα όταν οι ηγέτες μιας χώρας είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους στο δικό τους λαό».

Σύμφωνα πάντως, με συνεργάτες του Κοστούνιτσα, το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες.

Επιπλέον, χτες, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε νομοσχέδιο σύμφωνα, με το οποίο αίρονται πολλά από τα δικαιώματα προστασίας πρώην προέδρων της Σερβίας (επί παραδείγματι, από τους δεκάδες σωματοφύλακες απομένει πλέον ένας κ.λπ.). Το νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων όπως το σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Ριζοσπαστικό Κόμμα. Βουλευτές αυτών των κομμάτων αποκήρυξαν από κοινού το νομοσχέδιο, λέγοντας πως είναι πρόδρομος των όσων σχεδιάζονται για την τύχη του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς «όπως η απαγωγή και η σύλληψή του»....


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ