Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επισημοποιήθηκε η επιβράδυνση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο «μάγος» της ισορροπίας της αμερικανικής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) των Ηνωμένων Πολιτειών, Αλαν Γκρίνσπαν, καταθέτοντας χτες ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας επιβεβαίωσε ότι η οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις αρνητικού προσήμου, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση της υπερπληθώρας των προϊόντων τους και την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού να έχει εκπέσει και να μη δείχνει σημάδια ανάκαμψης για το άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, ο Γκρίνσπαν ενώπιον της επιτροπής, όπως είναι είναι υποχρεωμένος να το πράξει μια φορά κάθε εξάμηνο, άφησε κάποια χαραμάδα φωτός, ως όφειλε σαν οικονομολόγος, αλλά και διευθυντής της «Φεντ», τονίζοντας ότι η «αναιμική, σήμερα, ανάπτυξη» της ομοσπονδιακής οικονομίας «μπορεί τους επόμενους μήνες να μεγαλώσει» και καθησύχασε τους γερουσιαστές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ότι «χειρίζεται» την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ με γνώμονα την αποσόβηση, προσεχώς, της ύφεσης.

Συγκεκριμένα για το τρέχον έτος, ο Γκρίνσπαν εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα κυμανθεί μεταξύ 2% και 2,5%, ανακοινώνοντας ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2000 ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας διαμορφώθηκε, τελικά, στο 1,4%. Κατά τον Γκρίνσπαν «η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, η οποία πρωτοεκδηλώθηκε στο μέσον του 2000, εντάθηκε κατόπιν και μάλιστα πιθανόν και να διακόπηκε τελείως ο ρυθμός ανάπτυξης γύρω στην Πρωτοχρονιά και πρόσθεσε ότι αντιθέτως η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας παραμένει υψηλή.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Νομισματική Επιτροπή της FED υιοθέτησε σειρά μέτρων», ανάμεσα στα οποία η μείωση που μεσολάβησε - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου- των παρεμβατικών επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, πρόσθεσε, αφού η Νομισματική Επιτροπή είχε ως στόχο να αποτρέψει μία γενική εικόνα αδυναμίας της αμερικανικής οικονομίας στο προσεχές χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Γκρίνσπαν στο σημείο αυτό δεν απέκλεισε για τις αγορές να «δοκιμάσουν κι άλλες εκπλήξεις» στο άμεσο κιόλας μέλλον από το «μέτωπο» των επιτοκίων της FED.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ