Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Με όρους ασάφειας «ανοίγει» η συζήτηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αρχίζει, σήμερα, μετά από γραπτό αίτημα που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι χώρες - μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η συζήτηση με θέμα την άρση ή όχι των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης. Ο Νοτιοαφρικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντουμισάνο Κουμάλο, προεδρεύων του Κινήματος, δήλωνε ότι «δεν υφίσταται πλέον λόγος παράτασης των κυρώσεων σε βάρος του λιβυκού λαού, ο οποίος έχει, ήδη, υποφέρει αρκετά».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τις 15 χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι, τουλάχιστον, των 10 τάσσονται υπέρ της άμεσης άρσης των κυρώσεων. Εντούτοις, η επιμονή των δύο εκ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για παράταση των κυρώσεων, με το σκεπτικό ότι «η Τρίπολη οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης πάνω από το Λόκερμπι», θέτει σειρά προβλημάτων στη λήψη αποφάσεων, με συνέπεια να μην έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί του θέματος ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν το Μάρτη του 1992, έχουν «παγώσει» από τον Απρίλη του 1999, οπότε και παραδόθηκαν στη σκοτσέζικη δικαιοσύνη οι δύο ύποπτοι της βομβιστικής επίθεσης, χωρίς, όμως, ποτέ να αρθούν οριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ